• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rapiță prea dezvoltată din cauza temperaturilor ridicate. Cum procedăm

    Oana Timar -

    Luna septembrie a adus temperaturi neobișnuit de ridicate, ceea ce a favorizat o creștere excesivă a multor culturi de rapiță. În unele locuri, nici chiar tratamentul cu regulatorii de creștere nu a avut efectul așteptat, cultura continuând să se dezvolte.

    Temperaturile ridicate din septembrie au stimulat excesiv creșterea rapiței în acest sezon. Avem de-a face cu două scenarii principale în ceea ce privește dezvoltarea rapiței în acest sezon. Primul presupune culturi semănate devreme sau în perioada optimă. Cel de-al doilea implică plante semănate mai târziu, adică în intervalul dintre august și septembrie. Diferența dintre aceste culturi poate fi, uneori, colosală. De unde provine această diferență? Cum va evolua ulterior dezvoltarea rapiței în această toamnă?

    Să începem cu culturile de rapiță semănate timpuriu, chiar foarte devreme. În cazurile în care a avut loc o răsărire, agricultorii spun că de mult timp nu au mai văzut culturi atât de viguroase la sfârșitul lui septembrie și începutul lui octombrie. Nu este vorba aici de tendința de a exagera. De fapt, culturile semănate în jur de 20 august sunt prea viguroase. Adesea, acestea au deja între 8 și 9 frunze, iar masa lor vegetală deasupra solului este foarte mare. Acest lucru este interesant în sensul că multe dintre aceste culturi au fost deja supuse tratamentelor reglatorii și fungicide. Cu toate acestea, septembrie extrem de cald au făcut ca, la sfârșitul lunii trecute, rapița să arate ca și cum ar fi fost semănată la începutul lui iulie sau la începutul lui august. De fapt, temperaturile din septembrie au fost adesea mai ridicate decât cele din august și plantele au reușit să dezvolte o masă foarte mare de frunze. Singurele care pot opri această tendință sunt dozele mari de reglatori de creștere, explică specialiștii consultați de Farmer.pl.

    De cealaltă parte, avem culturile semănate mai târziu – chiar în prima decadă a lunii septembrie. Aici, multe dintre plante încă sunt atât de mici încât nu se pretează încă la tratamente cu regulatori de creștere. Mai mult, deseori, pe culturile semănate mai târziu în acest sezon, observăm o varietate destul de mare a fazelor de dezvoltare ale plantelor individuale. Din păcate, seceta din septembrie a întârziat semănatul în mare măsură. Unele plante au răsărit abia în a treia decadă a lunii. Pe astfel de culturi, un singur tratament cu un regulator de creștere va fi cu siguranță suficient.

    Dacă octombrie va fi o lună caldă, la multe dintre culturile semănate în august va fi necesar un al doilea tratament cu regulator de creștere. În caz contrar, plantele vor intra în iarnă prea viguroase și pragul de temperatură la care pot să înghețe va fi semnificativ redus. Rapița prea viguroasă este, de asemenea, mai susceptibilă la cădere (printre altele, prin îngreunarea înălțării tulpinii). În plus, astfel de plante vor fi mult mai susceptibile la atacurile bolilor, în special la putregaiul cenușiu.

    Astfel, un al doilea tratament regulativ poate fi necesar. În acest caz, merită să se utilizeze substanțe active diferite față de prima aplicare. Doza de reglator va depinde în mare măsură de momentul și modul în care s-a efectuat primul tratament. Dacă în faza BBCH 16 am aplicat o doză completă de reglatori, în a doua aplicație poate fi suficientă o doză redusă de 60 – 70%.

    Citiți și: Densitate semănat rapiță. Formulă de calcul pentru cantitatea de sămânță la hectar

    Atunci când utilizăm reglatori de creștere, să fim atenți la instrucțiunile etichetei cu privire la posibilitățile de aplicare și la stadiul de dezvoltare al plantei. Cu toate acestea, la rapița excesiv de viguroasă, se poate utiliza în al doilea tratament toamnă clorochinolină metilclorură (CCC). Produsele care conțin 750 g substanță activă se utilizează în doze de 0,5 – 0,75 l/ha (375 – 560 g clorochinolină metilclorură). Desigur, putem aplica întreaga gamă de substanțe din grupa triazolilor. Aici, totuși, să fim atenți la cerințele termice. De exemplu, tebuconazolul își arată efectul complet începând de la 12 grade Celsius. La o temperatură de 10 grade Celsius, funcționează de asemenea, deși mult mai lent. Implementarea triazolilor în al doilea tratament regulativ (dacă, de exemplu, în primul am folosit substanțe care sunt clasice pentru reglare) va fi utilă, întrucât acestea vor proteja suplimentar plantele viguroase împotriva fomiozei.

    Citiți și: Cea mai bună semănătoare pentru rapiță: mergem pe clasic sau semănăm ”bob cu bob”?

    Un alt reglator puternic este clorochinolină metilclorură – poate fi utilizată „solo”, sau, eventual, în combinație cu substanțe din grupa triazolilor (dozele de substanță ar trebui reduse în acest caz – combinarea substanțelor va avea un efect sinergic). Dezvoltarea plantelor poate fi, de asemenea, încetinită semnificativ cu etefonul. În concluzie, să nu uităm să fim atenți la instrucțiunile etichetei – nu fiecare produs poate fi utilizat toamna în conformitate cu acestea.

    Rapița viguroasă nu își concentrează dezvoltarea în sistemul radicular

    Tulpina principală a rapiței trebuie să fie destul de scurtă, iar ”coloana vertebrală” a rădăcinii ar trebui să aibă un diametru de cel puțin aproximativ 1 cm. Cu toate acestea, până în prezent, pe multe culturi observăm o tendință opusă – tulpina principală se alungește excesiv, iar coloana rădăcinii este subțire. În plus, plantele, din cauza creșterii excesive, nu se concentrează pe dezvoltarea sistemului radicular – acesta este adesea cu adevărat slab. Prin urmare, va fi necesar să se stopeze creșteree plantelor către vârf. Dacă neglijăm al doilea tratament pe astfel de culturi, se poate întâmpla ca, chiar dacă rapița nu va îngheța, o parte semnificativă a plantelor să cadă după iarnă. În plus, protejarea acestora va fi mult mai dificilă în toamnă, iar înflorirea va fi destul de inegală. Astfel, creșterea excesivă a rapiței toamna influențează deja semnificativ reducerea randamentului.

    Citiți și: Cum asigurăm profitabilitatea culturii de rapiță


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till