• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Interviu-document cu Culiță Tărâță. Partea I: Ce mașină conducea, câte telefoane primea pe zi și care era relația sa cu tractorul și combina

  Daniel Befu Daniel Befu -

  În urmă cu trei ani, realizam un interviu-document cu fermierul care, la acea vreme, lucra cea mai mare suprafață de teren agricol din Europa. Articolul nu a fost făcut public niciodată, iar acum, după ce Culiță Tărâță a încetat din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, cititorii Agrointeligența au ocazia să afle, din propriile sale declarații, cum era cel care va rămâne în istoria agriculturii naționale ca românul care ”a îmblâzit” Insula Mare a Brăilei.

  Trecut de 60 de ani, e un bărbat zvelt și energic care se trezește de cum crapă de ziuă, își bea ceaiul dintr-o cană ceramică de 1 leu, are două telefoane Nokia de 80 euro bucata, nu poartă ceas, e încălțat cu pantofi de 2 milioane de lei vechi cumpărați dintr-un magazin din Roman (n.r. a nu se confunda cu Roma), ascultă Antena Satelor, e înnebunit după Beethoven și Zinaida Bolboceanu și se suie când și când “de poftă” la volanul tractorului ca să mai lucreze brazda. Numele lui e Culiță Tărâță, pitoresc atunci când lua cuvântul în plenul Parlamentului, apărând cu fervoare în graiul cu puternic accent moldovenesc, diverse legi de primenire a agriculturii, legi care servesc deopotrivă interesele afacerilor sale din agricultură.

  Deși sunteți multi-milionar în euro, nu ezitați să vă urcați la volanul tractorului? Ați făcut-o și recent.

  Așa e. M-am urcat la Neamț, de moft. 10-20 de minute, pe câmp. Se făceau tratamente la grâu și-am zis măcar să-mi satisfac dorința, că nu mai am timp să stau ca altădată. Te urci ca să-i arăți celui de lângă tine cum se face, deși am mecanizatori care-s mult mai buni decât mine și chiar decât mulți ingineri.

  Ce simțiți când conduceți un utilaj agricol?

  Domne, când conduc un tractor sau o combină mă simt împlinit, pentru că munca agricultorului este în câmp. Biroul lui este în câmp, acolo este tractorul, acolo e combina, acolo e mașina cu care se fac lucrările de arat, grăpat, scarificat și cele necesare bunului mers în agricultură.

  Ce sentiment vă încearcă când intrați într-o fermă?

  Vreau să vă spun ce simt când intru într-o fermă, vă dau exemplu de la Piatra Neamț, unde am și zootehnie și agricultură am convingerea și satisfacția sufletească că-s departe de lumea murdară. Fiindcă în agricultură când te duci singurul care nu te minte e pământul și animalul și în zootehnie și în agricultura mare. Și asta o spun din proprie convingere. Uitați dumneavoastră, vă veți întreba de ce suntem în atare situație și în marasmul în care ne zbatem. Trebuie asanarea morală a poporului român. Vă spun fără rezerve că toată această degringoladă în care ne aflăm se datorează faptului că am lăsat deoparte agricultura, din 90 încoace am tratat-o din doi în doi, din 90 încoace nu i-am acordat atenția cuvenită și am lăsat pământul de multe ori să lâncezească, de multe ori să nu producă, și dacă pământul care te ține tu-l lași să nu muncească, tu nu-l muncești cum trebuie și-l lași să nu producă, rezultatele se văd. Uitați satele românești. Satul, atât de drag nouă tuturor este într-o paragină totală, într-o degringoladă totală și asta nu se datorează unui singur partid sau omului politic. Această situație aproape fără precedent în istoria noastră. Singurul care nu minte e pământul. Cu cât îl tratezi cu atenție mai mare, cu atât rezultatele sunt mai bune. Nu-i dai, nu-ți dă și în momentul în care pământului și animalului i-ai dat sudoare, i-ai dat investiție, i-ai dat tot ceea ce trebuie, rezultatele se văd într-un timp foarte scurt.

  Ce mașină conduceți?

  Eu în fermă și peste tot sunt fan Toyota și fermierii peste tot în lume au Toyote. Conduc o Toyota Land Cruiser, 60-th Anniversary Limited Edition. Eu de obicei când sunt în județ (n.r. Neamț) eu conduc. Când vin la București am șofer, am un BMW Seria 7 pe firmă.

  Toyota Land CruiserCe muzică ascultați în mașina de teren?

  Zilnic am de răspuns la 100 sa 200 de telefoane, vă dați seama că n-ai timp să te concentrezi, dar între două telefoane, în momentele de răgaz, ascult muzică. Eu sunt un fan al Antena Satelor. Îmi place și muzica clasică dar pe câmp ce te-mbie mai ales este Antena Satelor, că au de dimineață până seara emisiuni de informare a agricultorilor, a țăranilor despre absolut tot și de aia sunt fan al Antenei Satelor. Din actualii interpreți care sunt în viață îmi place Zenaida Bulbuceanu de la Chișinău. Are niște melodii cu satul, cu brazda, cu animalele, de te ung la suflet. Are una se intitulează parcă: “De-aseară mă bate gândul/Și nu-mi văd boii și pământul”. Dar îmi place să ascult și clasică. Un Betoven te liniștește și te binedispune, te relaxează, dar asta în rarele momente de răgaz pe care le am.

  De când sunteți milionar v-ați urcat la volanul unui tractor care trage după el o remorcă plină ochi cu rod?

  Nu o dată am condus un tractor care trăgea o remorcă plină cu rod. Ai bucuria muncii împlinite. Rodul cel mai plăcut e grâul. Filosofia asta a bobului de grâu te-mbie spre luare aminte, te face să fii un om credincios. De ce se spune că la bobul de grâu e icoana maicii Domnului pentru că vedeți dumneavoastră, despre pâine se spune și în Tatăl Nostru: “Pâinea noastră cea de toate zilele/Dă-ne-o nouă astăzi”. Trebuie să ai bunăvoința s-o dai și celor din jur, din pâinea rotundă care este dacă ai bunăvoința să-i rupi și fiecăruia după muncă să-i dai bucata de pâine, înseamnă că ți-ai făcut datoria ca vremelnic cât ești pe pământ și să-ți creezi propria senzație că n-ai făcut umbră pământului degeaba.

  Citiți Partea a II-a a interviului-document cu Culiță Tărâță

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  FURIOUS, PATRICIA ȘI FAUSTO – trei hibrizi RWA de floarea-soarelui pentru toți fermierii! ROVENSA își extinde afacerile de biocontrol prin achiziția Grupului AGROTECNOLOGIA! Nu ratați pe 31 octombrie! Agrointeligența Summit 2019: Balul Fermierilor, deschis de conferința “100 de soluții pentru viitorul satului românesc”

  Ultimele știri

  Gheorghe Vlad, CATAR: Primarii să se implice și să facă achiziții de legume pentru cauze sociale! Gest de recunoștință al unui fermier față de medicii care luptă cu noul coronavirus! Alexandru Csokaci: ”Mi s-a interzis să mai adap animalele în râul Crișul Repede! Renunț la ele, nu le pot ține fără apă!”

  Căutare în articole