• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cadastrarea terenurilor agricole cu fonduri europene. Termenul a fost prelungit

    Violina Gorcinschi -

    Comunitățile care beneficiază de cadastrarea terenurilor din fonduri europene cu fonduri europene și care nu își pot finaliza lucrările până pe data de 31 decembrie 2023, vor avea acest beneficiu și anul viitor, prin alt program operațional cu finanțare europeană. Ieri, marți – 24 octombrie, membrii Camerei Deputaților au adoptat modificarea legii care prevede acest lucru.

    Prin modificarea art. 31 alin. (6) a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 36/2023, beneficiarii care nu reușesc să își finalizeze lucrările de cadastru până pe data de 31 decembrie 2023, vor putea să o facă, tot cu fonduri europene, în programul următor „Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, a anunțat Dumitrița Gliga, deputat în Parlamentul României.

    Intabularea terenurilor agricole, tot cu fonduri europene anul viitor

    Dumitrița Gliga, deputat în Parlamentul României, a anunțat că ieri, marți-24 octombrie, a fost modificată O.U.G. 36/2023, iar fermierii vor putea să își intabuleze terenurile agricole cu fonduri europene și anul viitor.

    „Comunitățile care beneficiază de cadastrarea terenurilor din fonduri europene unde se execută lucrări care nu se pot încadra în termenul de 31 decembrie 2023, prevăzut în contractele încheiate, vor putea să continue lucrările tot cu finanțare europeană, pe programul operațional următor. Camera Deputaților a adoptat această modificare legislativă, în completarea O.U.G. 36/2023”, a declarat Dumitrița Gliga pe pagina oficială de Facebook.

    Astfel, art. 31 alin. 6 prevede:

    Legea va fi transmisă pentru promulgare.

    Dumitrita Gliga, deputat in Parlamentul Romaniei
    Dumitrița Gliga – „Această modificare este necesară” (foto: Facebook)

    Situația lucrărilor de cadastru în județul Mureș

    În județul Mureș, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) desfășoară lucrări de cadastru general, pentru întreaga unitate administrativ teritorială, gratuit pentru cetățeni, în 20 din totalul de 102 UAT-uri existente.

    -14 comune din județul Mureș sunt incluse în proiectul cu finanțare europeană. Dintre acestea, 13 sunt în lucru – Band, Bogata, Chețani, Crăciunești, Cristești, Cuci, Eremitu, Ernei, Gheorghe Doja, Ibănești, Ogra, Sânger și Vătava. Pentru comuna Sânpaul, ANCPI a inițiat o nouă procedură de licitație publică.
    -6 comune – Corunca, Iclănzel, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sântana de Mureș și Voivodeni – sunt incluse în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, cu finanțare din fondurile ANCPI.

    O altă modalitate de realizare a cadastrului sistematic este cea la nivel de sectoare cadastrale. Aceste lucrări continuă să fie realizate în celelalte UAT-uri din județul Mureș care au accesat fondurile ANCPI în cadrul finanțărilor directe către primării.

    „Modificarea legislativă era necesară în contextul în care sunt 581 din 660 de UAT-uri incluse în POR pentru care lucrările sunt în curs de execuție sau în procedură de licitație publică pentru cadastrarea terenurilor, pe fonduri europene”, a transmis membra Camerei Deputaților.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!