• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia, Ungaria și Slovacia au prelungit unilateral restricțiile pentru cerealele din Ucraina

    Oana Timar -

    Polonia, Ungaria și Slovacia au decis să prelungească unilateral restricțiile pentru cerealele din Ucraina. De astăzi, în România și în Bulgaria, aceste importuri pot fi comercializate la liber, pe aceeași piață pe care se vând și producțiile naționale.

    Polonia a anunţat aseară, vineri – 15 septembrie, că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui), după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.

    ”Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene. O vom face pentru că este in interesul fermierului polonez”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

    Guvernul polonez a transmis deja în mod repetat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, va prelungi unilateral această interdicţie, provocând proteste din partea guvernului ucrainean, care a ameninţat că se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Mai mult, Polonia a atenţionat Ucraina că nu este îndreptăţită să se adreseze OMC, întrucât intrarea liberă a produselor ucrainene pe piaţa UE ”a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale”.

    Citiți și: Ce face România după ce s-au ridicat restricțiile la cerealele din Ucraina? NIMIC, deocamdată!

    Ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy

    Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, relatează Reuters.

    ”Ungaria îşi va închide frontierele pentru 24 de produse ucrainene”, faţă de patru până acum, cu scopul de a „proteja interesele agricultorilor noştri”, a anunţat pe Facebook ministrul agriculturii, Istvan Nagy, care a criticat decizia de vineri a Comisiei Europene.

    Interdicţia intră în vigoare din 16 septembrie. Ungaria a decis să interzică în mod unilateral importurile de produse alimentare ucrainene, după ce Comisia Europeană a anunţat că nu va prelungi interdicţia actuală privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE, care urmează să expire vineri.

    Slovacia a anunţat aseară, vineri – 15 septembrie, prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidând Comisia Europeană care anunţase anterior încetarea restricţiilor, relatează AFP.

    Guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a ”decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului”.

    Comerțul cu cereale din Ucraina, la liber în România și în Bulgaria

    România și Bulgaria au rămas singurele țări vecine cu Ucraina care nu au luat măsuri pentru a restricționa importurile de cereale și de oleaginoase ucrainene. La București, Guvernul a anunțat că va lua o decizie după ziua de luni, 18 septembrie, când este așteptat un set de măsuri pe care Ucraina le va anunța pentru prevenirea denaturării piețelor locale. La Sofia, Executivul a adoptat o poziție neașteptată în care a decis să liberalizeze comerțul cu importuri ucrainene, spre nemulțumirea fermierilor bulgari care încep de luni protestele.

    Vă reamintim că după ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor ”măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord care a expirat pe 15 septembrie.

    Cele cinci ţări ceruseră Comisiei Europene prelungirea acestei interdicţii, solicitare în final respinsă vineri de Bruxelles, care a motivat că ”distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till