• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia de Mediu din PE a votat pentru înăsprirea Regulamentului SUR

    Oana Timar -

    Membrii Comisiei pentru mediu din Parlamentul European vor să reducă și mai mult utilizarea pesticidelor decât s-a planificat inițial.  Comisia cere măsuri mai stricte în propunerea de Regulament al UE privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR). Astfel, se cere reducerea utilizării pesticidelor extrem de periculoase, cunoscute sub numele de candidați pentru substituire, cu 65% până în 2030. Propunerea Comisiei Europene prevede o reducere de 50% pentru toate pesticidele chimice, potrivit Agrarheute.com.

    Proiectul de raport al europarlamentarului verde Sarah Wiener a fost aprobat în Comisia de Mediu astăzi, marți – 24 octombrie, cu 47 de voturi pentru și 37 de voturi împotrivă, având 2 abțineri. Wiener a subliniat că fiecare paragaraf a fost supus dezbaterii. Prin acest regulament al UE, se vor aplica acum noi măsuri, iar în avizul său, Comisia de Mediu a Parlamentului European solicită unele modificări la proiectul SUR:

    Ce se întâmplă cu Regulamentul SUR

    Poziția Comisiei de Mediu este consultativă pentru Parlamentul European. De asemenea, eurodeputaților le-a fost prezentată deja opinia Comisiei pentru Agricultură, care contrazice poziția politicienilor pentru mediu în multe puncte.

    Sesiunea plenară va vota recomandările opuse în săptămâna care începe pe 20 noiembrie .

    Pe 11 și 12 decembrie, Consiliul de Miniștri al UE este așteptat să decidă cu privire la poziția sa comună cu privire la propunerea de Regulament SUR a Comisiei. Negocierile trilogului dintre cele trei instituţii ar putea începe apoi anul viitor .

    PPE respinge interzicerea generală a protecției plantelor în zonele sensibile

    Critici acide la adresa deciziei din Comisia de mediu au venit din partea grupului PPE. Peter Liese (CDU), purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru politici de mediu și climă, a declarat că obiectivul de reducere a pesticidelor este corect, dar interdicțiile sunt greșite. De aceea, PPE respinge interzicerea generală a pesticidelor în așa-numitele zone sensibile, precum și interzicerea glifosatului. „În special în faza actuală, în care prețurile alimentelor sunt motorul inflației, trebuie să ne asigurăm că nu creștem costurile și mai mult prin măsuri politice”, a spus Liese.

    Lins: Fermele sunt forțate să treacă la agricultura ecologică

    Norbert Lins (CDU), președintele Comișiei pentru Agricultură, a criticat raportul Comitetului pentru Mediu despre care spune că nu numai că pune în pericol suveranitatea alimentară europeană, dar în versiunea sa actuală ar duce la o fractură structurală în agricultură. Împreună cu „majoritatea eco-populistă din Comitetul pentru Mediu”, spune Lins, Sarah Wiener provoacă o conversie cvasi-forțată a multor ferme la agricultura ecologică prin interdicții totale în zonele protejate. Mulți fermieri ar vedea pe bună dreptate acest lucru ca pe o interdicție profesională de facto. Acum rămâne la vot în sesiunea plenară pentru a crea condiții implementabile pentru fermierii europeni.

    Majoritatea pentru reaprobarea glifosatului

    Nu a existat o majoritate în Comisia de mediu care să respingă o reautorizare a glifosatului. În schimb, majoritatea Comisiei de Mediu a votat pentru o rezoluție de reaprobare a substanței activ, așa cum a anunțat deputatul austriac ÖVP Alexander Bernhuber.

    Bernhuber a vorbit despre un „efect simbolic important”. De fapt, Parlamentul European nu joacă niciun rol oficial în viitoarea decizie privind cererea de prelungire a aprobării pentru glifosat.

    Statele membre – nou vot pe glifosat pe 16 noiembrie

    Statele membre ar putea acorda un nou vor privind reautorizarea glifosatului pe 16 noiembrie în organismul de apel al Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (SCoPAFF) al Comisiei UE.

    După cum se știe, primul vot în SCoPAFF nu a produs o majoritate calificată pro sau împotriva prelungirii de zece ani propusă de Comisie. Dacă nu există din nou o decizie, ultimul cuvânt va reveni Comisiei UE. Autorizarea glifosatului expiră pe 15 decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!