• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer Guvernului să interzică de urgență importurile din Ucraina, la fel cum a făcut Polonia!

    Oana Timar -

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, a a transmis astăzi, sâmbătă, 16 septembrie, un comunicat de presă în care arată că solicită Guvernului României și partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgență unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina. ”Această măsură unilaterală este esențială pentru salvarea fermierilor români și pentru protejarea securității alimentare a României”, arată organizațiile de fermieri.

    Cele patru organizații de fermieri care formează AAC solicită de urgență o întâlnire la Guvern în care să fie stabilită o listă de produse pentru care piața românească să fie protejată în fața importurilor masive din Ucraina.

    Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar național. De asemenea, apreciem că este necesară și o discuție URGENTĂ, până la finalul zilei de luni – 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, listă ce trebuie să fie anexată acestui act normativ”, se arată în comunicatul AAC.

    Fermierii români cer Guvernului să adopte modelul Poloniei

    Fermierii români cer decidenților să adopte modelul polonez, țara UE care oferă cel mai mare sprijin Ucrainei, dar care a decis să mențină interdicația pentru importurile de cereale și de oleaginoase ucrainene.

    ”Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv și cuprinzător Ucraina, în fața agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înțelegem de ce România ar trebui să aibă rețineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina și, cu toate acestea, același guvern de la Varșovia nu are nicio o ezitare în a-și proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea față de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact același lucru”, precizează AAC.

    Citiți și: Polonia, Ungaria și Slovacia au prelungit unilateral restricțiile pentru cerealele din Ucraina

    Comunicatul Guvernului nu a fost bine primit de fermierii români

    Fermierii se arată nemulțumiți de reacția Guvernului României în urma deciziei Comisiei Europene de a nu prelungi interdicția pentru importurile din Ucraina, decizie ce a fost anunțată oficial aseară, vineri – 15 septembrie, și în urma căreia Palatul Victoria a transmis un comunicat de presă.

    ”Ne manifestăm surprinderea față de comunicatul extrem de ezitant al Guvernul României din seara de 15 septembrie care nu vorbește deloc despre prioritatea de a salva fermierul român și agricultura națională. Sperăm că acest mod de comunicare ambiguu, fără o asumare clară a obligației de a proteja sectorul agroalimentar autohton, a fost doar o scăpare de moment din partea oficialilor guvernamentali”, se arată în comunicatul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

    Fermierii români: Solicitarea noastră nu afectează tranzitul cerealelor din Ucraina

    ”Solicitarea noastră nu afectează în niciun fel TRANZITUL mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România, către alte destinații, exact cum se întâmplă și acum și cum s-a întâmplat de la începutul războiului”, se încheie comunicarea AAC.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă