• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Florin Barbu a trimis Corpul de control la fermierii suspectați că iau ilegal subvenții

    Roxana Dobre -

    Acuzații de fraudă la programul de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi. Sprijinul în valoare de 3.000 de euro la hectar ar fi fost acordat în unele cazuri în mod ilegal, iar ca urmare a semnalelor din spațiul public, ministrul agriculturii, Florin -Ionuț Barbu a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunțite cu privire la procedura de accesare și atribuire a fondurilor.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat astăzi, miercuri – 25 octombrie, că Florin Barbu a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunțite cu privire la procedura de accesare și atribuire a fondurilor pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

    Informarea vine după ce postul de televiziune România TV a publicat un material filmat cu camera ascunsă în care fermierii din județul Giurgiu au declarat sub protecția anonimatului că mulți legumicultori încasează subvenții fără a planta măcar un fir de usturoi.

    ”Pe programul Tomata și Programul Usturoiul se fură cel puțin 70% în frunte cu cei de la Direcția Agricolă. Comisiile când vin nu măsoară corect suprafațele și beneficiază…Mulți nici nu plantează usturoi, doar încasează acea sumă de 3.000 euro. Acestea sunt falsuri și cei de la minister cred că știu despre ce este vorba”, este mărturia unui cultivator din Giurgiu.

    Jurnaliștii au filmat cu camera ascunsă și un cultivator ales aleatoriu din lista de beneficiari care a susținut că nu are usturoi ”nici pentru mâncare”, deși acesta era înscris în program. Jurnaliștii RTV mai susțin că la verificările pentru anul 2023 au fost două comisii de la DAJ Giurgiu, prima care nu a găsit culturile la fața locului și a doua care a trecut în documente ”tone de usturoi”.

    Citiți și: Usturoi Elefant: cum se cultivă, preț, de unde cumpărăm

    MADR face verificări cu privire la modul de acordarea a banilor pentru Programul ”Usturoiul”

    MADR a informat printr-un comunicat că, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la posibile nereguli în accesarea și acordarea fondurilor privind derularea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi“, ministrul agriculturii, Florin -Ionuț Barbu a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunțite cu privire la procedura de accesare și atribuire a fondurilor.

    Citiți și: Profit obținut la un hectar de usturoi românesc. Calculele unui fermier la recoltat

    MADR: Sunt vizați funcționari cu atribuții în verificarea suprafețelor cultivate și evaluarea culturii de usturoi

    Conform cursei citate, acțiunea de control urmărește stabilirea unor măsuri de verificare a acordării fondurilor în anul 2023, în județul Giurgiu, conform Hotărârii Guvernului nr.393/2023, precum și ”identificarea de posibile abateri disciplinare ale funcționarilor publici din cadrul DAJ Giurgiu cu atribuții în verificarea suprafețelor cultivate și evaluarea culturii de usturoi”.

    ”Rezultatele verificărilor vor face obiectul unui raport care va urma procedurile prevăzute de legislație”, se mai arată în comunicatul remis de MADR.

    Reamintim că în ședința de Guvern din data 4 mai 2023 a fost adoptată o Hotărâre prin care se aprobă schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2023, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, care va fi implementată de către direcțiile pentru agricultură județene și oficiile fitosanitare județene.

    Programul a demarat inițial în anul 2019 iar schema se aplică pe întreg teritoriul României iar impactul bugetar este în 2023 de 29.700.000 lei, reprezentând echivalentul a maxim 6.001.200 euro.

    Beneficiari ai programului sunt producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice.

    Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!