• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru salariul minim în agricultură: 3.436 lei/lună, începând din luna noiembrie

    Roxana Dobre -

    Salariu minim în agricultură – cuantum agreat astăzi la Guvern. Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectorul agricol și industria alimentară a fost agreat astăzi în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu.

    Guvernul urmează să aprobe, prin Ordonanță de Urgență, un nou salariu minim pentru agricultură, după ce premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, miercuri – 25 octombrie consultări cu partenerii sociali. La discuțiile care au avut loc la Palatul Victoria, au fost și reprezentanți ai mediului asociativ agricol, prin Ionel Arion, președinte al Federației Naționale Pro Agro. Acesta a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în urma discuțiilor s-a convenit ca, începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectorul agricol și industria alimentară să fie stabilit la 3.436 lei/lunar.

    Citiți și: Premierul Ciolacu a dat asigurări că angajații din agricultură nu vor pierde bani la salariu

    Discuții la Guvern, privind salariul minim în agricultură

    Salariul minim în agricultură – reglementat prin OUG

    Potrivit lui Ionel Arion, salariul minim în agricultură va fi reglementat printr-o Ordonanță de Urgență, prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    Acesta va fi pentru sectorul agricol şi în industria alimentară de minimum 3.436 lei lunar.  Fără a include indemnizațiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră.

    ”Eu am fost prezent la discuții, în numele Federației Naționale Pro Agro. Concluziile au fost ca  începând cu drepturile salariale pentru luna noiembrie, salariul minim în sectorul agricol şi în industria alimentară să fie de 3.436 de lei, aceasta desigur fără indemnizații, sporuri și alte bonificații. Indiferent de situație, dacă facem un calcul o să vedem că pe această sumă de 3.436 lei lunar dacă scoatem toate accesoriile, plata minimă va fi undeva mai jos decât era cu salariul stabilit plafonat la limita inferioară, la 3.000 de lei. Și atunci angajatorul nu va scădea netul angajatului și cu siguranță vom fi obligați ca acolo unde plătim muncă necalificată să ajungem cu brutul undeva la 4.000 de lei sau puțin peste. Este clar că în agricultură nu va mai exista foarte mult timp o plată pentru salariul minim, cu siguranță angajatorul va veni cu sume peste pentru că din sector deja vin date că în următoarea perioada dispar undeva între 8.000 și 12.000 de angajați, asta din cauza dificultăților de pe piața muncii”, a spus Ionel Arion.

    Potrivit proiectului de OUG privind salariul minim din agricultură și industria alimentară, nerespectarea prevederilor alin. (1) de către societăţi constituie contravenție și se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 260 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, și atrage anularea acordării facilităţilor fiscale.

    Guvernul a informat oficial că nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcții, precum și cel pentru sectorul agricol și industria alimentară au fost agreate astăzi în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu.

    ”Am convenit astăzi, împreună cu patronatele și sindicatele, în Consiliul Național Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcții, agricultură și industria alimentară. Am făcut o promisiune angajaților, aceea ca în urma introducerii contribuției pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcții, de 4.582 de lei, cât și cel din agricultură și industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete” a afirmat prim-ministrul, conform comunicatului remis de Executiv


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!