• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajul disperat al unui oier: ”Primarul nu mi-a dat niciun hectar de pășune și altul nu are ce face cu ea!”

    Angelica Lefter -

    Un tânăr oier este nemulțumit de modul în care edilul a împărțit pășunile către crescătorii de animale. El susține că unii localnici licitează doar pentru a obține subvențiile de la APIA, dar nu pășunează niciodată cu animalele lor pentru că unii dintre ei nici măcar nu dețin animale. Într-un videoclip făcut public online, acesta arată pășunea celui care, prin licitație, a obținut terenul pentru pășune de la Primărie. Din imagini se poate observa că pășunea nu a fost utilizată, iarba este uscată, foarte mare și neîntreținută.

    Tânărul fermier spune că mesajul este îndreptat către primarul localității, care, prin licitație a dat pășune unui localnic ce nu își paște animalele, în detrimentul crescătorului de ovine, care a avut acolo saivan, dar care i-a fost demolat. Din cele spuse de crescător, este vorba despre edilul din comuna Cefa, județul Bihor.

    Citește și: Condiții impuse de o primărie pentru atribuirea pășunilor către crescătorii de animale

    Oierul George Ardelean spune că pășunea atribuită altui localnic nu a fost utilizată, in schimb animalele sale nu au avut unde paște (foto: Facebook/George Ardelean)

    Tânărul oier cere un control din partea APIA pentru a constata că pășunea atribuită celui care a câștigat licitația este neutilizată

    Într-un mesaj postat pe un grup de Facebook, oierul George Ardelean, cere ca situația să fie analizată de o comisie de control de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Tânărul spune că el nu deține niciun hectar de pășune, pe când celălalt localnic ar deține pășunea care trebuia să îi revină, dar nu paște niciun animal, deși ia subvenții pe suprafața de pășunat.

    ”Așa arată o parte din pășunea care o are cel care mi-a licitat mie pășunea astăzi în data de 03.10.2023, asta numim noi dreptate…?!!Distribuiți sa vadă cine trebuie…!!!”, a scris bărbatul înainte de a posta imaginile cu pășunea neîngrijită.

    Citește și: Lege nouă: Pășunile comunale – atribuite numai crescătorilor de animale din localitate. Contracte pe 7-10 ani

    George Ardelean, oier: ”Ei vor subvenții și mai vor pășuni, că ei au nevoie de bani”

    Oierul George Ardelean a mai transmis în clipul postat pe pagina de socializare, că pășunea a fost dată către cel care a câștigat licitația, însă acesta și-ar fi dorit-o doar pentru subvenție. Pe când iarba a crescut până la genunchi și s-a uscat, animalele tânărului oier nu au avut unde să pască.

    ”Pe domnul primar nu îl interesează, el scoate pășunea la licitație, pe altul îl scoate afară, nu-i dă nici un hectar și altul are pășune de nu are ce face cu ea, nici n-o curăță, nici n-o pășunează, nici n-o întreține (…) A trecut pe nevastă-sa oi, să îmi poată mie licita pășunea, că el are pășune de nu are ce face cu ea. Și-a mai făcut un cod de exploatație, că așa se fac șmecheriile, sunt învățați toți (…) Ei vor subvenții și mai vor pășuni, că ei au nevoie de bani. Să vină să facă un control, să se facă ceva cu oamenii aceștia care vor subvenții pentru pășuni și pentru bani, care n-au muls o oaie de când sunt și habar nu au cum se ține o oaie și cum se pășunează (..) Eu ce să fac cu oile, unde să mă duc cu ele?”, a întrebat crescătorul de ovine din Cefa, județul Bihor.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!