• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât de rentabile sunt soiurile românești de usturoi când piața e invadată importuri

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de usturoi rămâne o afacere agricolă profitabilă, dar numai pentru producătorii care vând usturoiul în piață și pentru cei care au ales să cultive soiuri românești de usturoi. Din cauza prețurilor bune, însă, în România importurile au început să facă legea și dacă până anii trecuți, la noi ajungea doar usturoiul chinezesc – ușor de recunoscut, cultivatorii spun că la noi a ajuns să se vândă marfă din Ungaria și Spania care imită perfect soiurile autohtone de usturoi.

    Prețul usturoiului a scăzut anul acesta, însă nu la tarabă, ci la fermier, se plânge familia Bunduc din județul Iași. În urmă cu cinci ani, ei s-au apucat de această cultură după ce au văzut că pe piață se cere usturoiul de Copălău, județul Botoșani. ”Când ne-am apucat noi de cultivat această plantă, prețul usturoiului era de 6-7 lei kilogramul și părea a fi o idee foarte bună de afacere, dar se pare că au mai fost și alții care s-au gândit la fel ca noi și în doar câțiva ani s-a ajuns să fie o cantitate foarte mare de usturoi pe piață, în timp ce cererea a rămas la fel”, a declarat pentru Agrointeligența Ovidiu Bunduc.

    Producție înjumătățită de ploi

    Familia Bunduc cultivă usturoi roșu, soi românesc și nu au folosit nici un fel de stimulator care să ajute plantele să crească mai mari, preferând ca marfa să fie cât se poate de bio. ”Anul acesta am plantat pe o jumătate de hectar și ar fi trebuit să obținem o producție între 1,5 și 2 tone, dar, din cauza vremii ploioase, am avut doar puțin peste o tonă. Din acesta am reușit să vând un sfert, pe perioada verii când am putut merge la piață, iar restul de 700 de kilograme stă în saci”, spune membrul familiei Bunduc.

    Tânărul este student , iar când a început anul universitar a trebuit să renunțe la mersul în piață pentru a vinde usturoiul, iar părinții săi au plecat amândoi peste hotare la muncă. ”La început, cultivarea usturoiului părea o afacere agricolă foarte profitabilăr, știam că este cerere foarte mare pe piață și am hotărât să încercăm și noi, dar pe an ce trecea situația era tot mai rea pentru că a pătruns pe piață în cantități tot mai mari usturoiul de import”, a povestit pentru Agrointeligența Ovidiu Bunduc.

    Prețul usturoiului a coborât la 4 lei/kilogram

    Cultivarea usturoiului părea a fi o afacere foarte profitabilă anii trecuți, datorită prețurilor mari la care se vindea pe piață, dar cantitățile tot mai mari de marfă de import a făcut ca producătorii autohtoni să ajungă în pragul disperării și să fie dispuși să îl vândă la un preț de nimic, doar pentru a nu fi obligaţi să îl arunce pe tot. ”În vara aceasta, la piață, am vândut usturoiul cu 3-4 lei kilogramul, dar la tarabele din jur se aducea usturoi importat din Spania ce se dădea și cu 2 lei kilogramul. Cei care vindeau usturoiul de import se lăudau că la engros, usturoiul de afară se dă cu 70 de bani pe kilogram. Noi ca producători mici, care facem usturoi fărăr chimicale, nu putem concura cu astfel de prețuri”, explică Ovidiu.

    Speranțele cultivatorilor de usturoi rămâne perioda de iarnă, când consumul de usturoi crește. Ingredient de bază la mâncărurile cu carne ce nu vor lipsi de pe masa de Sărbători, usturoiul se va vinde mai bine în lunile ce vor urma. Cu acest gând, Ovidiu Bunduc va reveni tarabă pentru a salva afacerea cu usturoi a familiei. ”Sper în vacanța asta care o am să reușesc să mai vând ceva din el, restul nu am de ales decât să îl arunc”, mai spune tânărul care adaugă că toamna aceasta nu a mai plantat usturoi deoarece este foarte mult de muncă și, de unul singur, nu face față.

    Profit maxim, 8.000 de euro/ha

    Pentru înființarea unei culturi de usturoi este nevoie de o cantitate de sămânță de 800 – 1.000 kg/ha căței de usturoi. Dacă luăm în calcul cel mai fericit scenariu în care se obțin 7-8 tone de usturoi la hectar  (Vezi Cele mai profitabile soiuri de usturoi), cu un preț mediu al pieței de 4-5 lei, profitul ce poate rezulta de pe un hectar de usturoi poate atinge 8.000 de euro. În cel mai rău caz, în an ploios, recolta minimă este de 2-3 hectare, însă chiar și atunci, fermierul reușește să obțină profit dublu față de investiția făcută în înființarea culturii de usturoi românesc.


    Te-ar mai putea interesa

    Căpățânile de usturoi se usucă. Cauze, soluții Salata iute: cultivare, beneficii. Tehnologia de cultură de la semănat la recoltare Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile