• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele mai profitabile soiuri de usturoi. Cultura lor poate aduce fermierului câștiguri de 8.000 de euro la hectar

    agrointeligenta.ro -

    Cultura usturoiului de toamnă îi face pe mulți fermieri să fie interesați anul acesta să cultive soiuri profitabile, care să le asigure vânzarea rapidă a producției. La usturoi, sezonul rece aduce un vârf de câștig, însă este important ca marfa să fie de calitate și să fie obținută cu costuri cât mai mici, așa că majoritatea cultivatorilor de usturoi din România preferă culturile înființate manual.

    Cel mai cunoscut soi românesc de usturoi este usturoiul Ager, care face parte din varietățile albe ale acestei plante. Înregistrat la OSIM de către un grup de cercetători craioveni, usturoiul Ager este apreciat ca fiind o soluție bună pentru înființarea culturilor de primăvară, dar și a celor de toamnă. Bine adaptat condițiilor climaterice din România, usturoiul Ager poate oferi fermierului producții de 7-8 tone, cu condiția să fie bine îngrijit – mai ales când vine vorba de buruieni. Căpățâna soiului românesc are 8-17 bulbi de mărime medie, cu o culoare alb-gălbuie și rezistă bine la păstrarea peste iarnă.

    Pe locul doi în topul recomandărilor pentru înființarea de plantații de usturoi se află soiurile roșii, din care, în România se cunoaște și este foarte popular usturoiul Elefant. Numele este de dat de căpățâna mare, cu 4-6 căței cărnoși, ușor de curățat și acoperiți cu o coajă cu nuanțe închise de roșu-violet. De altfel, soiul des întâlnit în zona Ardealului face furori și în SUA, unde americanii l-au botezat „Romanian Red”, însă profitabilitatea sa este detă de faptul că este ușor de recunoscut la tarabă ca fiind un soi românesc, cu gust bun și care se păstrează bine peste iarnă.

    În clasamentul celor mai profitabile soiuri de usturoi nu puteam să nu includem și alte soiuri și hibrizi românești recunoscuți de către Comisia Europeană: Eduard și Claudiu – ambele tipuri noi de usturoi fiind brevetate în anul 2010.

    Culturile de toamnă sunt cele mai rentabile

    Înființarea unei culturi de usturoi oferă producții mai mari dacă însămânțarea se face toamna – în lunile octombrie sau noiembrie, dar unii specialiștii apreciază că perioada optimă este între 10 septembrie și 30 noiembrie.

    Cantitatea necesară de usturoi de sămânță este de 800 – 1.000 kg/ha usturoi. Dacă luăm în calcul cel mai fericit scenariu în care se obțin 7-8 tone de usturoi la hectar, cu un preț mediu al pieței de 4-5 lei, profitul ce poate rezulta de pe un hectar de usturoi poate atinge 8.000 de euro. În cel mai rău caz, în an ploios, recolta minimă este de 2-3 hectare, însă chiar și atunci, fermierul reușește să obțină profit dublu față de investiția făcută în înființarea culturii de usturoi românesc.

    Deși nu pare dificil la prima vedere, volumul de muncă la această cultură este uriaș și se execută – în cea mai mare parte, manual. Mai mult, pentru obținerea unei recolte bune, se știe că, la fel ca la ceapă, usturoiul nu se cultivă pe același sol decât o dată la patru ani. Între culturi, se recomandă leguminoasele (mazăre, fasole), care lasă terenul bine aprovizionat cu azot, cerealele paioase (bune reprimatoare de buruieni). Alte culturi premergătoare pot fi tomatele timpurii și tomatele de vară, însă se pot cultiva și castraveți, pepeni, dovleci.

    Citește și Cultura usturoiului – cât de profitabile sunt soiurile românești de usturoi când piața e invadată importuri

    Usturoiul preferă solurile cu structură bună, cu textură nisipo-lutoasă și luto-nisipoasă cu Ph 6,5-7,8. Trebuie avută în vedere și prezența apei freatice la o adâncime de 3-4 metri și eliberarea terenului de buruieni.

    Cultura de usturoi se obține prin sădirea cățeilor în lunile de toamnă, până la răcirea vremii, în așa fel încât usturoiul să încolțească, dar să nu dea frunzele.

    Plantarea cățeilor se face cu vârful dinspre rădăcini în jos, la o adâncime de 4-7 centimetri, cu o distanță de 20-25 de centimentri între rânduri și de 10-12 centimentri între plantele ce vor răsări în primăvară.

    Ca și îngrijire, usturoiul are nevoie să fie mereu curățat de buruieni, udat cât să aibă umezeală în sol și fertilizare primăvara, acolo unde este cazul.

    Culturile de usturoi înființate toamna pot fi recoltate în primăvară – usturoiul verde, în luna iulie, pentru consum în stare proaspăta (bulbi) și toamna.


     


    Te-ar mai putea interesa

    Căpățânile de usturoi se usucă. Cauze, soluții Salata iute: cultivare, beneficii. Tehnologia de cultură de la semănat la recoltare Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici