• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rapiță răsărită în cultura de grâu: prevenire, combatere

    Oana Timar -

    Rapiță răsărită în cultura de grâu: prevenire, combatere. Rapița care răsare în terenurile semănate cu cereale păioase – grâu, orz, orzoaică etc. reprezintă o problemă constantă generată de rotația culturilor în care, toamna, păioasele succesd adesea cultura de rapiță recoltată vara. Ce soluții au fermierii pentru a rezolva problema îmburuienării cu rapiță a cerealelor păioase, vă spunem în acest articol.

    Răsărirea rapiței în culturile de cereale de toamnă este o urmare a cultivării rapiței ca plantă premergătoare în rotația culturilor. Se estimează că cel puțin 10-20% din semințele provenite din cultura de rapiță pot ajunge pe teren într-un sezon vegetativ, îmbogățind rezerva de semințe din sol. Majoritatea (aproximativ 80%) acestor semințe de rapiță germinează în următoarele câteva zeci de zile, iar o parte rămâne în stratul superior al solului, unde pot supraviețui încă 8-10 ani, reprezentând (bineînțeles, după germinare) o concurență potențială pentru noile plante cultivate.

    Pentru a elimina eficient plantele de rapiță din culturile de cereale de iarnă, este crucial să efectuați intervenții agrotehnice adecvate, potrivit specialiștilor consultați de WRP.pl.

    Prelucrarea solului înainte de semănatul cerealelor de toamnă

    Metoda de bază și, în același timp, prima modalitate de a combate culturile de rapiță sălbatică (și nu numai) care apar în cultura post-rapiță constă în efectuarea unei lucrări de prelucrare. Cheia succesului acestei operațiuni constă în efectuarea ei într-un moment potrivit, cu ajutorul unor utilaje corespunzătoare, care să lucreze la adâncimea recomandată. Se consideră că lucrarea de prelucrare ar trebui realizată numai atunci când majoritatea culturilor de rapiță sălbatică au germinat și cel puțin 50% dintre ele au cel puțin 2 frunze adevărate.

    Citiți și: Erbicidarea din toamnă cu Bizon™ de la Corteva Agriscience – soluția care câștigă teren!

    Următoarele prelucrări trebuie realizate numai în momentul apariției altor rânduri de culturi de rapiță sălbatică sau a altor buruieni, de obicei în intervalul de 7-10 (14) zile, desigur, în funcție de condițiile meteorologice. În ceea ce privește tipul și adâncimea lucrării de prelucrare, cel mai des utilizat este un agregat cu adâncime redusă (adâncime de lucru de 3-4 cm), compus din disc de tăiere și disc de nivelare. O adâncime similară se poate obține cu ajutorul unui cultivator cu discuri, care funcționează excelent în câmpurile cultivate fără arătură sau în sistemul de semănat direct.

    Erbicidare după semănat sau după răsărirea cerealelor de toamnă

    Din păcate, în cazul culturilor de rapiță sălbatică și a altor specii de buruieni, aplicarea lucrărilor după recoltare nu oferă siguranța eliminării complete, deoarece o parte dintre semințele de rapiță se vor dezvolta ulterior (la fel ca și unele specii de buruieni), fie imediat după semănat, fie în momentul apariției culturilor de cereale de toamnă.

    Prin urmare, singura soluție eficientă este utilizarea unor erbicide selective care să fie eficiente în ceea ce privește cerealele de iarnă, dar, în același timp, să fie eficiente și împotriva culturilor de rapiță sălbatică și a altor buruieni. Există două substanțe care acționează în mod hibrid, fie în sol (după aplicarea premergătoare) fie la nivelul frunzelor. Prima dintre acestea este prosulfocarb, o substanță este absorbită intens în primele ore, dar poate fi absorbită de buruieni din sol timp de încă 35 de zile. Are cea mai mare eficacitate la germinare și imediat după apariția buruienilor. În afara culturilor de rapiță sălbatică, sensibilitatea la această substanță o prezintă și alte specii dicotiledonate, precum și mușețelul de primăvară.

    Citiți și: Erbicidarea preemergentă sau postemergentă timpurie la rapiță: cultură bine pregătită pentru iarnă și dezvoltare armonioasă

    A doua substanță care poate fi aplicată fie în sol, fie la nivelul frunzelor, este pendimetalină. Erbicidele pe bază de pendimetalin pot fi aplicate imediat după semănat, dar înainte de apariția plantelor de grâu și orz, precum și în faza de frunză adevărată până la 3 frunze la grâu, orz, secară și mei. Substanța rămâne eficace în sol timp de câteva zeci de zile (în medie aproximativ 90 de zile), astfel încât buruienile care germinează mai târziu sunt, de asemenea, bine limitate. Cel mai bun efect herbicid se obține prin aplicarea în fazele incipiente ale dezvoltării buruienilor, adică în momentul germinării sau imediat după apariția acestora în stadiul de sămânță. În afară de rapița sălbatică, această substanță limitează eficient mușețelul de primăvară și răchită de câmp, precum și unele specii dicotiledonate.

    Pe lângă aceste substanțe cu acțiune hibridă (în sol și la nivelul frunzelor), mai sunt disponibile pe piață și alte substanțe eficiente care acționează doar la nivelul frunzelor. Un exemplu bun este amestecul de diflufenican și prosulfocarb, care controlează eficient culturile de rapiță sălbatică și unele buruieni dicotiledonate, precum mușețelul de primăvară și răchită de câmp, în culturile de grâu de toamnă, orz de toamnă, secară de toamnă și mei aflate în stadiul de frunză adevărată până la 3 frunze.

    Citiți și: Pachetul ideal de erbicide de la Adama pentru o cultură curată de rapiță

    Următoarele amestecuri care conțin: diflufenican și pendimetalină sau flufenacet și metribuzin sau diflufenican, flufenacet și metribuzin, limitează eficient culturile de rapiță sălbatică și anumite buruieni dicotiledonate, precum și mușețelul de primăvară, în culturile de grâu de toamnă, orz de toamnă, secară și mei aflate în stadiul de frunză adevărată până la 3 frunze.

    În ceea ce privește trio-ul compus din clorotoluron, diflufenican și pendimetalină, acesta poate fi aplicat doar într-un interval de timp foarte restrâns, adică în faza de 2-4 frunze la grâu de toamnă, orz de toamnă, secară și mei. Limitează eficient culturile de rapiță sălbatică și anumite buruieni dicotiledonate, precum mușețelul de primăvară și sila de câmp.

    Într-un interval de dezvoltare mai larg al cerealelor de toamnă, se poate aplica beflubutamid, în special la grâu de toamnă și orz de toamnă, în stadiul de frunză adevărată până la sfârșitul înfrunzirii. Substanța controlează eficient culturile de rapiță sălbatică și anumite buruieni dicotiledonate, precum mușețelul de primăvară.

    Citiți și: Erbicidarea de toamnă la grâu și rapiță, o lucrare pe care fermierii nu-și mai permit să nu o facă!

    Pe de altă parte, amestecul de diflufenican, florasulam și penoxsulam poate fi folosit în stadiul de 1 frunză până la 3 înfrunziri la grâu de toamnă, orz de toamnă și secară de toamnă. Acest trio controlează eficient culturile de rapiță sălbatică și anumite buruieni dicotiledonate, precum mușețelul de primăvară și răchită de câmp.

    Cele două trio-uri, diflufenican, flufenacet, penoxsulam și diflufenican, mezosulfuron metilic și iodosulfuron metil sodic, sunt utilizate în principal pentru protejarea plantelor de grâu de toamnă și secară de toamnă, de la faza de 1 frunză până la sfârșitul înfrunzirii, împotriva culturilor de rapiță sălbatică și anumitor buruieni dicotiledonate, precum mușețelul de primăvară, răchită de câmp și orzul salbatic.

    La final, amestecurile recomandate pentru combaterea doar a buruienilor dicotiledonate, inclusiv a culturilor de rapiță sălbatică, în grâul de toamnă, secară de toamnă și orz de toamnă, de la faza de 2 frunze până la sfârșitul sezonului de toamnă, includ florasulam și tribenuron metilic și florasulam, mezosulfuron metilic și tribenuron metilic (de exemplu, Fundamentum 700 WG, Locus 700 WG, Troping 700 WG + adjuvant Asystent+), de la începutul înfrunzirii până la sfârșitul sezonului de toamnă.

    Citiți și: Cinci tehnologii eficiente de la INNVIGO pentru controlul buruienilor din cultura de rapiță


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till