• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Comisia de Mediu din PE a votat pentru înăsprirea Regulamentului SUR

  Oana Timar -

  Membrii Comisiei pentru mediu din Parlamentul European vor să reducă și mai mult utilizarea pesticidelor decât s-a planificat inițial.  Comisia cere măsuri mai stricte în propunerea de Regulament al UE privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR). Astfel, se cere reducerea utilizării pesticidelor extrem de periculoase, cunoscute sub numele de candidați pentru substituire, cu 65% până în 2030. Propunerea Comisiei Europene prevede o reducere de 50% pentru toate pesticidele chimice, potrivit Agrarheute.com.

  Proiectul de raport al europarlamentarului verde Sarah Wiener a fost aprobat în Comisia de Mediu astăzi, marți – 24 octombrie, cu 47 de voturi pentru și 37 de voturi împotrivă, având 2 abțineri. Wiener a subliniat că fiecare paragaraf a fost supus dezbaterii. Prin acest regulament al UE, se vor aplica acum noi măsuri, iar în avizul său, Comisia de Mediu a Parlamentului European solicită unele modificări la proiectul SUR:

  Ce se întâmplă cu Regulamentul SUR

  Poziția Comisiei de Mediu este consultativă pentru Parlamentul European. De asemenea, eurodeputaților le-a fost prezentată deja opinia Comisiei pentru Agricultură, care contrazice poziția politicienilor pentru mediu în multe puncte.

  Sesiunea plenară va vota recomandările opuse în săptămâna care începe pe 20 noiembrie .

  Pe 11 și 12 decembrie, Consiliul de Miniștri al UE este așteptat să decidă cu privire la poziția sa comună cu privire la propunerea de Regulament SUR a Comisiei. Negocierile trilogului dintre cele trei instituţii ar putea începe apoi anul viitor .

  PPE respinge interzicerea generală a protecției plantelor în zonele sensibile

  Critici acide la adresa deciziei din Comisia de mediu au venit din partea grupului PPE. Peter Liese (CDU), purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru politici de mediu și climă, a declarat că obiectivul de reducere a pesticidelor este corect, dar interdicțiile sunt greșite. De aceea, PPE respinge interzicerea generală a pesticidelor în așa-numitele zone sensibile, precum și interzicerea glifosatului. „În special în faza actuală, în care prețurile alimentelor sunt motorul inflației, trebuie să ne asigurăm că nu creștem costurile și mai mult prin măsuri politice”, a spus Liese.

  Lins: Fermele sunt forțate să treacă la agricultura ecologică

  Norbert Lins (CDU), președintele Comișiei pentru Agricultură, a criticat raportul Comitetului pentru Mediu despre care spune că nu numai că pune în pericol suveranitatea alimentară europeană, dar în versiunea sa actuală ar duce la o fractură structurală în agricultură. Împreună cu „majoritatea eco-populistă din Comitetul pentru Mediu”, spune Lins, Sarah Wiener provoacă o conversie cvasi-forțată a multor ferme la agricultura ecologică prin interdicții totale în zonele protejate. Mulți fermieri ar vedea pe bună dreptate acest lucru ca pe o interdicție profesională de facto. Acum rămâne la vot în sesiunea plenară pentru a crea condiții implementabile pentru fermierii europeni.

  Majoritatea pentru reaprobarea glifosatului

  Nu a existat o majoritate în Comisia de mediu care să respingă o reautorizare a glifosatului. În schimb, majoritatea Comisiei de Mediu a votat pentru o rezoluție de reaprobare a substanței activ, așa cum a anunțat deputatul austriac ÖVP Alexander Bernhuber.

  Bernhuber a vorbit despre un „efect simbolic important”. De fapt, Parlamentul European nu joacă niciun rol oficial în viitoarea decizie privind cererea de prelungire a aprobării pentru glifosat.

  Statele membre – nou vot pe glifosat pe 16 noiembrie

  Statele membre ar putea acorda un nou vor privind reautorizarea glifosatului pe 16 noiembrie în organismul de apel al Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (SCoPAFF) al Comisiei UE.

  După cum se știe, primul vot în SCoPAFF nu a produs o majoritate calificată pro sau împotriva prelungirii de zece ani propusă de Comisie. Dacă nu există din nou o decizie, ultimul cuvânt va reveni Comisiei UE. Autorizarea glifosatului expiră pe 15 decembrie.


  Te-ar mai putea interesa

  Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate