• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Boala limbii albastre la bovine. Bluetongue la vaci – semne

    Oana Timar -

    Boala limbii albastre la vaci sau bluetongue la bovine este o boală infecțioasă gravă. Care sunt semnele bluetongue la vaci, cum se transmite și se previne boala limbii albastre, dar și tratamentele ce se pot face animalelor, vă spunem în acest articol.

    Ce este Bluetongue la vaci

    Boala limbii albastre la vaci. Ce este

    Boala limbii albastre este cunoscută și ca febra catarală, reprezintă o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială.

    Bluetongue afectează mai multe specii de animale rumegătoare domestice: oi, capre, vaci, dar și animale sălbatice bivoli, cerbi.

    Boala limbii albastre este cunoscută din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când s-a intensificat creșterea oilor Merinos în Africa de Sud. Primele atestări privind evoluţia Bluetongue datează din 1876, când sunt semnalate îmbolnăviri cu mortalitate ridicată. Ulterior, prezenţa bolii este semnalată în Cipru în 1949, Turcia în 1949, Israel în 1951, SUA în 1952, Portugalia în 1958, Spania în 1958, Pakistan în 1960, Australia în 1978. În prezent, prezenţa bluetongue este semnalată în numeroase state din Africa şi Orientul apropiat, Asia, precum şi în Australia şi SUA.

    Bluetongue este o boală care produce mari pierderi economice prin reducerea producțiilor, mortalitate, malformații fetale, restricții comerciale, scăderea prețurilor la valorificare.

    Cum se transmite boala limbii albastre la vaci

    Bluetongue la vaci. Transmitere

    Bluetongue este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala limbii albastre nu se transmite direct de la un animal bolnav la altul. Se transmite prin intermediul tânțarilor care poartă virusul de la un animal bolnav la un animal sănătos. Sunt și situații în care virusul se transmite de la un animal care a avut boala, ținând cont că acest virus poate rezista în organism până la o perioadă de patru luni.

    Pentru că depinde de activitatea țânțarilor, infecțiile cu Bluetongue apar mai ales în sezonul cald, când activitatea insectelor este insensă. De regulă sfârșitul verii și toamna sunt perioadele în care se raportează cele mai multe cazuri.

    Virusul rezistă atât în corpul țânțarilor, cât și al animalelor ce au fost infectate, putând să se reactiveze după trecerea iernii.

    De la infectare până la manifestarea bolii pot trece 3-8 zile, iar boala poate evolua diferit, cu forme acute sau mai ușoare.

    Cum arată o vacă cu boala limbii albastre

    Boala limbii albastre la vaci. Semne la animale bolnave

    Cum arată o vacă cu boala limbii albastre. De precizat că la bovine cu infecţia virus bluetongue, de obicei nu se manifestă prin semne clinice, cu excepția infecţiei cu serotipul 8 (BTV8) în Europa, conform datelor OIE.

    Semne ale blutongue la vaci:

    Vaccin contra Bluetongue, boala limbii albastre la vaci

    Vaccin contra Bluetongue

    Prevenirea apariției bolii limbii albastre se poate face prin vaccinare. La recomandarea medicului veterinar, se face un vaccin utilizat pentru protejarea bovinelor și a ovinelor.

    Vaccinul anti-Bluetongue se folosește pentru prevenirea viremiei (prezența virusurilor în sânge) cauzate de virusul bolii limbii albastre serotipul 1, 4 sau 8 la ovine și la bovine și pentru reducerea semnelor clinice cauzate de serotipul 8 la ovine. Vaccinul conține virusul bolii limbii albastre inactivat (omorât), serotipul 1, 4 sau 8. La bovine, vaccinul se administrează începând cu vârsta de 2 luni. Pentru toate serotipurile se administrează două injecții la interval de 3-4 săptămâni.

    La bovine, pentru serotipul 1, protecția începe la 28 de zile după încheierea schemei de vaccinare primară, pentru serotipul 4 după 21 de zile și pentru serotipul 8 după 31 de zile.

    Protecția vaccinului contra bolii limbii albastre durează un an.

    Pentru supravegherea şi controlul bolii, România implementează anual „Programme for the control and eradication of Bluetongue” cofinanţat de Uniunea Europeană.  

    Citiți și: Boala limbii albastre în România. Cum se poate preveni îmbolnăvirea animalelor

    Tratament pentru vaci cu boala limbii albastre

    Confirmarea unui caz de boala limbii albastre se face pe baza analizelor de laborator. Crescătorii de animale au obligația să anunțe medicul veterinar atunci când observă un comportament sau semne aparte în efectivul de animale.

    Nu există tratament dovedit pentru vindecarea vacilor cu boala limbii albastre. Animalele se pot vindeca în 7-10 zile, dar vor continua să fie purtătoare ale virusului timp de mai multe luni.

    Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor