• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Toamna crește riscul de gripă aviară. Măsuri preventive pentru crescătorii de păsări

    Violina Gorcinschi -

    Gripa aviară a reapărut în Polonia. Focarul cu gripă HPAI de subtip H5N1 a fost confirmat într-o fermă de pui ce găzduiește 16.000 de capete. Experții veterinari încă nu pot ști dacă acest lucru semnifică un incident izolat sau debutul unei epidemii, însă Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Centrul European pentru Prevenirea și controlul bolilor (ECDC) și Laboratorul european de referință al UE (EURL) au confirmat prezența mai multor cazuri de gripă aviară în 21 de state europene, în intervalul 24 iunie și 1 septembrie, astfel că se impune ca toți crescătorii de păsări să ia măsuri de protecție suplimentare.

    După o pauză destul de lungă, gripa aviară cu un grad înalt de contagiozitate a revenit în Polonia. Focarul a fost confirmat într-o fermă mare de pui din Lodz. Potrivit Inspectoratului General Veterinar (GIW), prezența virusului gripei aviare foarte contagioase (HPAI) de subtip H5N1 a fost confirmată într-o fermă de găini cu 16.000 de păsări din localitatea Komorniki, județul Lodz, a raportat farmer.pl.

    o persoana care introduce un bat de vata in ciocul unei gaini
    Focar de gripă aviară la o fermă din Polonia (foto: avma.org)

    Gripa aviară a reapărut în Polonia

    Acesta este cel de-al 61-lea focar HPAI la păsările de curte confirmat în Polonia în acest an. Majoritatea focarelor anterioare (56 dintre ele) au apărut în perioada ianuarie – februarie. Ulterior, prezența gripei a fost marginală. Ultimul focar a fost confirmat pe 1 iulie în județul Cracovia, regiunea Małopolska.

    Cele mai multe focare la păsările de curte au fost confirmate în acest an în județul Wielkopolska (în special în zona Kalisz). Peste jumătate dintre efectivele infectate proveneau din această regiune. HPAI la păsările de curte a fost confirmată și în județele Lubusz, Kujawy-Pomerania, Lodz, Małopolska, Opole, Pomorze, Silezia, Warmia-Mazuria și Zachodniopomorskie.

    De la începutul anului, au fost confirmate și 138 de focare de gripă la păsările sălbatice. Acestea au apărut în toate județele, cu excepția județului Lubusz.

    Anul trecut s-au confirmat 68 de focare de gripă aviară la păsările de curte și 40 de focare la animale sălbatice.

    În acest moment, apare întrebarea dacă ultimul focar a fost doar un caz izolat sau dacă este începutul unei epidemii. Momentan nu se poate da un răspuns clar, dar este cert că toamna este momentul în care cazurile de HPAI sunt mai frecvente. De obicei, ele încep în noiembrie-decembrie și durează până în primăvară.

    mai multe gaini
    Măsuri de protecție împotriva gripei aviare (foto: Reuters)

    Gripa aviară – măsuri de protecție pentru crescătorii de păsări

    Cel mai recent raport privitor la gripa aviară al Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Centrului European pentru Prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) şi Laboratorului european de referință al UE (EURL), arată că, între 24 iunie şi 1 septembrie 2023, la nivel european, s-au înregistrat focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) la păsările domestice (25) și sălbatice (482) în 21 de state europene. Cele mai multe dintre focare par să fie grupate de-a lungul coastelor, cu doar puține detectări de virus în interiorul continentului.

    Epidemia actuală la păsările sălbatice a depășit-o deja pe cea din anul epidemiologic precedent în ceea ce priveşte numărul total de cazuri.

    Astfel, în vedere aceste aspecte, precum și faptul că în această perioadă are loc migrația de toamnă a populațiilor de păsări sălbatice, speciile de apă fiind rezervorul natural de HPAI şi un număr mare de păsări sălbatice străbat teritoriul României, se impune aplicarea următoarelor măsuri suplimentare de biosecuritate, la nivelul gospodăriilor populației, pentru a reduce riscul contactului între păsările domestice şi sălbatice:

    – În cadrul gospodăriei, se separă, în măsura posibilităților, rațele și gâștele, de alte păsări domestice;
    – Se evită creșterea păsărilor de curte în aer liber, acestea fiind ținute în spații special amenajate, închise. Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se face într-o zonă acoperită, unde păsările sălbatice nu au acces;
    – Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
    – Se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană care are grijă de animale;
    – Se evită contactul dintre păsări și alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;
    – Se aplică măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea de încălțăminte diferită în spațiul de tinere/creştere a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei;
    – Se evită orice contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice şi alte păsări, în special rațele şi gâştele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice şi păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.


    Te-ar mai putea interesa

    Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază

    Ultimele știri

    Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri Avans APIA și pentru fermele mai mari. Numărul fermierilor intrați pe lista de plăți, până astăzi