Doi profesori de la USV Iași au lăsat moștenire studenților câte 30.000 de euro
Violina Gorcinschi -Constantin Vasilică și Petru Magazin, doi profesori de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași, au lăsat moștenire câte 30.000 de euro studenților merituoși care primesc burse anuale a câte 1.000 de euro. Aceștia au decedat în 2017, respectiv 2020, iar bursele care le poartă numele au fost oferite la un an de la moartea lor.
Constantin Vasilică a trecut în neființă la 92 de ani, iar Petru Magazin la 94 de ani, la doi ani distanță unul de celălalt. Ambii dascăli, care s-au dedicat în totalitate instruirii studenților, au lăsat moștenire unității de învățământ bani pentru bursele dedicate studenților silitori.
În acest an, Ana-Maria Chirilă și Iustin Paiu au fost cei doi studenți care au primit bursa în valoare de 1.000 de euro, lăsată de profesorul Constantin Vasilică. Adina Gabriela Trofin, absolventă a aceleiași facultăți, a obținut bursa de 1.000 de euro a profesorului Petru Magazin, a relatat Libertatea.
30.000 de euro burse pentru studenții de la Agricultură din Iași
Un discurs memorabil al profesorului Constantin Vasilică a fost în 2016, la un an înainte să moară, în fața studenților, la deschiderea anului universitar. Acesta i-a încurajat pe tineri să fie optimiști și deschiși.
„Căutați, scormoniți și folosiți adevărul astăzi, când minciuna colcăie în jurul nostru. Când nimeni nu mai este pedepsit pentru minciună și aceasta a devenit mai puternică decât adevărul, căutați în tot ceea ce faceți să înfăptuiți adevărul. Vă recomand să fiți veseli, voioși, plini de optimism. Ne-am săturat să trăim de peste trei decenii în tristețe, mohoreală și încrâncenare plină de ură. Aproape că nu ne mai vedem unii cu alții din cauza tristeții și încrâncenării. Căutați să deveniți caractere. Avem nevoie de oameni de caracter care ne lipsesc aproape cu desăvârșire. Suntem un popor plin de oameni deștepți, dar cu foarte puține caractere“, a spus prof. dr. Constantin Vasilică.
Chiar și la acea vârstă înaintată și-a păstrat luciditatea, precum a povestit și prof. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV. Fiind profesorul tatălui său, îl știa chiar din copilărie, observând că încerca să îi ajute pe studenții de la Agricultură ambițioși, dar proveniți din medii defavorizate.
„A fost un foarte mare profesor al universității noastre – o adevărată enciclopedie, știa multe lucruri, din multe domenii. Era pasionat de istorie, de literatură, avea niște cursuri excepționale, foarte documentate, ținea și prelegeri pe teme diferite. Era meticulos, atent la detalii și citea foarte, foarte mult. El a fost cel care a deschis drumul colaborărilor internaționale pentru universitatea noastră în anii 80, când știm cât de închisă era societatea. A fost un făuritor de școală”, a povestit prof. dr. Gerard Jităreanu.
Potrivit rectorului USV, chiar înainte de ultima internare în spital, profesorul Constantin Vasilică își redacta felicitările de Crăciun, pe care le scria de mână și le trimitea personal, după o listă pe care și-o actualiza permanent.
„A lăsat 30.000 de euro ca în fiecare an să fie acordați 1.000 de euro ca premiu șefului de promoție de la Facultatea de Agricultură. Mai era o a doua condiție – să provină și dintr-o familie mai săracă, mediu defavorizat, deci chiar dacă nu era șef de promoție, banii să ajungă la cineva care a învățat, fiindcă e greu să te concentrezi pe școală când acasă nu ai ce mânca”, a explicat rectorul cerințele bursei.
Profesorul Petru Magazin, burse pentru studenții merituoși
Petru Magazin a fost și el printre profesorii care își îndrăgea studenții merituoși. Universitatea nu a știut de inițiativa profesorilor care nu s-ar fi vorbit, intenționat, să facă același gest. Abia la deschiderea testamentelor s-a aflat că aceștia au lăsat USV Iași câte 30.000 de euro. Universitatea decide în fiecare an cine merită să primească distincțiile, în funcție de criteriile și ultima dorință a dascălilor.
Între cei doi a existat, însă, o diferență. Profesorul Vasilică a pus preț pe sprijinirea tinerilor din medii de favorizate care au depus eforturi să obțină rezultate bune la învățătură, în ciuda dificultăților, însă profesorul Petru Magazin a accentul după valoarea după care s-a ghidat toată viața: meritocrația.
„A fost, în două cuvinte, un om onest și cumpătat. A judecat cu măsură și nu făcea diferențe în orice subiect: ținea foarte mult la păstrarea ordinii naturale a lucrurilor, la a-i promova pe cei merituoși, nu făcea rabat și era foarte serios cu această treabă. Nu și-a construit cariera ca un slugarnic, iertați-mi exprimarea, dar exact așa spunea. Să nu treci prin viață ca un slugarnic pentru a nu fi arătat cu degetul, fă-o mergând drept, chiar dacă vei avea și un eșec din când în când, important este să-ți păstrezi coloana vertebrală”, a explicat prof. dr. Gavril Ștefan, de la USV Iași, adăugând că Petru Magazin era un om sincer, care îi amintea de fiecare dată că „spune lucrurilor pe nume”.
Înainte de moarte, cum nu avea în mod direct moștenitori, i-a chemat pe cei mai apropiați pentru a le lăsa o amintire din partea sa. Atunci și-a declarat și dorința de a lăsa aceste burse.
„Când m-a cunoscut, eram tânăr și sărac și mi-a spus: la vârsta ta îți dorești multe și nu ai cu ce, dar va veni un timp când vei avea cu ce și nu îți vei mai dori așa de multe lucruri. I-am spus că a avut dreptate”, și-a amintit prof.dr. Gavril Ștefan.