• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ecologist: Împădurirea pășunilor a fost înlăturată din lege!

    Roxana Dobre -

    Țara noastră a ratat șansa de a împăduri mii de hectare de pășuni, cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au atras atenția printr-un comunicat ecologiștii de la fundația Eco-Civica.

    Dan Trifu, vicepreședintele fundației Eco-Civica a explicat că programul de împădurire prin PNRR a fost ratat din cauză că a fost aprobată o Ordonanță de Urgență, prin care împădurirea pășunilor a fost înlăturată din lege.

    ”Până de curând, se permitea împădurirea pășunilor. Foarte multe UAT-uri, comune din România au întocmit proiectele, toată documentația necesară și la momentul când trebuia să începem împădurirea, pur și simplu ne-am trezit cu o Ordonanță de Urgență, prin care împădurirea pășunilor a fost înlăturată din lege”, a spus Dan Trifu la RFI.

    Citiți și: Mesajul disperat al unui oier: ”Primarul nu mi-a dat niciun hectar de pășune și altul nu are ce face cu ea!”

    Fundația Ecocivica atrage atenția că România a ratat șansa de a împăduri pășunile neproductive

    Eco-Civica: Bani pierduți pentru împădurirea pășunilor 

    Eco-Civica a subliniat într-un comunicat că prin PNRR se aprobaseră sume substanțiale pentru împăduriri de terenuri degradate și de pășuni care nu-și mai justificau destinația.

    ”Să nu vă închipuiți că vorbim de pășunile acelea minunate, necesare, in care vitele sunt prezente și trebuiesc păstrate. Nu! Vorbim de terenuri degradate, de fostele terase cu vii, acum dispărute, maluri de ape, livezi degradate, deci nu pășuni reale. Aceste terenuri au fost încadrate greșit în planurile urbanistice pentru că nefiind arabile, primarii le-au spus la toate pășuni, separat de clasicul islaz comunal. Având bani prin PNRR, sute de primari au întocmit documentația pentru a împăduri astfel de terenuri, cu proiecte, cadastru etc. Mii de hectare”, se arată în comunicat.

    Citiți și: Terenuri agricole și pășuni, transformate în parcuri fotovoltaice

    Soarta împăduririi pășunilor prin PNRR, incertă 

    Parlamentul a adoptat legea privind Ordonața de urgență prin care se modifică OUG 35/2022 (pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență). Concret, prin noua ordonanță „dispar” din programul de împăduriri pajiștile permanente.

    Varianta inițială era:

    „Fondurile aprobate pentru împădurire și reîmpădurire în Planul național de redresare și reziliență se utilizează pentru finanțarea următoarelor categorii de servicii și lucrări:

    a) întocmirea proiectelor, precum și efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, la solicitarea persoanelor fizice și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”.

    Varianta actuală este:

    „a) întocmirea proiectelor, precum și efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință teren arabil și culturi permanente, la solicitarea persoanelor fizice și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”.

    Modificarea a venit ca urmare a unui amendament formulat de parlamentarul de Călărași Emil Dumitru, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Contactat de forestmania.ro, el a explicat motivul pentru care nu mai putem împăduri pajiștile.

    „Este o prevedere în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, potrivit căreia România are obligația de a menține suprafața de pășuni din momentul aderării. Cred că vorbim despre 3,8 milioane de hectare. Dacă noi renunțăm la ele și Comisia se sesizează, riscăm să nu îndeplinim jalonul. Din păcate, am primit cifre dezamăgitoare referitoare la programul de împăduriri. Circa 100 de hectare de perdele forestiere până acum…. Foarte puțin. Avem 700 de milioane de euro pentru împăduriri, reîmpăduriri și perdele forestiere. Eu îmi doresc să se debirocratizeze finanțarea instalării de perdele, pentru a coopta fermierii. Pentru că în zona de Sud ne confruntăm cu probleme mari de secetă și eroziune a solului”, a spus acesta.

    Șanse ca legea să se schimbe 

    La puțin peste două luni după ce au fost scoase din programul de împăduriri prin PNRR, pășunile sunt pe cale să reintre. Ministerul Mediului a pregătit deja modificarea legislativă – e vorba de articolul 1 din textul Ordonanței 35/2022, care va avea următorul cuprins:

    „Întocmirea proiectelor, precum și efectuarea proiectelor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință: terenuri arabile, culturi permanente, pajiști care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, terenuri degradate și terenuri neproductive agricol, la solicitarea persoanelor fizice precum și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”, potrivit forestmania.ro.

    Unul dintre motivele pentru care se revine la finanțarea împăduririlor prin PNRR a pășunilor este că s-au dat acorduri de proiectare pentru peste 2.000 de hectare de astfel de terenuri, iar proprietarii au făcut deja investiții.

    Prin PNRR se alocă 500 de milioane de euro pentru împădurirea a 56.000 de hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români