• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vor avea fermierii derogare pentru procentul de teren lăsat pârloagă?

    Oana Timar -

    Fermierii așteptau ca zilele acestea să primească o veste bună: prelungirea derogării pentru GAEC 8 – terenul lăsat pârloagă. Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Janusz Wojciechowski a lăsat să înțeleagă că derogarea nu va fi acordată pentru acest an, dar și că aceasta nu ar fi în interesul fermierilor români.

    În cadrul unui interviu acordat Radio Iași, comisarul Janusz Wojciechowski a indicat că derogarea pentru terenul lăsat pârloagă nu va fi prelungită pentru acest an.

    ”Este o problemă foarte sensibilă, cea a terenurilor lăsate pârloagă. Regula generală este că fermierii ar trebui să excludă 4% din terenul arabil din producție, deoarece motivul este protejarea biodiversității. Și a fost o discuție lungă în timpul reformei Politicii Agricole Comune. Au existat propuneri pentru o cantitate mai mare, 10%. În cele din urmă, a fost și inițiativa mea de a nu introduce această măsură, dar nu atât de mult, ci de a o lăsa la 4%. Anul trecut, în 2023, această obligație a fost suspendată. Fermierii nu au fost obligați la acest lucru. Dar acum, situația este că discutăm poate despre următoarea suspendare pentru anul 2024, deoarece există multe cereri din partea fermierilor din Uniunea Europeană. Dar este foarte important de reținut că, mai ales în România, pentru că fermierii cu mai puțin de 10 hectare sunt excluși de la această obligație. A fost și inițiativa mea în timpul reformei Politicii Agricole Comune. Ei nu sunt acoperiți de această obligație, dar în România, este vorba de peste 90-95% dintre fermieri, au mai puțin de 10 hectare, nu au nicio problemă cu această obligație”, a declarat Wojciechowski în cadrul interviului acordat jurnalistului Lucian Bălănuță de la Radio Iași.

    Citiți și: Ministrul Barbu „presează” Comisia Europeană să acorde fermierilor români derogările la GAEC 7 și GAEC 8

    Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, într-un interviu acordat jurnalistului Lucian Bălănuță (foto: radioiasi.ro)

    Condiția pentru teren pârloagă nu se aplică la fermele sub 10 hectare

    Comisarul european a atras atenția că o posibilă derogare pentru procentul de teren pârloagă se va aplica tuturor statelor membre, iar acest lucru ar putea fi în defavoarea fermierilor români. ”Este vorba despre aproximativ o treime din terenurile agricole din România care nu sunt acoperite (de obligația GAEC 8 – n.r.). Dar, vă rog să țineți cont de potențialele consecințe ale următoarei suspendări a acestei măsuri. Va fi creșterea producției în țările care au ferme mari, majoritatea fermelor mari, cum ar fi Franța, Germania, alte țări cu ferme mari. Nu va fi deosebit de profitabil pentru fermierii români, pentru că, așa cum am spus, majoritatea dintre ei sunt mici fermieri. Situația este similară în țara mea natală, Polonia, pentru că și acolo sunt multe ferme mici. În Polonia, jumătate din numărul total de ferme nu sunt acoperite de această obligație. Acestea nu au nicio problemă în ceea ce privește obligativitatea terenului lăsat pârloagă”, a explicat oficialul european.

    În final, Janusz Wojciechowski a punctat că tema terenului lăsat pârloagă este una foarte serioasă și în contextul de protejare a biodiversității, fiind de acord că poate modul în care se exclud terenurile de la cultivare nu este cel mai potrivit. ”Poate că trebuie să îmbunătățim sistemul de excludere a acestor terenuri. Dar aceasta este o problemă pentru viitorul PAC. Începem dialogul nostru strategic despre viitorul Politicii Agricole Comune. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în discursul său despre starea Uniunii că vom începe un dialog strategic despre viitorul agriculturii, iar această chestiune ar trebui să fie inclusă în acest dialog strategic”, a încheiat Janusz Wojciechowski discuția pe subiectul terenului pârloagă.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!