• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoi Elefant: cum se cultivă, preț, de unde cumpărăm

    Roxana Dobre -

    Usturoi elefant – cum se cultivă, preț și de unde îl cumpărăm. Usturoiul elefant a prins popularitate printre cultivatorii mici care fie doresc să producă pentru consum propriu sau vând în piețe. Avantajul acestei varietăți de usturoi este că o căpățână ajunge în condiții obișnuite și la 300 de grame, cățeii sunt mari și ușor de curățat iar gustul nu are ”iuțeala” altor varietăți de usturoi.

    Usturoiul elefant (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) este o plantă care face parte din familia usturoiului și este înrudită cu usturoiul obișnuit. Numele său provine de la dimensiunea bulbilor săi, care poate ajunge la dimensiuni impresionante, asemănătoare unui „elefant”.

    Gustul usturoiului elefant este similar cu cel al usturoiului obișnuit, dar poate fi mai puțin intens și mai dulce în comparație. De asemenea, usturoiul elefant poate avea o textură mai puțin fibroasă decât usturoiul obișnuit, ceea ce face să fie mai ușor de tăiat și de folosit în bucătărie.

    Este important de reținut că gustul poate varia în funcție de varietatea specifică a usturoiului elefant și de condițiile de creștere. Dacă ai acces la această varietate de usturoi, cel mai bun mod de a afla cum se potrivește în rețetele tale preferate este să-l încerci și să experimentezi.

    Citiți și: Profit obținut la un hectar de usturoi românesc. Calculele unui fermier la recoltat

    Usturoi elefant – origine

    Usturoiul elefant: origine

    Usturoiul elefant nu este românesc – în ciuda faptului că mulți îl prezintă așa, ci este originar din Asia Centrală. Deși denumirea de usturoi este una ”generală”, varietatea elefant este înrudită mai mult cu prazul. De aici și gustul mai dulceag față de alte varietăți de usturoi.

    Usturoi elefant: greutate

    Usturoiul elefant are circa 4-5 căței într-o căpățână, ajunge la o greutate 250 grame sau chiar în condiții optime la 300 de grame/căpățâna.

    Citiți și: Plantarea usturoiului primăvara – tehnologia completă

    Usturoiul elefant: sol recomandat pentru cultivare

    Cel mai bun sol pentru usturoiul elefant este cel umed, dar bine drenat, în plin soare. Un pat înălțat este ideal. Dacă plantați toamna, puteți lua în considerare mulcirea cu paie în jurul bulbilor. Se evită zonele de plantare expuse direct la vânt sau furtuni deoarece din cauza tulpinilor lungi usturoiul se poate rupe ușor.

    Citiți și: Îngălbenirea frunzelor de usturoi: cauze, tratamente 

    Plantarea usturoiului Elefant

    Usturoi elefant: cultivare

    Cultivarea usturoiului elefant se face similar cu cea a usturoiului normal. Din căpățână se separă cățeii, alegându-i pe cei mai sănătoși, fără urme de lovituri sau mucegai.

    Cățeii de usturoi elefant se plantează într-un sol bine pregătit, fără buruieni, cu capătul ascuțit în sus, la o adâncime de 10-15 cm.

    Distanța la care se plantează usturoiul elefant este de 20-30 cm unul de celălalt, astfel încât să aibă suficient spațiu pentru a se dezvolta în pământ.

    Plantarea usturoiului gigant se recomandă a fi făcută toamna, deoarece are un sezon de creștere mai lung. Cu toate acestea, plantarea de primăvară funcționează și ea.

    Citiți și: Usturoiul Benone, soiul cu care a dat lovitura fermierul Valentin Jecu. Primele 10 tone au ajuns în supermarket!

    Usturoi elefant: îngrijirea culturii

    Îngrijirea culturii de usturoi elefant se bazează pe îndepărtarea buruienilor și pe asigurarea apei în perioadele uscate.

