• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea ciupercilor asiatice, un business cu amprentă de carbon zero

    Daniel Befu -

    Cultivarea ciupercilor asiatice este ideea de afaceri cu care Alin Neag și-a propus nu doar să își asigure un venit stabil, dar și să promoveze producția agroalimentară cu amprentă de carbon zero. Producătorul vizează producerea ciupercilor chiar în locul de comercializare, reducând la minim emisiile de gaze cu efect de seră.

    Din dorința de a câștiga un concurs la facultate, Alin Neag a lansat ideea unei afaceri inedite cu ciuperci. Și nu orice fel de ciuperci, ci ciuperci asiatice. Strategia de business are la bază diversitatea produsului, dar și dorința ca producția lui să aibă o amprentă de carbon cât mai mică.

    ”În prezent sunt student în anul II la Specializarea Horticultură din cadrul Universității pentru Științele Vieții din Timișoara. Am început acest proiect cu ciupercile într-un mod inedit, printr-un exercițiu antreprenorial în cadrul Societății Antreprenoriale Studențești. A fost o provocare să venim cu niște idei sustenabile și noi ne-am gândit că ar fi util să producem ciuperci mult mai sustenabil și mult mai aproape de consumatorul final. Am prezentat ideea și la concursul ”Urban Lab for Green Cities” în Timișoara 2023, unde a fost primită cu foarte mult entuziasm – chiar am câștigat locul întâi și atunci ne-am dat seama că ae potențial și poate să devină mai mult decât doar o idee. Ulterior am fost și la Cluj la un hackathon pe teme de sustenabilitate și viitorul alimentației și acolo am obținut un loc trei tot pe partea de un proces inovativ și sustenabil”, a declarat Alin Neag în cadrul unui reportaj realizat pentru rubrica ”Fermierii României” din cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Producția de ciuperci asiatice: peste 2 tone pe an într-un container de 14 mp

    Avantajul producerii și cultivării ciupercilor este dat de costul relativ redus de producție, de faptul că producția nu are sezonalitate și este una ridicată pe metru pătrat, sistemul de cultură fiind unul pe rafturi suprapuse.

    ”Proiectul nostru pilot este construit în jurul unui container de 14 mp în care estimăm o producție undeva la 200 kg o dată la 5 săptămâni – atât are un ciclu de producție – lucru care duce undeva la 2 t-2,5 t pe an”, a vorbit tânărul despre producția de ciuperci asiatice.

    Încurajat de reacțiile pe care proiectul său le-a stârnit, tânărul a mers mai departe pentru a transforma idea într-o mică afacere. Astăzi, Alin cunoaște toate secretele cultivării ciupercilor asiatice și, foarte important, a stabilit o relație cu marile rețele de retail pentru a-și vinde producția în supermarketuri.

    ”Procesul de producție a ciupercilor este alcătuit din două părți. În prima parte se inoculează cu miceliu un săculeț ce conține rumeguș și lucernă. Două săptămâni trebuie să stea în niște condiții foarte atente de temperatură (undeva între 15 și 20 de grade), umiditate și oxigen, după care e pregătit să fructifice și este mutat în camera de creștere sau de fructificare. Procesul de la zero până putem să culegem ciupercile durează undeva la 4-5 săptămâni”, explică tânărul care a menționat că, în prezent, miceliul este adus din Olanda sau din Italia.

    Dintr-un săculeț de aproximativ 2 kg se poate obține o cantitate de 1-1,2 kg de ciuperci.

    Prețul ciupercilor asiatice: 90 de lei pe kilogram

    Înainte de a porni la drum, Alin a studiat atent piața și consumatorul român. A observat că deși la noi se consumă mult ciupercile, opțiunile sunt limitate. Este motivul pentru care s-a îndreptat spre cultivarea unor ciuperci inedite.

    ”În România, consumul de ciuperci de pădure este unul crescut, dar pe partea de ciuperci de cultură suntem undeva codașii Europei. Dacă în Europa se consumă 4 kg pe cap de locuitor anual de ciuperci, în România suntem undeva doar la 1 kg. Oamenii ar fi interesați să descopere gusturi noi – ciupercile de pădure sunt foarte gustoase în părțile României, doar că sunt sezoniere și oamenii ar vrea să se bucure de această experiență pe toată perioada anului. Și atunci noi am gândit să aducem aceste ciuperci deosebite, care au și proprietăți gustative foarte bune și vin la pachet și cu un bagaj de nutrienți, proteine și multe beneficii medicinale”, explică Alin Neag.

    Producția de ciuperci asiatice are la bază 5-7 sortimente care sunt comercializate împreună, într-o lădiță, la un preț de 90 de lei pe kilogram. Este costul de producție calculat de producător și cu care, momentan, vrea să atragă clienții.

    ”Deși la noi aceste ciuperci sunt foarte rare, ele se cultivă în mod tradițional în partea asiatică – majoritatea în zona Chinei, în Coreea de Sud și sunt a aduse de acolo până în Europa. Avem King oyster, o ciupercă foarte delicioasă, întâlnită în bucătăria restaurantelor de specialitate. Apoi avem ciuperca Coama leului care are numeroase proprietăți benefice pentru creier, pentru minte, pentru concentrare. Avem și o specie de pleurotus mai deosebită: este un pleurotus roz care, dincolo de aspectul roz, are și un gust foarte dulceag. Și mai avem ciupercile Shimeji care sunt ideale pentru gătit și pe care le găsim mult în zona de restaurante”m a spus Alin Neag despre ciupercile asiatice pe care le cultivă.

    Următorul pas al afacerii este construirea unui spațiu modular în parcarea Universității de Științele Vieții, unde vor fi făcute primele teste privind producția constantă. ”Ne-am propus să avem primii clienți, după care urmează să o scalăm în direcția parcărilor de supermarket. Pe partea de amprentă de carbon am fost curios să vedem ce înseamnă un transport din Olanda până în România și era undeva la 100 kg de carbon generat de transportul unei caserole de ciuperci. Planul nostru este să cultivăm aceste ciuperci ultra-local, direct în oraș, direct în parcarea unui supermarket – să avem etichetă cu ”Acest produs a parcurs 0 km” până la locul în care se întâlnește cu vânzătorul. În viitor, noi ne dorim ca în fiecare oraș din România să fie un container care să producă acest gen de ciuperci”, a mai spus inițiatorul afacerii cu ciuperci asiatice.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till