Analize gratuite de sol în mai multe comune. Statul suportă toate cheltuielile
Angelica Lefter -Analize de sol pentru studii pedologice și agrochimice vor fi efectuate în mai multe Unități Administrative Teritoriale din țară (UAT-uri). Inițiativa face parte din programul de realizare și reactualizare a sistemului național și județean de monitorizare sol, în baza unor contracte cadru.
Oficiul Județean de Studii Pedologice și Agrochimice Vaslui elaborează studii pedologice şi agrochimice pentru programul de realizare şi reactualizare a sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol – teren pentru agricultură. Studiile se efectuează în baza contractelor cadru, încheiate cu Direcţia pentru Agricultură Vaslui.
Citește și: De ce este cartarea agrochimică mai importantă ca niciodată în acest an!
Obiectivul programului, realizarea băncii de date tehnice utilizate de MADR în dezvoltarea anumitor strategii din domeniu
Contractele se încheie individual pentru unităţi administrativ–teritoriale, fiecare studiu pe total (teren şi birou) derulându-se pe faze, ca execuţie, predare şi decontare în termen de 2 ani calendaristici.
”Obiectivul programului este realizarea băncii de date tehnice pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să le utilizeze în elaborarea politicilor şi strategiilor sectoriale naţionale în domeniile specifice de activitate: agricultură şi producţie alimentară, îmbunătăţiri funciare, optimizarea exploataţiilor, conservarea solurilor, schimbările climatice şi cercetarea de specialitate”, au precizat reprezentanții Oficiului Județean de Studii Pedologice și Agrochimice Vaslui.
În limita fondurilor disponibile, au fost încheiate mai multe contracte studii pedologice și agrochimice
În perioada 2022-2031, în limita fondurilor comunicate, au fost încheiate contracte, realizându-se studii pentru mai multe teritorii din județul Vaslui, în primii doi ani de debut.
Astfel, pentru anul 2022: Fălciu – suprafața 12.960 ha, valoare 346.227,68 lei (întocmirea studiului a fost realizată în totalitate); Ivănești – suprafața 6.017 ha, valoare 228.290,69 lei (întocmirea studiului a fost realizată în totalitate); Ștefan cel Mare – suprafața 4.004 ha, valoare 379.537,97 lei (întocmirea studiului a fost realizată în totalitate); Murgeni- suprafața 10.900 ha, valoare 513.943,34 lei (întocmirea studiului este în desfășurare).
Pentru anul 2023, au fost efectuate studii în următoarele UAT-uri: Murgeni – suprafața 10.900 ha, valoare 402.816,71 lei (întocmirea studiului a fost realizată în totalitate); Berezeni – suprafața 10.100 ha, valoare 597.039,19 lei (întocmirea studiului este în desfășurare), a informat Oficiului Județean de Studii Pedologice și Agrochimice Vaslui.