• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii din Ucraina susțin că anul acesta au pierderi de peste 3,2 miliarde de dolari

  Violina Gorcinschi -

  Costurile ridicate cu logistica și creșterea prețurilor la combustibili ar putea provoca pierderi de peste 3,2 miliarde de dolari în sectorul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Aceste pierderi mari pentru fermierii ucraineni ar putea duce la reducerea suprafețelor însămânțate în anii următori, au transmis ieri, joi – 19 octombrie, asociațiile fermierilor.

  Prețurile mari la carburanți și problemele de logistică din țară au potențialul de a provoca pagube imense pentru sectorul agricol din Ucraina. Asociațiile fermierilor au estimat pierderi de peste 3,2 miliarde de dolari în cazul cerealelor și oleaginoaselor. Veniturile mai mici ale fermierilor ar putea determina o scădere semnificativă a suprafețelor cultivate pentru recolta 2024, a relatat Economedia.

  recolta de grau
  Veniturile fermierilor, mai mici din cauza problemelor de logistică (foto: LinkedIn)

  Pierderi mari pentru fermierii ucraineni în 2023 din cauza războiului

  Ucraina, un jucător cheie în producerea și exportul mondial de produse alimentare, a avut mult de câștigat din sectorul său agricol. Cu toate acestea, în 2022, autoritățile și fermierii ucraineni nu au publicat rezultatele financiare. Înainte de declanșarea războiului de către Rusia, o mare parte a exporturilor Ucrainei se efectua prin porturile de la Marea Neagră, însă din luna februarie 2022, acestea au fost complet sau parțial blocate.

  Căile limitate de export, care acum sunt orientate în porturile mici de la Dunăre și căile ferate spre Europa de Est, au cauzat creșterea costurilor de logistică. În consecință, fermierii ucraineni au obținut prețuri mai mici din partea traderilor. De asemenea, a avut loc o creștere importantă a prețurilor la combustibil, semințe, îngrășăminte și piese de schimb importate din cauza închiderii porturilor.

  Agrarian Council, cel mai mare grup de agribusiness din Ucraina, a declarat că în acest an, costul culturilor de grâu a ajuns la circa 146 de dolari/ tonă, preţul mediu de vânzare fiind de 102 dolari. De asemenea, agricultorii din Ucraina au înregistrat costuri de 149 de dolari pentru a produce o tonă de porumb, vândută doar cu 94 de dolari. Conform Agrarian Council, în 2023 chiar şi recoltele de floarea-soarelui şi rapiţă vor fi neprofitabile, doar soia boabe aducând profit fermierilor.

  un utilaj care seamana grau
  Însămânțările ar putea fi reduse în Ucraina pentru recolta 2024 (foto: uswheat.org)

  Suprafețele cultivate pentru recolta 2024 ar putea fi reduse în Ucraina

  Pierderile semnificative ale fermierilor au cauzat deja scăderea suprafețelor însămânțate chiar și la jumătate pentru recolta din 2024, potrivit producătorilor.

  „Aveam de gând să însămânţăm 2.000 de hectare cu grâu de iarnă, dar la final am însămânţat doar 1.000 de hectare”, a informat Ruslan Holub, directorul unei companii care are culturi de peste 10.000 de hectare de teren în centrul şi sudul Ucrainei.

  Veniturile fermierilor ucraineni vor fi cele care vor dicta ce suprafețe vor fi cultivate.

  „Fermierii vor stabili ce suprafaţă vor însămânţa în primul rând pe baza capacităţii lor financiare”, a precizat Oleh Khomenko, preşedintele asociaţiei Ukrainian Agribusiness Club.

  Sindicatele fermierilor s-au reținut de a face estimări cu privire la suprafețele ce vor fi însămânțate cu grâu pentru recolta de anul viitor. Ministerul ucrainean al Agriculturii continuă să aibă așteptări de 4,4 milioane de hectare, suprafețe însămânțate. Potrivit celor mai recente date oficiale, până la începutul acestei săptămâni, luni-16 octombrie, fermierii din Ucraina au însămânţat 3,02 milioane de hectare cu grâu, față de 2,5 milioane de hectare la aceeaşi dată a anului trecut.


  Te-ar mai putea interesa

  Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi Șeful APIA: 12 euro/ha – cuantumul ANT la culturi în teren arabil Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)