• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Recolta de porumb UE, mai mare decât estimările inițiale. Prețurile sunt în scădere

  Violina Gorcinschi -

  Producția de porumb din Uniunea Europeană este mai mare decât estimările inițiale. Acest lucru se datorează recoltelor mai bogate din țări precum Franța, Polonia și Germania. În România și Bulgaria, randamentul este unul scăzut în acest an. Prețurile porumbului sunt sub presiune și au coborât, temporar, la circa de 200 de euro pe tonă, chiar și sub acest nivel.

  Recolta de porumb din Uniunea Europeană este mai mare decât era anticipat. Compania de consultanță Strategie Grains și-a revizuit estimările pentru recolta de porumb din Uniunea Europeană din acest an, pentru a doua lună consecutiv, a relatat Agrarheute.

  Producția de porumb din UE, mai mare decât așteptările inițiale

  Analiștii estimează, acum, producția de porumb la 60,6 milioane de tone, cu aproximativ un milion mai mult decât prognoza din septembrie și cu 8,2 milioane mai mult decât recolta din 2022, afectată de seceta extremă, a declarat compania franceză într-un raport privind cerealele.

  Strategie Grains se așteaptă la o bună recoltă de porumb în mai multe țări ale Uniunii Europene, cu cantități surprinzător de mari, în ciuda reducerii semnificative a suprafețelor cultivate. Perspectivele sunt mai bune în Franța și Polonia, dar, aparent, și în Germania. Această creștere a randamentului ar compensa rezultatele dezamăgitoare din Bulgaria și din România.

  Totuși, recolta de porumb actuală rămâne este semnificativ sub media ultimilor cinci ani din cauza suprafețelor mai mici cultivate, cu aproximativ 400.000 de hectare, indicând un „echilibru delicat” pe piața porumbului, care va înregistra o nevoie de importuri ridicate în acest sezon, conform Strategie Grains. Aceste importuri vor duce, totuși, și la scăderea prețurilor.

  un utilaj care manipuleaza porumb
  Comisia Europeană: Importurile de porumb vor crește (foto: allaboutfeed.net)

  Importurile de porumb vor crește în UE

  Comisia Europeană și-a revizuit în sens negativ estimările pentru recolta de porumb din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii septembrie. Comisia estimează producția de porumb la doar 59,8 milioane de tone, cu aproape 2 milioane de tone mai puțin decât prognoza din august, de 61,7 milioane de tone, dar totuși cu 7,7 milioane de tone mai mult decât în secetosul an 2022.

  Totuși, estimarea Comisiei este cu 0,8 milioane de tone mai mică decât producția anticipată de Strategie Grains. Astfel, rezervele finale ar continua să scadă semnificativ.

  Importurile scad datorită unei recolte mai mari în comparație cu anul precedent, care a fost extrem de slab, dar rămân în continuare destul de mari: cantitatea de porumb importat va ajunge la aproximativ 20 de milioane de tone. Acestea reprezintă nici mai mult, nici mai puțin, de 25% din consumul european și ar fi depășită, la nivel internațional, doar de China, cu achiziții de 23 de milioane de tone.

  În acest sezon, până pe data de 8 octombrie, statele membre ale UE au importat aproximativ 4,8 milioane de tone de porumb – cu aproximativ 40% mai puțin decât în anul anterior. Ucraina furnizează 46% din totalul importurilor, în timp ce Brazilia contribuie cu 42%.

  Până în prezent, Spania este principalul cumpărător, cu 1,87 milioane de tone de porumb, cu o diferență semnificativă față de Italia, Olanda și Portugalia. Germania a achiziționat 270.000 de tone de porumb din țări terțe (Ucraina).

  o bancnota de 100 de dolari intre boabe de porumb
  Prețurile la porumb, în scădere (foto: feednavigator.com)

  Prețurile porumbului, sub presiune masivă

  Prețurile porumbului au înregistrat recent o scădere semnificativă – influențate în principal de evoluțiile de pe piața mondială. În Europa, recolta în curs cauzează, de asemenea, presiuni asupra prețurilor.

  Pe piața europeană a contractelor futures, prețurile porumbului au coborât temporar sub pragul de 200 de euro pe tonă, dar în prezent se situează ușor peste acest nivel. De la începutul anului, prețul porumbului a scăzut cu aproximativ o treime.

  „În Franța, avansul recoltei de porumb și concurența din Europa de Est au dus la scăderea prețurilor porumbului în zona de pierdere“, a raportat terre-net.fr. La Bordeaux, cel mai important port francez de export, porumbul se tranzacționează astăzi la doar 203 de euro pe tonă.

  În Germania, din regiunile concentrate în producția de carne din sudul Oldenburgului, se raportează prețuri ale porumbului de peste 220 de euro pe tonă. Prețuri ușor mai scăzute sunt raportate de centrele de distribuție en-gros din vest (Köln) și din sud-vest, situate între 210 și 220 de euro pe tonă.


  Te-ar mai putea interesa

  Economiștii americani avertizează că prețurile la porumb urmează să mai scadă Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Egiptul a cumpărat 120.000 de tone de porumb din Ucraina. Vezi prețul!

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC) APIA a început plata subvenției de 73 euro/ha