    Păstrați pământul din jurul plantelor fără buruieni și udați în mod regulat, având grijă să vă asigurați că solul este umed în mod uniform în orice moment, dar nu îmbibat cu apă.

    La fel ca usturoiul obișnuit, usturoiul elefant produce flori în vârf iar acestea trag energie din plantă și ar trebui eliminate. În plus acestea pot fi consumate fiind comestibile, se pot pregăti similar ca sparanghelul, se prăjesc ușor putând deveni o garnitură excelentă.

    Usturoiul elefant are puțini dăunători și boli. Limacșii pot deteriora plantele tinere, în special în timpul primăverii, când umiditatea este mai crescută. Musca cepei de asemenea poate afecta și usturoiul elefant. Musca depune ouă în sol, iar larvele ei călătoresc între plante și fac un ”tunel” în bulbi. Distrugeți bulbii afectați și săpați în jurul plantelor în mod regulat pentru a le perturba ciclul de viață.

    Ca și boli usturoiul elefant poate fi afectate de putregaiul alb care poate apărea în condiții de umiditate crescută. Bulbii infectați sunt acoperiți cu un strat alb, prăfuit, care se dezvoltă într-un mucegai mai evident.

    Usturoi Elefant – preț

    Usturoi elefant: preț. De unde cumpărăm

    Prețuri pentru usturoi elefant. Pe site-urile de vânzări și anunțuri în mediul online sunt oferte pentru usturoi elefant care poate fi plantat. Prețul pentru 1 kilogram de usturoi este în medie 100 – 130 de lei. Sămânța se găsește și pe site-urile de profil unde prețul este similar.

    După ce ați achiziționați usturoiul și vă hotărâți să plantați trebuie să verificați căpățânile pentru semne de putrezire înainte de plantare și aruncați-le pe cele moi sau cu mucegai vizibil în creștere la exterior.

    Recoltarea usturoiului Elefant

    Usturoi elefant: perioadă de recoltare

    În general, usturoiul elefant este plantat în toamnă și recoltat în timpul verii, de obicei între luna iunie și august. Recoltarea se face atunci când frunzele superioare ale plantei încep să se usuce și să devină maronii. Aceasta indică faptul că bulbii au ajuns la maturitate.

    Utilizați o cazma pentru a ridica ușor plantele din sol (tragerea lor poate deteriora tulpina sau sistemul de rădăcină, ceea ce poate afecta cât timp se vor păstra bulbii) și îndepărtați cât mai mult pământ de pe bulbi. Un alt indiciu important este să vedeți dacă tijele plantei s-au îndoit sau au căzut, ceea ce indică și ele maturitatea bulbilor.

    Producția de usturoi elefant pe hectar poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv condițiile de sol, climatice, tehnologia agricolă utilizată și soiul specific de usturoi elefant cultivat. În mod obișnuit, rendamentul mediu la hectar pentru usturoiul elefant poate varia între 5 și 10 tone pe hectar. Cu toate acestea, există cazuri în care unii agricultori pot obține randamente mai mari sau mai mici în funcție de expertiza lor, condițiile de cultivare și tehnologia folosită.

    Bulbii de usturoi se pot păstra într-un loc răcoros, întunecat, cu o bună circulație a aerului, cum ar fi un garaj, beci. Aceștia pot fi răspândiți pe o tavă unde nu se ating sau nu se îngrămădesc unul peste altul, astfel încât aerul să poată circula cu ușurință în jurul căpățânilor.

    După 2-3 săptămâni când se consideră că usturoiul s-a adaptat condițiilor de depozitare, tăiați pur și simplu orice rădăcină rămasă și tăiați tulpinile înapoi la aproximativ 2,5 cm. Evitați spălarea căpățânilor, deoarece acest lucru îi poate face să putrezească. Păstrați-le într-un loc răcoros și verificați în mod regulat dacă există semne de putrezire a bulbilor, care se pot răspândi rapid în întreaga producție. Usturoiul elefant ar trebui să reziste între 8 până la 10 luni.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!