• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pete pe trandafiri. Cauze, soluții

    Violina Gorcinschi -

    Pete pe trandafiri – de ce apar, cauze și soluții. Există diferite motive pentru care, pe suprafața plantelor, pot apărea puncte de diferite culori și dimensiuni care pot indica boli, atacul dăunătorilor sau deteriorările produse de soarele puternic. În acest articol veți afla cinci motive pentru care apar pete la trandafiri.

    Trandafirii sunt o cultură care nu lipsește din grădinile pasionaților de flori. Rozele atrag prin aspect și parfum, însă uneori pot fi afectate de diverse fenomene care pot să le altereze aspectul, cum ar fi petele. Uneori, acestea sunt motiv de îngrijorare, însă în alte cazuri, sunt doar reacții ale plantelor sau caracteristici specifice soiului.

    frunze de trandafir cu pete
    Putregaiul cenușiu la trandafiri (foto: todayshomeowner.com)

    Pete pe trandafiri – cauze. Putregaiul cenușiu

    O cauză a apariției petelor pe petalele trandafirilor este putregaiul cenușiu. Sporii agentului patogen, ciuperca Botrytis cinerea, sunt răspândiți de vânt, ploaie și insecte. Factorii care favorizează apariția bolii sunt:

    Cele mai afectate soiuri sunt cele folosite pentru producerea ceaiului și Floribunda, precum și plantele tinere sau slăbite.

    Boala atacă toate părțile plantei: tulpini, frunze, muguri, flori. Primele semne ale bolii sunt petele întunecate, aproape negre de pe lăstari (în special primăvara). În condiții favorabile, putregaiul cenușiu apare întâi pe muguri prin pete mici și gălbui care, ulterior, se întunecă și se extind odată cu trecerea timpului. Acești muguri nu înfloresc.

    Ulterior, și pe frunze apar urme ale bolii. La început acestea sunt mici pete maronii, apoi devin mai mari și acoperă toată frunza.

    Pe petalele de trandafir, boala se manifestă sub formă de pete luminoase cu creștere rapidă, care se întunecă treptat și se usucă.

    Dacă este lăsat netratat, putregaiul cenușiu se răspândește în toate părțile plantei, până la sistemul radicular. Pentru a preveni acest lucru, la primul semn, plantele au nevoie de tratament cu fungicide.

    trandafir cu pete cauzate de atacul tripsului
    Atacul tripsului la trandafiri (foto: greenlife.co.ke)

    De ce apar pete pe trandafiri. Atac de trips

    Un alt motiv serios care se poate manifesta prin pete pe petalele de trandafir este tripsul. Tripșii sunt cei mai periculoși dăunători, atacând o gamă variată de plante, inclusiv trandafirii. Insectele au o atracție aparte pentru trandafirii cu flori parfumate de nuanțe deschise. Tripșii preferă să se așeze pe interiorul lamelor frunzelor, precum și în interiorul mugurilor și florilor înflorite.

    În faza de larvă, culoarea tripsului este deschisă. La adulți, culoarea corpului devine neagră sau maro. Insectele străpung țesutul vegetal și se hrănesc cu seva celulară a acesteia. Dăunătorii înșiși sunt extrem de dificil de detectat, din cauza dimensiunilor lor foarte mici. Următoarele semne pot indica prezența tripsului:

    Insectele devin deosebit de active pe vreme uscată, fierbinte (la temperaturi de peste 25°C) și pot intra în grădină împreună cu materialul săditor infectat sau din parcelele vecinilor.

    Tufele de trandafiri infectate cu trips slăbesc, devin sensibile la boli fungice și rămân în urmă în procesul de creștere și dezvoltare.

    Măsuri necesare împotriva dăunătorilor se iau în perioada în care aceștia se mișcă activ în jurul plantei deoarece numai atunci tratamentele chimice devin periculoase pentru ei. Ca mijloc de combatere a tripsului, alternanța insecticidelor a arătat o eficiență bună.

    trandafir alb cu pete
    Efectele stresului la trandafiri (foto: ogorod.ru)

    Pete pe trandafiri – de ce apar. Efectele stresului

    Un alt motiv pentru apariția petelor pe petalele de trandafir, care provoacă adesea îngrijorare, este o reacție neobișnuită la situațiile stresante și orice daune, exprimându-se prin pete mici, de până la 5 mm în diametru, de culoare roșie și o formă rotunjită.

    Acestea apar, de obicei, atunci când petalele sunt deteriorate de ploaie sau roua rece, vânturile puternice sau insecte. Petele pot fi observate și în timpul maturizării florii. Cel mai adesea, aceste puncte roșii apar pe trandafirii de culoare deschisă (alb, roz, galben). Acesta este modul în care funcționează protecția plantelor ca răspuns la diferitele deteriorări ale celulelor petale.

    La locul deteriorării (de exemplu, invazia patogenului), are loc o reacție de hipersensibilitate, în urma căreia celulele vegetale deteriorate sunt distruse împreună cu agentul patogen. În jurul lor, apare o barieră protectoare de antociani, pigmenți vegetali speciali. Antocianinele pot fi prezente constant în celulele vegetale (în acest caz, servesc la colorarea florilor și fructelor în diferite culori – roșu, roz etc.) sau pot apărea doar ocazional, atunci când sunt expuse la stres, și pot fi folosite pentru combaterea acestuia. Bariera cu antociani separă țesutul bolnav de țesutul sănătos, prevenind răspândirea leziunii și protejând celulele din jur.

    La trandafirii roșii, antocianinele sunt prezente în mod constant, colorând petalele în roșu, dar la trandafirii mai deschiși la culoare, acestea se formează tocmai ca reacție la o situație stresantă. Astfel, petele nu indică prezența unei boli, ci doar deteriorarea celulelor florale.

    Din acest motiv, nu este necesar niciun tratament pentru plante, însă se recomandă protecția florilor de vânturi, întărirea imunității prin agenți antistres și imunostimulatori.

    arsuri solare la trandafir
    Arsurile solare la trandafir (foto: allaboutgardening.com)

    De ce apar pete pe trandafiri. Arsuri solare

    Chiar și arsurile solare pot duce la pete pe florile de trandafiri. Cel mai adesea, această problemă apare la începutul primăverii, după îndepărtarea adăpostului de iarnă, precum și în tufele tinere transplantate recent, mai ales atunci când sunt transplantați trandafiri de interior, care nu au primit nicio tratament de întărire în prealabil, în teren deschis.

    Arsurile solare pot apărea și ca urmare a udării necorespunzătoare. Dacă, după irigare, pe frunzele și petalele trandafirilor rămân picături de apă, atunci când lumina soarelui le lovește, acestea funcționează ca niște lentile și pot provoca arsuri țesutului vegetal.

    La plantele afectate de soarele strălucitor, apar pete întunecate pe petale, iar mugurii își schimbă culoarea. La un grad sever de arsură, pe frunzele afectate apar zone ușor arse, iar pe tulpinile trandafirilor pot apărea și pete aproape albe.

    Pentru a preveni arsurile solare, trandafirii necesită protecție după plantare. Trandafirii de anumite soiuri, chiar și dezvoltate, trebuie să stea la umbră. La udare, apa trebuie să ajungă doar pe sol, nu și pe suprafața acestora.

    trandafiri vargati
    Soiuri de trandafiri pătați (foto: zdravan.ro)

    Pete pe trandafiri – cauze. Soiuri specifice

    Există multe soiuri frumoase și hibrizi de trandafiri care au tot felul de pete, dungi, „lovituri” și alte „defecte” care nu sunt semne ale vreunei patologii, ci o caracteristică varietală. Acestea conferă florii un aspect unic.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till