• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Barbu „presează” Comisia Europeană să acorde fermierilor români derogările la GAEC 7 și GAEC 8

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, insistă la nivelul Comisiei Europene pentru ca fermierii să beneficieze de prelungirea derogărilor de condiționalitate la subvențiile APIA. Șeful de la Agricultură a trimis o nouă scrisoare la Bruxelles, în atenția Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, cu privire la stadiul răspunsului la solicitarea României privind necesitatea adoptării derogărilor în ceea ce privește aplicarea standardelor de condiționalitatea GAEC 7 și GAEC 8 pentru anul 2024. Ministrul subliniază necesitatea luării urgente a măsurilor pentru derogarea pentru subvenții.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a atras atenția comisarului Janusz Wojciechowski, printr-o scrisoare transmisă recent acestuia că fermierii români au nevoie urgent de derogare pentru standardele de condiționalitatea GAEC 7 și GAEC 8, în contextul în care aceștia își fac deja planul de culturi pentru noua campania agricolă.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii a cerut la Bruxelles prelungirea derogărilor pentru GAEC 7 și GAEC 8

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat pe 25 iulie la Consiliul Agrifish de la Bruxelles ca fermierii români să primească derogare pentru standardele de condiționalitate GAEC 7 și GAEC 8

    Florin Barbu – scrisoare către Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski

    Ministrul Agriculturii a insistat printr-o scrisoare transmisă Comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, ca fermierii români să primească derogare pentru standardele de condiționalitate GAEC 7 și GAEC 8.

    ”Stimate domnule Comisar, doresc să readuc în atenția dvs. solicitarea României privind posibilitatea adoptării derogărilor necesare în ceea ce privește aplicarea standardelor de condiționalitate GAEC 7 și GAEC 8, cel puțin pentru anul 2024, așa cum a fost susținut în cadrul Consiliului AgriFish din data de 25 iulie 2023 și prin analiza de impact privind necesitatea prelungirii derogărilor, comunicată către serviciile comisiei Directorului general pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală prin adresa numărul 19.2387 din 29 august 2023. Având în vedere nevoia de predictibilitate a fermierilor în ceea ce privește elementele de condiționalitate și pregătirea planului de culturi pentru anul agricol 2024, vă rog să ne precizați stadiul analizei Comisiei și termenul necesar pentru adoptarea unei decizii pe acest subiect”, se arată în scrisoare transmisă de Florin Barbu.

    Citiți și: Soluția găsită de ministrul Barbu la problema procentului de teren pârloagă cerut de UE!

    Ministrul Agriculturii către Janusz Wojciechowski: ”Vă reamintesc presiunile asupra fermierilor români”

    Șeful de la Agricultură i-a reamintit comisarului european la ce presiuni sunt supuși fermierii români, din cauza factorilor climatici dar și a războiului din Ucraina.

    ”Cu această ocazie, vă reamintesc presiunile asupra fermierilor români induse de factorii climatici care afectează din ce în ce mai mult producțiile și productivitatea, cât și efectele negative resimțite de către aceștia în contextul conflictului armat vecin și a tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul țării. Și astfel, subliniez constrângerile cu care se confruntă fermierii:
    – creșteri semnificative ale costurilor de producție date de creșterea dobânzilor, scumpirea energiei, inputurilor, terenurilor, materialelor de construcție, chiriilor, etc;
    – presiunile foarte mari în zona logistică, disponibilitatea și costurile asociate transportului și depozitării, perturbarea fluxurilor comerciale în regiune (inclusiv creșterea deficitului pentru anumite produse);
    – volatilitatea foarte ridicată a prețurilor de vânzare pentru producțiile obținute în perioada 2022-2023;
    – creșterea dependenței de evoluția piețelor internaționale, cererea pe piață pentru anumite produse și
    – impredictibilitatea evoluției situației pe termen scurt și mediu, fapt care împiedică planificarea activității agricole”, a mai argumentat ministrul Agriculturii în scrisoarea trimisă la Bruxelles.

    Probleme în culturile agricole, din cauza terenurilor lăsate pârloagă 

    Florin Barbu a expus pe larg și care sunt problemele din culturi pe care fermierii le-ar putea întâmpina odată cu respectarea condiției privind păstrarea unei suprafețe pârloagă, conform standardului GAEC 7.

    ”Pe lângă pierderile de producție suferite de fermieri prin neaplicarea derogării și păstrarea terenului agricol pârloagă, menționez și riscul infestării cu buruieni invazive a acestor terenuri lăsate pârloagă timp de unul sau mai mulți ani și dezvoltare a populațiilor de dăunători specifici zonei Agriotes species, Ostrinia Nubilabis, Opatrum Sabulosum, Agrostis terrestris, Tanimeschus Dillaticolis, Dobrotica Virgifera Virgifera, Zabrus Tenebrioides, Athalia Rosae, Lema Melanopa, Haplothrips trici, Oscinella fritt, Aphis graminis, etc. Totodată, se identifică riscuri majore în dezvoltarea complexului de boli specifice și nespecifice speciilor de plante și floră spontană samulastră și flora ruderală, cum ar fi tipurile de fungi din genurile Puccinia, Fusarium, Septoria, Erysiphae, Drechslera, Peronospora ori a populațiilor bacteriene și și virale fitofage. Agricultura românească rămâne o componentă importantă a economiei naționale, iar eficiența și sustenabilitatea sa sunt subiecte importante pentru viitor, fiind necesară luarea din timp a unor măsuri care să contrabalanseze riscurile cu care se confruntă producătorii agricoli români”, a mai atras atenția oficialul român.

    Florin Barbu: ”Subliniez necesitatea luării urgente a măsurilor pentru derogare de la aplicarea standardelor GAEC 7 și GAEC 8”

    Florin Barbu consideră, așa cum a subliniat în scrisoarea către comisar, că decizia de derogare de la regulile GAEC 7 și GAEC 8 ar trebui să fie luat în mod responsabil, având în vedere impactul asupra securității alimentare, a veniturilor fermierilor și a practicilor agricole uzuale și protecției mediu.

    ”Luând în considerare atât nevoile imediate, cât și consecințele pe termen lung asupra agriculturii și mediului, este important să găsească un echilibru între nevoia de asigurare a securității alimentare, a stabilității economice pe întreg lanțul agroalimentar și de conservare a resurselor naturale, în această situație complexă fiind crucială luarea la timp a măsurilor necesare pentru a minimiza în ansamblu impactul negativ asupra economiei, societății și mediului și în special a sectorului agroalimentar. Astfel, subliniez încă o dată necesitatea luării urgente a măsurilor pentru derogare de la aplicarea standardelor GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, așa cum acestea au fost adoptate prin Regulamentul UE de punere în aplicare numărul 1317/2022 pentru anul 2023”, a mai arătat ministrul.

    Reamintim că, ministrul Florin Barbu a primit în luna iulie din partea Alianței pentru Agricultură și Cooperare (Federația Națională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și Asociația Forța Fermierilor) o adresă în care era întărită nevoia ca fermierii români să beneficieze de o prelungire a derogărilor privind GAEC 7 și GAEC 8, dar și de o mai mare flexibilitate a măsurilor de implementare a normelor de ecocondiționalitate, prin adaptarea lor la realitățile din câmpurile României.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!