• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă: ”Fermierii să înceapă protestele, ei decid soarta agriculturii, nu politicienii”

    Angelica Lefter -

    Marii fermieri români sunt nemulțumiți de prețul cerealelor de pe piața românească, în special al grâului. Având în vedere situația socio-economică complicată la nivel mondial, care a afectat și țara noastră, mulți fermieri nu își mai pot achita datoriile și falimentează. În opinia unor agricultori experimentați, autoritățile pot face mai mult pentru agricultura românească, în aceste vremuri în care cerealele grâul are un preț de sub 1 leu/kilogram.

    Fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, spune că, în 2023, a obținut grâu, orz și porumb de foarte bună calitate, dar din păcate piața cerealelor merge foarte prost. Agricultorul cu ștate vechi a atenționat că niciun guvern nu ar trebui să-și distrugă propria agricultură, fiindcă asta se va întâmpla, dacă situația nu se schimbă în favoarea fermierului român, potrivit Ziuadevest.ro.

    Citește și: Dimitrie Muscă: Este primul an agricol în care înregistrez pierderi, 20 de milioane de lei cel puțin

    Fermierul arădean, Dimitrie Muscă

    Un număr tot mai mare de agricultori își vor pierde fermele deoarece nu își mai pot plăti datoriile, a opinat Dimitrie Muscă. Fermierul este de părere că, pentru ca piața să meargă în folosul agricultorilor, prețul la kilogramul de grâu ar trebui să fie peste 1 leu, pe când la ora actuală este 0,95 lei.

    Mai mult, prețul nu îl ajută pe fermier, fiindcă cheltuielile pe hectar s-au ridicat la peste 7.000 lei. Cereale din Ucraina sunt foarte ieftine, fiindcă fungicidele, pesticidele, insecticidele, îngrășămintele și motorina au prețuri mult mai reduse decât în Uniunea Europeană.

    Dimitrie Muscă: ”Fermierii să înceapă protestele, ei trebuie să decidă soarta agriculturii din România”

    Mesajul fermierului Dimitrie Muscă către agricultorii din România este un îndemn la revoltă. ”Oamenii ar trebui să se organizeze și să înceapă protestele! Fermierii trebuie să decidă soarta agriculturii din România, nu politicienii”, a spus proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad.

    Fermierul susține că oamenii trebuie să iasă în stradă să protesteze și să amenințe că nu vor mai produce nimic, că nu vor mai plăti taxe și impozite, până când guvernul nu va deschide un dialog sincer cu ei.

    ”Să fie clar: agricultorii nu cer milă. Noi nu stăm cu mâna întinsă. Trebuie să se înțeleagă că cheltuielile unui fermier sunt mai mari decât veniturile. El poate să își permită să piardă o dată, dar când are pierdere în fiecare an, el nu mai poate rezista. Decât să se chinuie așa, trage zăvorul. Vinde tot! Renunță!”, a concluzionat Dimitrie Muscă.

    Citește și: Fermierul Dimitrie Muscă trăiește cu o mare teamă: ”Ne păzim inclusiv de terorism!”

    Grâul, semănat mai târziu, din cauza schimbărilor climatice

    În ferma lui Dimitrie Muscă, dacă în 2022, porumbul a fost un eșec din cauza secetei, anul acesta, a fost obținută o producție de 10.700 de kg, la hectar. Din 9 octombrie, a început semănatul la grâu și la orz, cu întârziere.

    Terenul era pregătit, arat, discuit și fertilizat cu îngrășăminte complexe pentru campania de toamnă și Muscă a început semănatul la Curtici și la Olari, cu un ritm de 300 de hectare pe zi: 200 ha, la Curtici, și 100 de hectare la Olari. ”Aceasta este capacitatea!”, a spus fermierul.

    Totodată, Dimitrie Muscă a explicat că a evitat să semene mai devreme. De obicei, în prima săptămână a lunii octombrie, campania de semănat era în plină desfășurare, dar nu și anul acesta agricol.

    ”Nu am început semănatul mai devreme pe considerentul că timpul s-a schimbat. Există o teamă de afide care ar putea provoca atacuri periculoase pentru cultură mai ales la cereale, unde produce piticirea  grâului și orzului”, a declarat agricultorul.

    Dacă grâul este însămânțat mai târziu, răsare mai târziu, iar frigul iernii vor omorî afidele și nu vor mai atacă grâul și orzul. Cealaltă metodă este clară: aplicarea tratamentelor cu insecticide.

    Cultura de rapiță, afectată deja de afide

    În acest context și cultura de rapiță de pe cele 1.500 ha este afectată de aceste afide, de aceea fermierul a amânat începerea semănatului mai devreme. Dimitrie Muscă a făcut deja un tratament cu Vantex.

    Culturile de orz și de grâu sunt, de asemenea expuse și probabil că vor trebui tratate pentru a fi protejate de afide, a notat fermierul.
    În ferma lui Dimitrie Muscă grâul, orzul și porumbul au fost de foarte bună calitate în 2023. Cantitatea de proteine  a fost de 14,5% la grâu, și de 29 – 33, gluten, la orz, proteina a fost de 12% și peste 9% la porumb.

    ”Mă interesează proteina, fiindcă noi avem și zootehnie și trebuie să dăm hrană de calitate animalelor, celor 50.000 de capete de porci și 3.000 de bovine. Deci au nevoie de hrană de foarte bună calitate”, a declarat Dimitrie Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă