• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cât costă investiția în pomii fructiferi pentru 1 hectar de livadă

  Roxana Dobre -

  Costul mediu cu materialul săditor pe care trebuie să îl plătească un pomicultor pe hectar pentru înființarea unei livezi de pomi fructiferi. Investiția într-o livadă trebuie bine calculată de pomicultorii care doresc să înființeze plantații sau să planteze pomi pentru consumul propriu.

  Ing. Marius Roman, Doctor în horticultură și fondator al Pepinierelor Roman a explicat în emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, ediția de miercuri, 25 octombrie, care sunt costurile cu materialul săditor pe care un pomicultor trebuie să le ia în calcul pentru înființarea unei livezi.

  Citiți și: Irigarea de aprovizionare la pomi, toamna. Norme de udare

  Costuri pentru materialul săditor în 2023

  Costurile cu materialul săditor, pentru înființarea unei livezi în 2023

  Potrivit lui Marius Roman, costurile cu puieții necesari pentru înființarea unei livezi depind foarte mult de sistemul de plantare și calitatea pomilor. Investiția medie se cifrează în jurul sumei de 3.500 euro/hectar.

  ”Dacă discutăm de livezi care se plantează în sistem intensiv, respectiv 4/4 sau 4/3, necesarul de plante este cuprins între 625 de pomi la hectar și 833 de pomi. La un cost mediu de circa 20 lei/pom sau 4 – 5 euro înseamnă că materialul săditor pentru înființarea unui hectar ajunge la 3.500 de euro la hectar. Adică dacă înmulțim 700 de pomi cu 5 euro, ar fi cam în jur de 3.500 euro pe hectar, acesta ar însemna costul cu materialul săditor. Sigur sunt și alte investiții”, a spus Marius Roman pentru emisiunea AgroStrategia.

  Citiți și: Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

  Care este prețul mediu pentru pomii fructiferi, în toamna lui 2023 

  Potrivit ofertei disponibile în prezent pe Pepinierele Roman, prețurile pomilor fructiferi sunt de la 20 de lei la 60 de lei în funcția de specia dorită. Astfel prețurile din această toamnă sunt între 20 de lei și 45 de lei pentru măr și păr, 25 de lei gutui, 25 de lei prun, 30 de lei pentru cais și nectarin, între 30 de lei și 50 de lei pentru cireș, între 30 de lei 60 de lei pentru vișin și 20 de lei și 50 de lei pentru nuc. Pomii columnari au prețuri între 25 și 30 de lei/bucata.

  Alte specii mai ”exotice” se vând cu 70 de lei pentru Kaki, 50 de lei rodiu și 50 de lei pentru smochin.

  Citiți și: Cum alegem pomii frutiferi pentru plantările de primăvară

  Marius Roman: Procesul de producere a materialului săditor durează 2-3 ani

  Fondatorul Pepinierelor Roman a explicat și care este procesul de producere a materialului săditor și cât durează ca o pepinieră să scoată pe piață puieții care ajung în livezi.

  ”Acest sector al pepinierelor din România în ultima perioadă se poate spune că este afectat din cauză că totuși nu există cultură în România în ceea ce privește contractarea material săditor. Adică pepinieriștii să știe din vreme ce portaltoi să-și achiziționeze și să înființeze în câmpurile în care acesta se produce. Procesul de producerea material săditor durează 2-3 ani. Sigur 2-3 ani spun în contextul în care un an durează doar producerea portaltoiului, pentru că mulți dintre pepinieriști, printre care și eu, ne producem portaltoi în pepinierele proprii și atunci avem nevoie de 1 an în care să producem portaltoii care sunt necesari pentru a fi plantați în câmpul unu și a fi altoiți ulterior. În ceilalți 2 ani se realizează producerea materialului săditor, adică a pomului în sine”, a mai spus Marius Roman pentru emisiunea AgroStrategia.

  Interviul integral poate fi urmărit aici:


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

  Ultimele știri

  Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd