• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ecologist: Împădurirea pășunilor a fost înlăturată din lege!

  Roxana Dobre -

  Țara noastră a ratat șansa de a împăduri mii de hectare de pășuni, cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au atras atenția printr-un comunicat ecologiștii de la fundația Eco-Civica.

  Dan Trifu, vicepreședintele fundației Eco-Civica a explicat că programul de împădurire prin PNRR a fost ratat din cauză că a fost aprobată o Ordonanță de Urgență, prin care împădurirea pășunilor a fost înlăturată din lege.

  ”Până de curând, se permitea împădurirea pășunilor. Foarte multe UAT-uri, comune din România au întocmit proiectele, toată documentația necesară și la momentul când trebuia să începem împădurirea, pur și simplu ne-am trezit cu o Ordonanță de Urgență, prin care împădurirea pășunilor a fost înlăturată din lege”, a spus Dan Trifu la RFI.

  Citiți și: Mesajul disperat al unui oier: ”Primarul nu mi-a dat niciun hectar de pășune și altul nu are ce face cu ea!”

  Fundația Ecocivica atrage atenția că România a ratat șansa de a împăduri pășunile neproductive

  Eco-Civica: Bani pierduți pentru împădurirea pășunilor 

  Eco-Civica a subliniat într-un comunicat că prin PNRR se aprobaseră sume substanțiale pentru împăduriri de terenuri degradate și de pășuni care nu-și mai justificau destinația.

  ”Să nu vă închipuiți că vorbim de pășunile acelea minunate, necesare, in care vitele sunt prezente și trebuiesc păstrate. Nu! Vorbim de terenuri degradate, de fostele terase cu vii, acum dispărute, maluri de ape, livezi degradate, deci nu pășuni reale. Aceste terenuri au fost încadrate greșit în planurile urbanistice pentru că nefiind arabile, primarii le-au spus la toate pășuni, separat de clasicul islaz comunal. Având bani prin PNRR, sute de primari au întocmit documentația pentru a împăduri astfel de terenuri, cu proiecte, cadastru etc. Mii de hectare”, se arată în comunicat.

  Citiți și: Terenuri agricole și pășuni, transformate în parcuri fotovoltaice

  Soarta împăduririi pășunilor prin PNRR, incertă 

  Parlamentul a adoptat legea privind Ordonața de urgență prin care se modifică OUG 35/2022 (pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență). Concret, prin noua ordonanță „dispar” din programul de împăduriri pajiștile permanente.

  Varianta inițială era:

  „Fondurile aprobate pentru împădurire și reîmpădurire în Planul național de redresare și reziliență se utilizează pentru finanțarea următoarelor categorii de servicii și lucrări:

  a) întocmirea proiectelor, precum și efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, la solicitarea persoanelor fizice și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”.

  Varianta actuală este:

  „a) întocmirea proiectelor, precum și efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință teren arabil și culturi permanente, la solicitarea persoanelor fizice și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”.

  Modificarea a venit ca urmare a unui amendament formulat de parlamentarul de Călărași Emil Dumitru, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Contactat de forestmania.ro, el a explicat motivul pentru care nu mai putem împăduri pajiștile.

  „Este o prevedere în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, potrivit căreia România are obligația de a menține suprafața de pășuni din momentul aderării. Cred că vorbim despre 3,8 milioane de hectare. Dacă noi renunțăm la ele și Comisia se sesizează, riscăm să nu îndeplinim jalonul. Din păcate, am primit cifre dezamăgitoare referitoare la programul de împăduriri. Circa 100 de hectare de perdele forestiere până acum…. Foarte puțin. Avem 700 de milioane de euro pentru împăduriri, reîmpăduriri și perdele forestiere. Eu îmi doresc să se debirocratizeze finanțarea instalării de perdele, pentru a coopta fermierii. Pentru că în zona de Sud ne confruntăm cu probleme mari de secetă și eroziune a solului”, a spus acesta.

  Șanse ca legea să se schimbe 

  La puțin peste două luni după ce au fost scoase din programul de împăduriri prin PNRR, pășunile sunt pe cale să reintre. Ministerul Mediului a pregătit deja modificarea legislativă – e vorba de articolul 1 din textul Ordonanței 35/2022, care va avea următorul cuprins:

  „Întocmirea proiectelor, precum și efectuarea proiectelor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință: terenuri arabile, culturi permanente, pajiști care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, terenuri degradate și terenuri neproductive agricol, la solicitarea persoanelor fizice precum și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”, potrivit forestmania.ro.

  Unul dintre motivele pentru care se revine la finanțarea împăduririlor prin PNRR a pășunilor este că s-au dat acorduri de proiectare pentru peste 2.000 de hectare de astfel de terenuri, iar proprietarii au făcut deja investiții.

  Prin PNRR se alocă 500 de milioane de euro pentru împădurirea a 56.000 de hectare.


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

  Ultimele știri

  APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar