• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua națională a produselor agroalimentare românești, sărbătorită în toată țara

    Violina Gorcinschi -

    Ziua națională a produselor agroalimentare românești se sărbătorește în fiecare an pe 10 octombrie, fiind un eveniment dedicat atât consumatorilor, cât și producătorilor care își pot promova produsele cu această ocazie prin comercializarea acestora în spații speciale și desfășurarea de programe educative.

    Fiind instituită oficial prin lege, Ziua națională a produselor agroalimentare românești are rolul de a încuraja românii să consume și să producă alimente 100% autohtone. În limita sumelor din buget, autoritățile centrale și locale sprijină financiar desfășurarea unor astfel de evenimente.

    Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, instituită prin Legea 168/2017, este sărbătorită, la nivel naţional, anual, la 10 octombrie. Ca în fiecare an, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti este marcată în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului, a informat Agerpres.

    produse traditionale romanesti
    10 octombrie – sărbătoarea oficială a produselor agroalimentare autohtone (foto: editiadedimineata.ro)

    Ziua națională a produselor agroalimentare românești – 10 octombrie

    Iniţiatorii acestei propuneri, mai mulţi deputaţi PSD şi un senator ALDE, au arătat în expunerea de motive că prin instituirea acestei zile se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. Se are în vedere, totodată, şi îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale.

    La 2 mai 2017, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat propunerea legislativă privind instituirea Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pe 13 iunie 2017.

    Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 11 iulie 2017, decretul pentru promulgarea Legii 168/2017 privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 13 iulie 2017.

    Potrivit acestei legi, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de persoane fizice şi juridice. Se pot desfășura programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, dedicate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

    Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor mai sus menţionate, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. Articolul 2 al legii stipulează faptul că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului