Cel mai bun solar de legume: recomandări
Violina Gorcinschi -Cel mai bun solar de legume trebuie ales cu grijă în funcție de dimensiune, de tipul culturilor și, important, de prețul pe care ne permitem să îl plătim. În acest articol venim cu câteva sfaturi utile pentru a alege și cumpăra cel mai bun solar.
Alegerea unui solar de legume potrivit vă poate ușura munca și vă permite să recoltați de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei sau chiar tot timpul anului dacă dotați solarul cu încălzire. Atunci când alegeți un solar, ar trebui să acordați atenție mai multor parametri: formă, dimensiune, material de acoperire, cadru și multe altele.
Cel mai bun solar de legume – elemente importante
Înainte de a decide cum să construiți și amplasați un solar, trebuie să luați în considerare mai multe caracteristici:
- Locul unde va fi amplasat (se poate instala de la est la vest sau de la nord la sud);
- Cheltuielile de timp și de bani pentru pregătirea solului înainte de instalare;
- Dacă va fi posibil să se evite instalarea unui solar în partea de jos a pantei;
- Dacă va fi posibil să se pună o seră la distanță de case și copaci, astfel încât umbra lor să nu îl acopere;
- Dacă în apropiere există surse de apă și electricitate.
Cum să alegeți sau să construiți cel mai bun solar de legume – recomandări
Pentru a construi sau a alege cel mai bun solar de legume, fermierii trebuie să aleagă încă de la început materialele, dimensiunea și condițiile din solar în funcție de nevoile proprii și de planul culturilor.
Care ar trebui să fie dimensiunile solarului
– Dimensiunile cele mai căutate pentru sun solar sunt 2,5 × 6 m, 3 × 4 m și 3 × 6 m.
– Înălțimea solarului de legume ar trebui să fie de aproximativ 2-2,5 m.
Când alegeți o dimensiune pentru solar, ghidați-vă după locația viitoare a solarului, precum și culturile pe care le vei crește. De exemplu, 3-4 tufe de roșii, ardei sau vinete, 5-6 tufe de castraveți sunt de obicei plasate la 1 mp.
De asemenea, planificați accesul în solar – o cărare are de obicei lățimea de 40-45 cm. Veți avea nevoie de acest spațiu în solar pentru lucrări. De asemenea, luați în calcul un spațiu pentru butoiul cu apă sau sursa de încălzire, dacă vreți să aveți legume și în sezonul rece.
Materiale pentru a acoperi un solar
Pentru un solar de legume aveți mai multe opțiuni de acoperire. Cel mai frecvent se utilizează folia de solar, care este și cea mai accesibilă ca preț. Dacă aveți un spațiu mic și vreți să ridicați o seră hobby, puteți opta pentru sticlă sau policarbonat, care au costuri mai mari, dar sunt mai rezistente.
Există trei opțiuni principale de acoperire pentru solarii și sere: policarbonat, sticlă sau folie de polietilenă.
Sticla este un material durabil, transmite bine lumina și este rezistentă la substanțe chimice. Dezavantaje: este fragilă, grea, absoarbe și conservă mai greu căldura. De asemenea, opțiunile mai rezistente și durabile sunt scumpe. Prin urmare, sticla este rar folosită de către micii fermieri sau gospodari.
Policarbonatul este un material popular pentru solarii. Este durabil, ușor, flexibil, transferă perfect lumina și reține căldura, este rezistent la substanțe chimice și este ușor de curățat. Cu toate acestea, zgârieturile apar cu ușurință, de la grindină sau îngrijire neadecvată. În plus, în timp, materialul este distrus de soare și își pierde aspectul estetic. Policarbonatul este sensibil și la schimbările bruște de temperatură, la căldură, din cauza cărora suprafața sa poate deveni neomogenă.
În ceea ce privește folia pentru solar, este ieftină și ușor de folosit, dar nu este durabilă. În timpul iernii, ar trebui scoasă de pe cadru, spălată și depozitată. Există opțiuni pentru folii mai rezistente, dar costurile acestora sunt mai ridicate.
Ce materiale se folosesc pentru a construi un cadru de solar
Cadrele de solarii moderne sunt realizate, în principal, din trei materiale: metal, lemn sau plastic.
1. Structură din metal pentru solar: cele mai multe solarii moderne sunt realizate din profile metalice galvanizate sau vopsite. Este cea mai bună opțiune, metalul fiind mai durabil și rezistent la rugină pe o perioadă de câțiva ani.
2. Structură din lemn pentru solar: sunt, de asemenea, destul de populare. Grinda de lemn este utilizată pentru fabricarea structurilor de diferite forme și dimensiuni. Lemnul este un material natural, prietenos cu mediul, dar necesită mai multă grijă – tratați-l din când în când cu antiseptice.
3. Structură din plastic (în principal, țevi din PVC) pentru solar: țevi le plastic au o greutate mai redusă, sunt ușor de instalat, durabile și nu necesită îngrijire specială. Singurul dezavantaj este că nu rezistă la vânturi puternice și la cantități mari de zăpadă. În rest, această opțiune este optimă din punctul de vedere al prețului și calității.
Cel mai bun loc pentru amplasarea unui solar de legume
Solarul trebuie plasat la distanță de copacii cu o coroane mari, într-un loc deschis, bine luminat, unde nu este umbră.
Pentru a protecție împotriva vântului de nord și de est, trebuie instalat un paravan din lemn sau alt material, astfel încât vântul să nu afecteze plantele la începutul primăverii. Puteți atașa un solar pe peretele sudic al unei case sau al unei anexe. În acest caz, va primi căldură maximă, inclusiv de la un perete încălzit, și veți avea ocazia să creșteți plante exotice.
Încălzirea solariilor
Decizia de a instala încălzire pentru solarii depinde de tipul de plante pe care intenționați să le creșteți și de când plănuiți să faceți acest lucru (doar primăvara și vara sau tot timpul anului).
1. Solar de legume fără căldură este folosit, în general, doar în perioada primăvară-toamnă.
2. Solariile cu sisteme de protecție (perete mai reziztent) pot fi utilizate în sezonul rece și pot menține o temperatură de 7-10 ° C. Unele tipuri de plante pot ierna într-un astfel de solar. De regulă, este instalat un încălzitor cu un termostat, care pornește numai atunci când temperatura aerului scade sub un anumit punct. Această opțiune economică vă permite să prelungiți sezonul de vegetație al unor culturi sau să lăsați unele dintre ele, cum ar fi mușcatele, pentru iarnă.
3. Solarul încălzit este proiectat pentru cultivarea legumelor pe tot parcursul anului. Aceasta este cea mai scumpă opțiune deoarece încălzirea într-un astfel de spațiu funcționează constant și aveți posibilitatea de a menține temperatura ridicată necesară pe tot timpul anului. Este potrivit pentru cei care cultivă legume, ierburi și flori de vânzare.
În solarii trebuie să existe ventilație, pentru că uneori soarele încălzește destul de repede interiorul și încăperea trebuie să se răcească rapid pentru ca plantele să nu se „ardă”. Numărul de orificii de ventilație depinde de dimensiunea și forma solarului. Într-un standard de 3 x 4 m, de obicei 1-2 orificii sunt suficiente pentru a face plantele să se simtă confortabil.
Pentru a evita achiziționarea unor produse de proastă calitate, studiați gama diferitelor magazine de specialitate și căutați părerile clienților care au mai cumpărat solarul pe care vi-l doriți.