• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semnal de alarmă: Prețul cărnii de porc în viu a scăzut cu 1 leu/kg în ultimele două săptămâni

    Roxana Dobre -

    Prețuri carne de porc în 2023. George Scarlat, Președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, a anunțat că prețurile pentru porcii în viu au scăzut în ultimele 2 săptămâni iar țara noastră se confruntă în continuare cu deficit în ceea ce privește producția primară de carne.

    Președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, George Scarlat, a declarat astăzi, marți – 26 septembrie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 că prețul cărnii de porc în viu a înregistrat scăderi în ultimele 2 săptămâni. Acesta a vorbit și despre programele și investiții care vin să salveze piață de creștere a porcului în România.

    Citiți și: Decizie azi, la MADR: Prețurile pentru purcei și porci grași – publicate online

    Preț carne de porc

    George Scarlat, senator: ”În ultimele 2 săptămâni a scăzut pe săptămână 1 leu/kg la porcul în viu. Deja este un semnal”

    George Scarlat a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR 1 că fermierii care cresc porci trec din nou printr-o perioadă dificilă și din cauză scăderii prețului pe kilogramul de carne de porc în viu. Conform acestuia în ultimele două săptămâni prețul a scăzut cu 1 leu/kg pe săptămână.

    ”În zootehnie din păcate vorbim despre o perioadă foarte grea. Și chiar dacă pare la prima vedere că materia primă folosită în zootehnie ca și cheltuială directă cu furajele pare a avea un preț oarecum mai bun față de ce a fost în ultimii 2 ani, nu e suficient pentru că piața, din păcate din nou, este în declin. Spre exemplu în ultimele 2 săptămâni a scăzut pe săptămână 1 leu la preț la porcul în viu. Deja este un semnal. Înțeleg că s-a terminat sezonul estival și în 2 luni de zile o să ne apropiem de Crăciun. Nu o să fie prețul mai ridicat”, a pus președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Citiți și: Numărul de porci, în continuă scădere. Câte suine se mai cresc, oficial, în România!

    Plăți importante care se pregătesc pentru sectorul de creștere a porcului, din România

    George Scarlat a mai subliniat că în privința pieței de creștere a porcului, România nu a făcut mari progrese în ultimii 2 ani. Din contră, piața a suferit scăderi.

    ”Dar nu am făcut un salt spectaculos în ultimii 2 ani, cu privire la producție. Suntem tot acolo unde eram acum 3 ani de zile, chiar cu ușoare tendințe de scădere”, a spus senatorul.

    Acesta a amintit și despre măsurile care sunt așteptate de crescătorii de porci, menite să susțină piața de producere a suinelor. ”Spun eu că o primă etapă pentru repunerea pe picioare a sectorului de creștere a porcilor a fost bifată. Există sume alocate de către Ministerul Agriculturii, prin Ministerul Finanțelor, pentru a susține reproducția, pentru că aveam un deficit mare la importul de purcei. Vorbim de un deficitul de aproape un 1 miliard de euro care va fi la sfârșitul acestui an pe carne de porc. Dar o spun, acum trebuie lucrat din ambele capete. Merg pe partea de reproducție și în același timp trebuie să corectez și să înțeleg că am un parteneriat adevărat cu marele retail, pentru că o spun și a mai spus-o: trebuie să se înțeleagă că ceea ce se produce minim în România trebuie să găsească la raft, dar în continuare există o presiune între puținii crescători de porci, abatoarele din România și fabrici pe materia primă, atât cât există la nivel național. Și în continuare, pe anumite mecanisme intră foarte multă materie primă din afară, ceea ce creează o concurență la raft. Nu spune nimeni că producătorii vor să vândă cu preț superior sau cu mult mai mare față de ceea ce se întâmplă afară, poate chiar la preț egal. Va trebuie să avem răbdare dar efectele se vor vedea. Și cred că prin noile apeluri care se vor deschide atât pe DR 20 Investiții în ferme zootehnice din Planul Național Strategic 2023-2027 cât și DR–22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole să fie cât mai aproape de fermieri. În sensul că trebuie să venim cu mecanisme și să găsim inclusiv din punct de vedere legislativ mecanisme de finanțare”, a mai explicat George Scarlat la emisiunea AgroStategia.

    Fermierii români produc în ferme cea mai bună carne de porc, din punct de vedere calitativ 

    Potrivit lui George Scarlat, fermierii români se pot mândri că produc cea mai bună carne de porc, din punct de vedere calitativ. Senatorul spune că acest lucru este demonstrat, nu este un mit și este susținut de consumatori.

    ”Dar trebuie să înțelegem că astăzi, în continuare, producătorul român are cea mai bună carne din punct de vedere al calității în detrimentul a ceea ce importăm. Și nu o spun crescătorii ci chiar consumatorii. Și nu este niciun mit ci este demonstrat. Iar una dintre explicații ar fi că fermierii nu au ajuns la capacitatea din punct de vedere tehnologic să crească atât de mult partea de productivitate și să vină cu ultimele noutăți în domeniu astfel încât să obțină o carne într-un timp mult mai scurt să mergem pe partea de furajare lichidă. Dar revenind partea bună pentru acest sector este că au început investiții, ele trebuie susținute și continuate. Vom avea reducere de deficit cred eu undeva la peste 3 ani, adică în 2027 și schimbarea nu se face de pe o zi pe alta. Pentru că programul în primele 24 de luni înseamnă doar partea de investiție”, a mai spus președintele Comisiei de Agricultură din Senat.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: George Scarlat, Senatul României (26.09.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere