• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zi decisivă pentru Legea arendei la CCR. Nina Gheorghiță, LAPAR: ”S-a amânat termenul de două ori”

    Angelica Lefter -

    Principalele asociații din zona agricolă au pus pe tapet problema Legii arendei, în cadrul unei întâlniri, la Palatul Cotroceni, cu consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. Nina Gheorghiță, Vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a spus că intrarea în vigoare a legii ține acum de administrația prezidențială și a subliniat efortul făcut de asociații pentru a explica fiecărui grup parlamentar în parte de ce este nevoie de o astfel de lege.

    Actul normativ adoptat în Parlament, care vizează schimbarea arendei pe o perioadă minimă de 7 ani, a fost trimis pentru promulgare președintelui României, Klaus Iohannis. Șeful statului a decis să sesizeze actul votat de Parlament la Curtea Constituțională a României, acolo de unde mâine, marți – 3 octombrie, se așteaptă un verdict.

    Nina Gheorghiță, Vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a explicat, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, că a fost nevoie de trei ani pentru ca mediul asociativ să ajungă la o durată minimă de arendare care să mulțumească într-o oarecare măsură atât arendașul cât și cel care dă pământul în arendă.

    Cu toate eforturile, Legea arendei este acum contestată la CCR, iar termenul de judecată a fost amânat de două ori până acum. Subiectul a fost discutat săptămâna trecută chiar la nivel de Administrație Prezidențială, când organizațiile de fermieri, la inițiativa Alianție pentru Agricultură și Cooperare, au avut o întâlnire cu consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

    ”Nu puteam să nu aducem în discuție, și asta ține de Administrația Prezidențială contractul de arendă, pentru care mediul asociativ a muncit cel puțin ultimii 3 ani. Nu au fost instituții, grupuri parlamentare pe care să nu le abordăm și să le explicăm de ce avem nevoie de această durată minimă de arendare, ori ne-am trezit că după ce a trecut prin Parlament și a fost votată, este contestată, stă la Curtea Constituțională, s-a amânat termenul de două ori, nu se judecă și în momentul la care l-am întrebat pe domnul consilier prezidențial: această neconstituționalitate pe care o găsesc astăzi, de ce în urmă cu mulți ani, când am avut Legea 16, Legea arendei abrogată prin intrarea în vigoare a noului Cod Civil, acea lege a funcționat un număr de ani, a produs efecte și nu a fost considerată neconstituțională. Atunci aveam o durată minimă de arendare de 5 ani, acum am ajuns la un compromis, noi am cerut 10, legiuitorul a dat 7, noi am acceptat 7. Acum de ce este? Care sunt argumentele? Pentru că nici Constituția nu s-a schimbat între timp și, din câte știm noi, Codul Civil este de inspirație franceză, ori francezii au 9, 18, 29 de ani, deci, de ce acolo se poate și la noi nu se poate?”, a spus vicepreședintele LAPAR la Agrostrategia, de la TVR1.

    Nina Gheorghiță, Vicepreședinte LAPAR

    Nina Gheorghiță: ”Am oferit o altă perspectivă a Legii arendei reprezentantului Administrației Prezidențiale”

    Nina Gheorghiță a mai subliniat că a simțit înțelegere din partea reprezentantului Administrației Prezidențiale și a punctat că problema Legii arendei este una care are legătură și cu Green Deal-ul.

    ”Să știți că i-am oferit o altă perspectivă de a privi această problemă domnului consilier Marinescu și ne-a spus că, într-adevăr, trebuie să discute cu juriștii, să înțeleagă de ce atunci era constituțională durata de arendare pe 5 ani și acum e privită ca fiind neconstituțională. Și acesta a fost un aspect, care, cumva, el se leagă de Green Deal, se leagă, ele sunt înlănțuite”, a menționat Nina Gheorghiță, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Vă reamintim că mâine, marți – 3 octombrie, Curtea Constituțională a României va avea din nou pe ordinea de zi actul normativ privind reglementarea contractelor de arendă cu perioadă minimă. Este așteptată o decizie finală  CCR care să clarifice dacă legea poate intra în vigoare sau dacă conține prevederi neconstituționale ce trebuie revizuite.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitată: Nina Gheorghiță, LAPAR (02.09.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!