• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liste avans APIA. Primii fermieri care vor intra la plată din 16 octombrie

    Roxana Dobre -

    Liste avans APIA 2023 – primii fermieri care vor intra la plata primei tranșe din subvențiile aferente anului 2023. Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a anunțat cum se va face lista pentru avans și ce producători agricoli au șanse să se afle printre primele autorizări la plată, din 16 octombrie.

    Pe fermieri îi mai despart circa două săptămâni de plata avansului pentru campania 2023 iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a trecut deja primii producători agricoli în ”white list”-lista albă a subvențiilor. Sunt acei producători agricoli care nu au avut erori de interpretare la controlul prin monitorizare, un fel de teledetecție extinsă la nivel național, de care din 2023 nu scapă niciun fermier, fie că este sau nu în eșantion. Agricultorii care nu au avut probleme la dosar sunt și primii beneficiari de subvenții care vor primi subvențiile în avans, din 16 octombrie, conform șefului APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

    Citiți și: Subvenții 2023. Șef APIA anunță ultima zi în care se mai fac controale în ferme

    Controlul prin monitorizare a adus probleme fermierilor în primul an de aplicare

    Fără finalizarea controlului și lămuririle cerut de APIA, fermierii nu pot trece în lista albă a plăților, astfel că nu primesc avans. De aceea este important să răspundă solicitărilor venite de la funcționari, acolo unde cultura trecută în cererea de plată nu s-a confirmat în urma controlului prin monitorizare.

    ”Acest control prin monitorizare constată realitatea, dar într-adevăr, fiind vorba de un principiu de calcul sau de verificare prin sistem de inteligență artificială, adică vorbim de un robot, poate să aibă anumite greșeli. Adică niște algoritmi care nu s-au introdus perfect în sistem. Și nu e ca mintea umană cum este controlul clasic. Pentru că la controlul clasic nu poate merge un funcționar pe teren și să se uite la o parcelă de porumb iar apoi să treacă în raport că a  găsit sfeclă de zahăr sau pășune. Aici însă, în cazul verificărilor prin monitorizare, au fost două tipuri perioade de interpretări. Dacă la prima interpretare lucrurile au mers bine, la a doua, când vegetația a crescut mai mult, au apărut anumite erori. Dar fermierii trebuie să înțeleagă că totul se rezolvă, și s-a rezolvat de fapt parțial, pentru că s-au solicitat clarificări iar acolo unde s-a venit cu dovezi, s-a corectat cultura, așa cum a spus fermierul. Au fost cazuri în care poate au mers funcționarii să constate, s-au au fost depuse declarații că se menține cultura trecută în cererea de plată. Acolo unde nu s-a putut face nici una, nici alta fermierii au fost puși în temă cu privire la existența unei aplicații prin care pot face o  fotografie în parcelă, în interior, care să confirme cultura. Acea aplicație îți dă o anumită acuratețe și aici noi am recomandat câteva aplicații pe care le folosim și noi ca și funcționari. Un exemplu de aplicație este Not Came”, a spus șeful APIA Mureș.

    Citiți și: Cultura care aduce fermierilor în acest an un profit de 5.000 de euro la hectar

    Fermierii vor intra la plata în avans din 16 octombrie

    Ovidiu Săvâșcă a dat asigurări că în ciuda erorilor apărute la controalele prin monitorizare, data de 16 octombrie va fi respectată de APIA iar primele plăți se vor face de la acest termen.

    ”Vom începe cu siguranța plățile în avans de la 16 octombrie și avem un cuantum de minim 70% pentru plățile directe, și 85% pentru măsurile compensatorii. Fermierii care nu au avut erori au trecut la control ”ca prin brânznă” cum spune o expresie cunoscută, deci nu a mai fost nevoie de clarificări. După plata avansului sigur că pregătim din 2 decembrie plata finală care se încheie la finalul lunii martie, așa cum am reușit să ne încadrăm în fiecare an”, a mai adus lămuriri Ovidiu Săvâșcă.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă