• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Densitate semănat rapiță. Formulă de calcul pentru cantitatea de sămânță la hectar

    Angelica Lefter -

    Rata de semănat la rapiță și, prin urmare, densitatea de semănat a culturii de rapiță, sunt elemente cruciale pentru întreaga tehnologie de cultivare. În funcție de perioada în care se seamănă rapița, fermierii pot aplica o formulă de calcul pentru cantitatea de sămânță de care este nevoie la hectar.

    Puncte-cheie:

    Rata de semănat la rapiță este unul dintre cele mai importante elemente care determină randamentul ulterior al culturii. Desigur, calitatea lucrării de semănat este influențată de o întreagă de alți factori, uneori chiar de detalii, dar densitatea în sine are un impact direct asupra tuturor tehnologiilor agricole ce vor urma.

    În practică, se adoptă adesea o regulă conform căreia un pachet standard de semințe (1,5 milioane sau 2 milioane de semințe germinabile dacă semănăm un hibrid comercial) ar trebui să fie suficient pentru 3-4 hectare, deși în ultimii ani există a existat o tendință de a folosi această cantitate de semințe pe o suprafață ușor mai mare (4-5 ha).

    De precizat că nu cantitatea de sămânță, în kilograme, este cea care contează, ci numărul finale de plante pe care le calculăm că le vom avea pe un metru pătrat.

    În mod general, densitatea culturii de rapiță este suficientă la nivelul a 40 de plante/mp. Sunt și practici de semănat pentru densități mai mici – sub 30 de plante/mp, dar aici apar o serie de riscuri. O rată de semănat prea mică la rapiță poate conduce la o cultură prea rară. Rețineți că atunci când planificăm densitatea de semănat, luăm în considerare, printre altele: factori de risc precum răsărirea incompletă sau pierderi de plante din cauza unei ierni grele. Prin urmare, chiar dacă dorim să obținem o cultură densă, merită totuși să creștem ușor rata de semănat.

    Citiți și: Cea mai bună semănătoare pentru rapiță: mergem pe clasic sau semănăm ”bob cu bob”?

    Formulă de calcul pentru semănatul rapiței

    Când se seamănă rapița

    Perioada de semănat a culturii de rapiță a devenit pentru mulți fermieri sinonimă fie cu timpurietatea – se începe de la mijlocul lunii august, fie, dacă nu se pot prelucra bine terenurile, se împinge semănatul mai spre toamnă.

    Perioada în care se seamănă rapița începe de la mijlocul lunii august și durează până la începutul lunii septembrie, acesta fiind intervalul optim care poate asigura o dezvoltare bună a culturilor până la intrarea în iarnă.

    Rată de semănat la rapița timpurie

    La semănatul timpuriu la rapiță sau dacă avem condiții optime de semănat în mijlocul perioadei de semănat, atunci cultura va dezvolta 12 frunze până la intrarea în iarnă și vom dori să evităm o supraagrolemerare a plantelor. În acest caz, densitatea maximă recomandată este de 40 de plante pe mp.

    Cu cât condițiile meteorologice pentru semănat și germinare sunt mai bune, cu atât se recomandă scăderea densității de semănat.

    Rată de semănat la rapița tardivă

    Dacă semănam rapița târziu sau în condiții dificile, este important să avem o cultură care dezvoltă opt frunze până la intrarea în iarnă. Densitatea recomandată este de 40-50 de plante pe mp.

    Dacă avem un semănat tardiv, norma de semănat, deci cantitatea de sămânță folosită trebuie ușor crescută. Dacă semănăm deja de la jumătatea lunii septembrie, cantitatea de sămânță poate fi crescută cu până la 30%. La semănatul rapițeipe final de august – început de septembrie se pot lua în considerare chiar și aproximativ 50-55 de plante/mp (mai ales în cazul geneticii caracterizate de o dezvoltare inițială ceva mai slabă și toleranță mai mică la semănatul întârziat).

    Iată un tabel privind densitatea de semănat la rapiță, în funcție de perioada semănatului, conform specialiștilor companiei germane KWS:

    Perioadă de semănat la rapiță Densitate plante/mp
    Semănat timpuriu: 1-20 august 30-45 plante/mp
    Semănat perioadă optimă: 20- 31 august 45-50 plante/mp
    Semănat tardiv: după 1 septembrie 55 plante/mp

    Semănatul rapiței – formulă calcul cantitate de sămânță

    De exemplu, un pachet de rapiță cu 2 milioane de semințe, cu o greutate de 8 kg (și putere de germinare de 95% și MMB de 5 g) și densitatea de semănat de 50 de plante/mp ar trebui să fie semănat în cantitate de 2,63 kg. Aceasta rezultă din formula:

    Număr de semințe germinabile (plante)/ mp x MMB / capacitatea de germinare = densitatea de semănat (kg / ha)

    50 X 5 / 95= 2,63 kg/ha

    De obicei, cantitatea de sămânță poate varia între 3-5 kg/ha, în funcție de caracterisiticile seminței, precum și de calitatea pregătirii patului germinativ.

    Distanța la semănat la rapiță

    Distanța la semănat la rapiță diferă în funcție de genetica folosită și mai ales de ținta de producție a fermierului. Cel mai des, fermierii români seamănă rapița la o distanță de 36 de centimetri între rânduri, o distanță recomandată de mulți specialiști.

    În ultimii ani, mulți fermieri au testat în fermă semănatul rapiței la distanțe mai mari – de 40 sau 70 de centimetri, chiar la 90 de centimetri, dar și la distanțe mai mici – 25 de centimetri sau 12,5 centimetri.

    Citiți și: Rapița semănată…anormal. Producția la hectar care l-a convins pe Alexander Degianski să extindă suprafața


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”