• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Problema cerealelor românești blocate de autorități a ajuns pe masa președintei Comisiei Europene

    Oana Timar -

    Problema cerealelor românești blocate de autorități a fost adusă în atenția președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cel care a deschis subiectul în mod public, la Bruxelles, este europarlamentarul român Daniel Buda, care a solicitat și suplimentarea bugetului de criză și sprijinirea mai consistentă a fermierilor care au suferit pierderi de venit din cauza denaturării pieței în urma războiului din Ucraina.

    Europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a cerut suplimentarea bugetului de criză pentru fermierii români. Apelul său nu a primit, însă, un răspuns concret din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care în loc să facă referire la compensații pentru fermieri a vorbit despre investiții în portul Constanța.

    ”Aș vrea să ridic problema finanțării sectorului agricol și ați spus la început că au fost alocate 500 de milioane de euro pentru fermieri anul acesta. Marea problemă este legat de faptul că acești bani sunt insuficienți pentru a face față provocărilor actuale. Dacă ne gândim doar la fermierii din România care au avut pierderi de peste 3 miliarde de euro, ne dăm seama de dimensiunea acestei chestiuni, plus celelalte aspecte legate de secetă, inundații, ș.a.m.d. Și întrebarea mea: este credeți că s-ar putea suplimenta această rezervă de criză pentru a putea compensa pierderile de venit ale fermierilor?”, a întrebat-o Daniel Buda pe Ursula von der Leyen.

    Mai mult, europarlamentarul român a adus în discuția situația creată de importurile din Ucraina. Astfel, reprezentantul PPE a prezentat problemele logistice cu care se confruntă agricultorii locali care nu au acces la mijloacele de transport. Vă reamintim că ieri, miercuri – 27 septembrie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat apelul fermierilor români către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a debloca transportul feroviar care, la acest moment, cu girul autorităților române, pare că deservește doar cerealele de proveniență ucraineană.

    ”România a transportat peste 70% din cereale din Ucraina către alte destinații. Întrebarea mea este: credeți că putem veni cu resurse financiare pentru a sprijini România în vederea dezvoltării capacității portuare din portul Constanța, în așa fel încât să putem face față acestor provocări? Deoarece fermierii din România stau cu cerealele netransportate din luna iunie și nu au acces la infrastructura de transport, ori nu putem să-i lăsăm de izbeliște să sprijinim doar Ucraina”, a spus Daniel Buda.

    Președinta CE a promis investiții masive în căile de transport pentru mărfuri agricole

    Problemele ridicate de europarlamentarul român au primit răspuns din partea președintei CE, Ursula von der Leyen. Aceasta nu a făcut însă direct referire la vreun sprijinin suplimentar pentru producătorii români și nici nu a atacat problema cerealelor blocate.

    ”Chestiunea cerealelor e impresionantă. Ce fac România și Bulgaria, și România încă din prima zi a fost extrem de constructiv. De aceea e oarecare dezamăgire și pentru mine, pentru că două state membre blochează dintr-odată Ucraina, aducând cerealele pentru supraviețuirea lor, în Uniunea Europeană și asta pentru mine este o obligația pentru că România, Bulgaria să aibă beneficii nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu. Deci investiții masive în portul Constanța, pe Dunăre, pe toată rețeaua de conectivitate și transport, căi ferate, toate elementele de acolo. Pentru că trebuie să aveți beneficii acuma, pentru că ajutați și să preluăm o parte din povara pe care o aveți pe umeri și pe comunitatea agricultorilor, pentru că presiunea e mare și trebuie să facem ceva pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung, să aveți beneficii”, a spus Ursula von der Leyen.

    Președinta CE a lăsat să se înțeleagă că investițiile ce vor urma au în vedere o prezență permanentă pe piață liberă a produselor din Ucraina. Astfel, problemele trebuie rezolvate pentru că ele nu vor dispărea. ”Dacă revenim la extindere și Ucraina, primul lucru pe care putem să îl facem imediat este o mai mare integrare pe piața internă. Putem să o facem și chestiunea cerealelor ne arată, bineînțeles că nu e ușor. Facem deja multe și putem arăta că e o poveste de succes aici”, a punctat Von der Leyen.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till