• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când să faci un solar de legume: toamna sau primăvara?

    Violina Gorcinschi -

    Anoptimpul cel mai bun pentru a ridica un solar de legume este toamna sau primăvara – se întreabă mulți legumicultori aflați la început de drum. Cea mai bună perioadă din an pentru a construi un solar sunt lunile de toamnă, iar în acest articol veți afla care sunt argumentele.

    De ce se recomandă instalarea solariilor toamna – care sunt avantajele instalării solariilor toamna și care sunt metodele de creare a fundației. Cum se instalează solariile în funcție de dimensiunea acestora aflați din acest articol.

    În legumicultură, se folosesc sere și solarii. Efortul necesar instalării acestor amplasamente depinde de tipul structurii. Solariile se pot instala cu propriile mâini chiar înainte de plantare, însă dacă este vorba despre o structuri mai mari, solide, cu fundație, acest lucru necesită mai mult timp. În cazul în care în primăvară pământul este înghețat la o adâncime marea, săparea șanțurilor pentru fundație va fi dificilă, precum și afânarea solului. Se recomandă ca majoritatea lucrărilor de instalare a serelor și solariilor să se facă în toamnă – cel puțin fundația și instalarea cadrului.

    o persoana care instaleaza un solar
    Bază de lemn pentru un solar de legume (foto: greeninfo.ru)

    Construcție solar toamna. Cum se face baza spațiului protejat

    Construcția unui solar de legume începe cu baza acestuia – suprafața pe care este ridicată structura. Neglijarea criteriului de rezistență în instalarea spațiilor protejate este o greșeală. Unii legumiculturi pun cadrele direct în pământ, fără fundație, iar cu timpul, solul se modifică, iar în solarii apar goluri, marginile inferioare ale plăcilor de policarbonat se distrug treptat în contact cu solul, insectele și murdăria pătrund în interior. Prin urmare, amenajarea serelor și solariilor în această manieră nu va fi de durată.

    Cea mai bună perioadă de construit un solar de legume

    Dacă amplasamentul este relativ plat, un solar de până la 6 m lungime poate fi așezat pe o bază de lemn prin atașarea pilonilor. O astfel de bază poate fi realizată rapid și ieftin. În plus, are multe avantaje:

    baza de lemn pentru solar
    Fundație din lemn pentru solariile mici (foto: rus.teplici.ru)

    Lemnul trebuie să fie bine tratat în prealabil, astfel încât baza solarului să reziste mult timp. Pentru a face acest lucru, se dezinfectează utilizând substanțe care au rezistență crescută la spălare și oferă protecție pentru lemn în condiții dure de funcționare, inclusiv contact prelungit cu solul și umiditatea.

    Etapa de prelucrare a lemnului nu se trece niciodată cu vederea, pentru că fără tratarea lemnului, acesta poate putrezi în câțiva ani. Din acest motiv, se recomandă procesarea de două ori și numai după ce lemnul s-a uscat bine se poate începe instalarea. Solarul poate fi așezat pe o grindă primăvara: va fi nevoie de cel puțin 2-3 zile pentru pregătirea grinzii și câteva zile pentru montarea cadrului și a acoperirii.

    Dacă se instalează un solar mai lung de 6 m sau dacă pe teren există o pantă, fundațiile din lemn nu vor funcționa. În acest caz, se sapă până la adâncimea de îngheț a solului. Sub fundație, se sapă un șanț și se instalează piloni. Apoi, se construiește cofrajul și se umple cu beton. Baza pilonilor trebuie să fie sub adâncimea de îngheț a solului.

    Crearea unei astfel de fundații se recomandă a fi făcută toamna. În primul rând, vremea înnorată și ploioasă de toamnă este perfectă pentru această lucrare: betonul nu trebuie lăsat să se usuce, iar pe vreme însorită trebuie udat tot timpul. În al doilea rând, betonul își atinge rezistența într-o săptămână. Numai după acest interval se poate îndepărta cofrajul și se poate începe instalarea cadrului. În general, instalarea unui solar mare pe o fundație de beton durează 3-4 săptămâni.

    doua persoane care instaleaza un solar
    Avantajele instalării unui solar toamna

    Instalare solar toamna. De ce este cea mai bună variantă

    În toamnă, când parcelele au fost deja curățate și munca în grădină este aproape finalizată, instalarea spațiilor protejate se poate face fără grabă. Primăvara, solul din solar se încălzește mai repede, iar răsadurile, care sunt adesea deja pregătite, trebuie să fie plantate cât mai repede.

    În plus, în primăvară, toate companiile care vând solarii au prea multe comenzi: ca urmare, livrarea și, cu atât mai mult, instalarea solarului, poate fi întârziată și poate dura mai mult timp. Prin urmare, construcția solarului nu ar trebui amânată până la primăvară, ci se recomandă a fi făcută toamna.

    Singurul dezavantaj al construcției solarului toamna poate fi disponibilitatea materialelor. De obicei, primăvara firmele de specialitate sunt mai aprovizionate și au stocuri mai mari, fiind pregătite pentru comenzi. Astfel, oferta va fi mai mai mare și s-ar putea ca și prețurile să fie mai avantajoase, datorită concurenței. Totuși, nu se recomandă să optați pentru cele mai ieftine modele sau pentru echipamente ce au fost returnate în garanție – acestea ar putea avea probleme mari la nivel de structură și să nu reziste în timp.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till