Iohannis și Zelenski – acord bilateral: Coridorul cerealelor din Ucraina prin România, aproape funcțional
Oana Timar -O informație-cheie pentru fermieri a fost trecută aproape neobservată în cadrul conferinței susținute ieri, marți – 10 octombrie, de către președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski. În cadrul întâlnirii avute de cei doi la Palatul Cotroceni a fost încheiată o declarație comună între cele două state, act ce include și crearea unui nou coridor pentru exportul de cereale din Ucraina prin România și prin Republica Moldova.
Ucraina și România au semnat un document bilateral, în care și-au consemnat acordurile privind cooperarea în domenii prioritare, anunță presa din Ucraina, citându-l pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.
„Tocmai am semnat o declarație bilaterală care stabilește lucrurile cheie în cooperarea noastră – atât securitatea, inclusiv în regiunea Mării Negre, cât și sprijinul pentru „formula noastră de pace”, precum și extinderea cooperării noastre logistice și economice”, a spus Zelenski în conferința de presă de la București, citat de presa din Ucraina.
Zelenski la București: Coridorul cerealelor din Ucraina prin Moldova și România va fi în curând operațional
Potrivit liderului de la Kiev, este vorba și despre stabilirea legăturilor de transport între Ucraina și România, simplificarea procedurilor de trecere a frontierei și deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. Declarația reflectă, de asemenea, abordările părților în ceea ce privește interacțiunea cu comunitățile naționale.
„Aș dori să subliniez una dintre direcțiile strategice ale cooperării noastre. În triunghiul Ucrainei, României și Moldovei, suntem capabili să creăm o bază foarte puternică pentru dezvoltarea nu numai a țărilor și popoarelor noastre, ci și a întregii Europe. În primul rând, aceasta este dezvoltarea economică. Am obținut deja rezultate bune în dezvoltarea logisticii în acest triunghi. Iar coridorul cerealelor din Ucraina prin Moldova și România va fi în curând operațional. Și acesta este un exemplu despre cât de mult putem face împreună. Ceea ce va fi de mare importanță nu numai pentru noi, ci și pentru Europa și întreaga lume”, a spus președintele Ucrainei.
Președintele Iohannis: Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din exporturile de cereale din Ucraina
La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat disponibilitatea de a coopera pentru creșterea transportului produselor agricole ucrainene pe piețele mondiale.
„Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii noștri internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. Astfel, susținem economia ucraineană și nevoile urgente ale statelor vulnerabile. S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule Președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români”, a spus președintele Iohannis.
De precizat că, în comunicarea Președinției României, cu privire la Declarația Comună a Președintelui României Klaus Iohannis și a Președintelui Ucrainei Volodîmîr Zelenski, se precizează că cei doi șefi de stat:
”- au salutat faptul că în curând va fi deschisă o nouă rută feroviară pentru tranzitul cerealelor din Ucraina, pentru conectarea sa cu porturile din România. Au salutat disponibilitatea României de a spori potențialul de export pentru produse originare din Ucraina;
– au agreat să mențină o coordonare apropiată, transparentă, predictibilă și principială privind tranzitul de grâne ucrainene prin România, să continue să identifice soluții comune de bună credință și să implementeze rapid și deplin cele agreate deja;
– au subliniat importanța îmbunătățirii conectivității dintre România și Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea infrastructurii de transport existente, facilitarea trecerilor de frontieră și eliminarea blocajelor, și stabilirea unor noi puncte de trecere a frontierei”.