Trandafirii înfloresc toamna: cauze. Ce trebuie făcut
Violina Gorcinschi -Trandafirii înfloresc toamna, când ar trebui ca tufele de roze să fie pregătite pentru iernare. Fenomenul trandafirilor înfloriți aproape de sezonul rece este îngrijorător, dar el poate fi gestionat ușor, prin lucrări făcute la momentul oportun și prin evitarea unor greșeli.
În acest articol:
Chiar dacă a sosit toamna și trandafirii încă înfloresc în grădină, este momentul în care au nevoie de pregătire înainte intrarea în iarnă. Plantele trebuie să își concentreze forțele și resursele pentru a rezista înghețurilor și condițiilor de iarnă, iar acest lucru este posibil dacă se cunosc procedurile necesare în acest scop.
De ce înfloresc trandafiri toamna
Trandafirii pot înflori toamna din mai multe motive:
- Vremea blândă: În unele regiuni, clima poate fi destul de blândă în toamnă, ceea ce permite trandafirilor să continue să înflorească.
- Vara târzie: Dacă vara a fost mai răcoroasă sau umedă, poate fi posibil ca trandafirii să nu fi înflorit atât de abundent în timpul sezonului de vară. În acest caz, ei pot să-și amâne înflorirea până când condițiile devin mai favorabile.
- Soiurile de trandafiri: Există soiuri de trandafiri care sunt mai puțin influențate de schimbările de temperatură și lumină, astfel că pot înflori mai mult timp.
- Stresul: Dacă trandafirii au fost supuși unui stres, cum ar fi lipsa de apă sau alte condiții nefavorabile, pot reacționa prin înflorire într-un efort de a produce semințe înainte de sezonul rece.
- Adăpostul: Trandafirii care sunt protejați de vânturile puternice și ploi pot să continue să înflorească pentru o perioadă mai lungă în timpul toamnei.
Este important să ții cont că înflorirea toamna nu este neapărat un semn rău. Cu toate acestea, poate fi util să acordați atenție suplimentară îngrijirii acestora pentru a-i ajuta să treacă cu bine prin sezonul rece.
Cum îngrijim trandafirii care înfloresc toamna târziu
Dacă meteorologii nu anunță temperaturi de îngheț în următoarele săptămâni, trandafirii mai au timp să stea înfloriți în grădină. Aceștia nu trebuie tăiați nici măcar pentru buchete deoarece, pe vreme caldă, este stimulată dezvoltarea frunzișului, înmugurirea butonilor și creșterea de noi lăstari. Aceste procese consumă mult mai multă energie decât înflorirea și slăbesc plantele înainte de venirea iernii. Iată cum ar trebui procedat, în schimb:
- inflorescențele sunt lăsate să se maturizeze;
- udările se reduc treptat, la 7-14 zile sau mai rar, în funcție de vreme;
- trandafirii se fertilizeaz[ cu îngrășăminte cu fosfor și potasiu, care vor accelera maturizarea lemnului, vor ajuta la întărirea sistemului radicular și la pregătirea pentru iarnă.
Toamna, nu se folosesc îngrășăminte cu azot deoarece stimulează dezvoltarea vegetativă, creșterea masei frunzelor și a plantelor tinere, iar înainte de iarnă acest lucru nu este de dorit. Ultima fertilizare a sezonului se face în septembrie, dar dacă nu se efectuează atunci, se poate aplica cenușă de lemn (2-4 cești pe metru pătrat) în jurul tufelor de trandafiri în octombrie.
Chiar și în cazul primelor înghețuri, trandafirii nu se taie și se acoperă. După primele înghețuri, poate apărea încă o perioadă de vreme caldă, iar acest lucru înseamnă că trandafirii tăiați prea devreme vor începe să crească din nou. În plus, primele înghețuri sunt o oportunitate excelentă pentru plante deoarece accelerează maturizarea lemnului și căderea frunzelor, oferind semnalul că trebuie să se pregătească pentru perioada de repaus și, în final, să facă iernarea mai ușoară.
Cultivatorii de trandafiri experimentați recomandă o metodă excelentă care ajută la evitarea creșterii active, dar în același timp „amortizează” înflorirea trandafirilor toamna. Nu se smulg, nici nu se taie, ci tulpinile se îndoaie sub boboci. În acest fel, florile nu vor extrage prea multă sevă din plantă, dar nici nu vor produce noi boboci și lăstari, așa cum s-ar întâmpla în cazul tăierilor.
Când și cum se fac tăierile la trandafiri toamna
În octombrie-noiembrie, trandafirii se pregătesc treptat pentru iarnă. Astfel, se reduc udările, se oprește afânarea solului, se taie vârfurile lăstarilor tineri pentru a opri creșterea acestora și pentru a accelera maturizarea lemnului. Tăierile se efectuează în mod corespunzător, alegând momentul „potrivit”.
Pentru a determina perioadele optime pentru tăierea trandafirilor și alte proceduri necesare, precum transplantarea, vremea este cel mai bun indiciu.
Transplantarea trandafirilor toamna
La începutul toamnei, înainte de venirea înghețurilor regulate, este necesară tăierea mugurilor, florilor și lăstarilor de trandafiri la momentul transplantării. De obicei, acest lucru se face în septembrie-octombrie, dar dacă se anunță vreme caldă îndelungată, transplantarea se poate efectua și mai târziu. În acest moment, pământul este încă încălzit, există suficientă umiditate de la ploile anterioare și trandafirii au timp să se acomodeze cu noul lor loc înainte de venirea înghețurilor. În plus, soarele de toamnă nu mai este la fel de puternic ca la sfârșitul verii, deci trandafirii transplantați nu vor necesita protecție.
În cazul transplantării trandafirilor, tăierea are rolul de ajuta planta să își concentreze resursele pe dezvoltarea rădăcinilor, nu pe înflorire sau hrănirea ramurilor.
În plus, schimbarea locului este un stres semnificativ pentru plantă. Aceasta poate începe să înflorească și să producă semințe cu toate resursele pentru a se reproduce și, astfel, să-și asigure supraviețuirea. Această înflorire disperată slăbește în mod semnificativ trandafirul înainte de iarnă, ceea ce nu este de dorit.
Pentru transplantarea trandafirilor maturi în floare, se recomandă următorul plan de acțiune:
- Planta se scoate cu grijă de la vechea locație, încercând să se păstreze cât mai mult din bulgărul de pământ. Florile, mugurii se taie și se scurtează toți lăstarii la o înălțime de 40-50 cm.
- Frunzele se îndepărtează deoarece adesea sunt infectate cu agenți patogeni și dăunători.
- Planta se pune într-o groapă pregătită cu dimensiunile aproximative de 50x50x70 cm și se acoperă cu o amestec de sol nutritiv (partea egală de sol argilos și compost sau gunoi matur).
- Se udă planta și se acoperă cu turbă uscată sau pământ de grădină amestecat cu compost (un strat de 20-30 cm grosime).
Plantarea unui tufiș tânăr de trandafiri în toamnă implică, practic, același procedeu. Singura regulă importantă de urmat în timpul plantării este să alegerea de puieți cu sistemul radicular descoperit, deoarece aceștia se prind mai rapid decât plantele din containere din sere. Această diferență are importanță în condițiile în care temperaturile scad.
Pentru o înrădăcinare completă, puieții tineri au nevoie de două-trei săptămâni – partea radiculară a plantei se dezvoltă mult mai rapid decât partea de deasupra solului. Chiar dacă vor apărea înghețuri dimineața, acestea nu le vor face rău trandafirilor deoarece, în primul rând, solul se răcește treptat, iar în al doilea rând, temperatura potrivită pentru creșterea rădăcinilor este mai mică decât cea necesară pentru lăstari.
Tăierea trandafirilor înainte de acoperirea lor pentru iernare
Într-un climat moderat, trandafirii sunt acoperiți odată cu instalarea înghețurilor regulate, cu o temperatură medie de aproximativ -5°C. De obicei, astfel de condiții meteo apar în noiembrie-decembrie sau chiar mai târziu, fiind momentul potrivit pentru a tăia chiar și trandafirii care încă înfloresc, indiferent de aspectul lor destul de sănătos.
La tăiere, se înlătură toate florile și bobocii rămași, se elimină lăstarii care nu s-au maturizat, cei slabi și bolnavi, precum și cei care îngroașă coroana.
În plus pe lângă ramuri și flori, înainte de a-i acoperi, este indicată îndepărtarea tuturor frunzelor de pe trandafiri pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor fungice și răspândirea dăunătorilor care s-ar putea așeza pe plantă în timpul sezonului. De asemenea, se lasă frunzele peste iarnă, acestea vor putrezi la adăpostul căldurii, ceea ce ar putea provoca, de asemenea, boli.
Dacă sunt mulți trandafiri în grădină, frunzele se pot înlătura treptat, începând din octombrie, în mai multe etape. Se începe cu „etajul” inferior, apoi se taie frunzele din partea de mijloc și frunzele de pe vârfurile lăstarilor „vor dispărea” în timpul tăierii tufelor.
Toate frunzele căzute, ramurile tăiate cu flori și boboci se strâng și se ard sau se îngroapă la o adâncime de cel puțin 80 de centimetri – acest lucru ajută la prevenirea infestării cu agenți patogeni și putregaiuri. După tăierea trandafirilor, se recomandă tratamentul acestora împotriva bolilor fungice cu zeamă bordeleză sau sulfat cupru. Apoi, plantele se acoperă cu turbă, nisip sau rumeguș.