Culturi profitabile

Cele mai profitabile soiuri de usturoi. Cultura lor poate aduce fermierului câștiguri de 8.000 de euro la hectar

Cultura usturoiului de toamnă îi face pe mulți fermieri să fie interesați anul acesta să cultive soiuri profitabile, care să le asigure vânzarea rapidă a producției. La usturoi, sezonul rece aduce un vârf de câștig, însă este important ca marfa să fie de calitate și să fie obținută cu costuri cât mai mici, așa că majoritatea cultivatorilor de usturoi din România preferă culturile înființate manual.

Cel mai cunoscut soi românesc de usturoi este usturoiul Ager, care face parte din varietățile albe ale acestei plante. Înregistrat la OSIM de către un grup de cercetători craioveni, usturoiul Ager este apreciat ca fiind o soluție bună pentru înființarea culturilor de primăvară, dar și a celor de toamnă. Bine adaptat condițiilor climaterice din România, usturoiul Ager poate oferi fermierului producții de 7-8 tone, cu condiția să fie bine îngrijit – mai ales când vine vorba de buruieni. Căpățâna soiului românesc are 8-17 bulbi de mărime medie, cu o culoare alb-gălbuie și rezistă bine la păstrarea peste iarnă.

Pe locul doi în topul recomandărilor pentru înființarea de plantații de usturoi se află soiurile roșii, din care, în România se cunoaște și este foarte popular usturoiul Elefant. Numele este de dat de căpățâna mare, cu 4-6 căței cărnoși, ușor de curățat și acoperiți cu o coajă cu nuanțe închise de roșu-violet. De altfel, soiul des întâlnit în zona Ardealului face furori și în SUA, unde americanii l-au botezat „Romanian Red”, însă profitabilitatea sa este detă de faptul că este ușor de recunoscut la tarabă ca fiind un soi românesc, cu gust bun și care se păstrează bine peste iarnă.

În clasamentul celor mai profitabile soiuri de usturoi nu puteam să nu includem și alte soiuri și hibrizi românești recunoscuți de către Comisia Europeană: Eduard și Claudiu – ambele tipuri noi de usturoi fiind brevetate în anul 2010.

Culturile de toamnă sunt cele mai rentabile

Înființarea unei culturi de usturoi oferă producții mai mari dacă însămânțarea se face toamna – în lunile octombrie sau noiembrie, dar unii specialiștii apreciază că perioada optimă este între 10 septembrie și 30 noiembrie.

Cantitatea necesară de usturoi de sămânță este de 800 – 1.000 kg/ha usturoi. Dacă luăm în calcul cel mai fericit scenariu în care se obțin 7-8 tone de usturoi la hectar, cu un preț mediu al pieței de 4-5 lei, profitul ce poate rezulta de pe un hectar de usturoi poate atinge 8.000 de euro. În cel mai rău caz, în an ploios, recolta minimă este de 2-3 hectare, însă chiar și atunci, fermierul reușește să obțină profit dublu față de investiția făcută în înființarea culturii de usturoi românesc.

Deși nu pare dificil la prima vedere, volumul de muncă la această cultură este uriaș și se execută – în cea mai mare parte, manual. Mai mult, pentru obținerea unei recolte bune, se știe că, la fel ca la ceapă, usturoiul nu se cultivă pe același sol decât o dată la patru ani. Între culturi, se recomandă leguminoasele (mazăre, fasole), care lasă terenul bine aprovizionat cu azot, cerealele paioase (bune reprimatoare de buruieni). Alte culturi premergătoare pot fi tomatele timpurii și tomatele de vară, însă se pot cultiva și castraveți, pepeni, dovleci.

Citește și Cultura usturoiului – cât de profitabile sunt soiurile românești de usturoi când piața e invadată importuri

Usturoiul preferă solurile cu structură bună, cu textură nisipo-lutoasă și luto-nisipoasă cu Ph 6,5-7,8. Trebuie avută în vedere și prezența apei freatice la o adâncime de 3-4 metri și eliberarea terenului de buruieni.

Cultura de usturoi se obține prin sădirea cățeilor în lunile de toamnă, până la răcirea vremii, în așa fel încât usturoiul să încolțească, dar să nu dea frunzele.

Plantarea cățeilor se face cu vârful dinspre rădăcini în jos, la o adâncime de 4-7 centimetri, cu o distanță de 20-25 de centimentri între rânduri și de 10-12 centimentri între plantele ce vor răsări în primăvară.

Ca și îngrijire, usturoiul are nevoie să fie mereu curățat de buruieni, udat cât să aibă umezeală în sol și fertilizare primăvara, acolo unde este cazul.

Culturile de usturoi înființate toamna pot fi recoltate în primăvară – usturoiul verde, în luna iulie, pentru consum în stare proaspăta (bulbi) și toamna.


 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

  1. Mda… din nou gasim calcule elementare gresite. Am mpresia ca se alearga dupa senzational.. Ia uitati: ” Dacă luăm în calcul cel mai fericit scenariu în care se obțin 7-8 tone de usturoi la hectar, cu un preț mediu al pieței de 4-5 lei, profitul ce poate rezulta de pe un hectar de usturoi poate atinge 8.000 de euro”.

    7-8 productie, pret mediu 1 euro => profit 8000 euro. Din cate stiu eu, profitul este diferenta dintre incasari si cheltuieli. Probabil ca hectarul de usturoi s-a lucrat cu investitie 0…

    Si noi cultivam usturoi in FermaDinPoiana.ro si va pot spune ca investitia doar in samanta certificata este de 3000-4000 euro la hectar. Ca sa scoti 8000kg ai nevoie de samanta de buna calitate, lucrari facute la timp si fertilizare din plin. Noi lucram mecanizat aproape tot ce inseamna cultivarea usturoiului si profitul la hectar nu este nici macar un sfert din cat scriu cei de la agrointel.ro…

    1. deci daca profitul la dvs in ferma nu e nici un sfert din 8000(2000) cat zice agrointel.ro , sa intelegem ca-l cultivati doar din placere ?

    2. Dumneavoastra probabil nu vreti sa incurajati aceasta activitate deoarece doriti sa nu aveti concurenta pe piata din romania,multi din noi au lucrat la usturoi in anumite tari si stiu destul de bine ce implica asta,Daca tot nu scoateti un profit bunicel dc nu va luati capre?

Scrie un comentariu