• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combaterea eficientă a buruienilor graminee și cu frunză lată din culturile de cereale păioase încă din toamnă a devenit o necesitate și în România

    Adrian Radu -

    Dacă în țările din Vestul Europei, erbicidarea culturilor de cereale păioase încă din toamnă este o practică mai veche de 15-20 de ani, în țara noastră, această practică a devenit o necesitate abia în ultimii ani. Fermierii români au înțeles foarte bine faptul că buruienile din culturile de cereale păioase răsărite în toamna și care sunt necombătute sau controlate ineficient reduc semnificativ din potențialul de producție, iar eliminarea acestora din cultură merită o atenție deosebită.

    Printre cauzele ce determină necesitatea erbicidării în toamnă a culturilor de cereale dar și avantajele care se pot obține putem aminti:
    1. Faptul că unele dintre buruienile problemă din culturile de cereale păioase (precum iarba vântului, firuța, veronica, turița etc.) răsar încă din toamnă și se dezvoltă suficient de mult încât să reziste peste iarnă (în anumite situatii chiar vegetează si pe timpul iernii), dar si faptul că primăvara pornesc în vegetație înaintea culturilor. Astfel, buruienile devin mai rezistente la acțiunea erbicidelor și necesită o doză mai mare de erbicid pentru a fi controlate sau în anumite situații, în cel mai bun caz, doar pot fi stagnate din creștere.
    2. Buruienile sunt mai sensibile și se combat cel mai ușor în stadiile de dezvoltare incipiente: adică înainte de infrățirea buruienilor graminee și până în stadiul de 2-4 frunze la cele cu frunză lată, iar buruienile aflate în aceste stadii de dezvoltare se regăsesc de cele mai multe ori în perioada de toamnă.
    3. Primăvara devreme avem dificultăți în combaterea buruienilor răsărite încă din toamnă, fie datorită faptului că de cele mai multe ori solul este umed și nu se poate intra în câmp la momentul optim, fie datorită diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte (sau de la o zi la alta), care pot bloca produsul în plantă și diminuează considerabil efectul erbicidului.
    4. În plus, la aplicarea tratamentelor primăvara devreme, (atunci când culturile nu și-au revenit complet după ieșirea din iarnă) și se înregistrează diferențe mari de temperatură între zi și noapte sau de la o zi la alta, dacă se folosește un amestec de mai multe produse (erbicid + fungicid + insecticid + regulator de creștere + biostimulator sau fertilizant foliar), în funcție de soiul cultivat, în procesul de metabolizare a substanțelor active, plantele de cultură pot suferi anumite arsuri fiziologice (fenomene de fitotoxicitate) și să aibă o întârziere a stadiilor de vegetație următoare, fapt care se poate traduce într-un minus de recoltă la final.

    În portofoliul companiei FMC se regăsesc soluții pentru toate problemele sau nevoile pe care fermierii români le pot întâlni în culturile de cereale păioase, inclusiv pentru combaterea acestor buruieni problemă în perioada de toamnă. Anul acesta, compania FMC propune fermierilor români un NOU pachet comercial pentru combaterea în toamnă a buruienilor monocotile și dicotile din culturile de cereale păioase, format din erbicidele Battle® Delta și Laren® Pro 20SG.

    Pachetul de erbicidare cereale păioase în toamna de la FMC:
    – combate un spectru foarte larg de buruieni graminee și cu frunză lată
    – are o fereastră largă de aplicare
    – poate fi utilizat și la temperaturi scăzute

    Cum? BATTLE® DELTA este un erbicid sistemic, cu efect pelicular pe sol, cu aplicare în preemergență sau in postemergenţă timpurie pentru culturile de cereale păioase, iar LAREN® PRO 20 SG îl completează perfect pentru combaterea unui spectru foarte larg de buruieni în postemergență

    Erbicidul Battle® Delta (conține 2 substanțe active: flufenacet si diflufenican) are eficacitate maximă atunci când este aplicat preemergent și are condiții optime de formare a peliculei pe sol (teren bine pregătit și umiditate în sol) sau atunci când este aplicat post-emergent, până la momentul in care buruienile graminee ajung în faza de înfrățire, iar buruienile cu frunză lată sunt în stadiul de 2-4 frunze.

    Doza flexibilă a erbicidului Battle® Delta, între 0,3 – 0,6 l/ha, le permite fermierilor să aplice doza necesară, în funcție de gradul de îmburuienare și de stadiul de dezvoltare al buruienilor, eficientizând astfel costurile cu erbicidarea. În condiții normale de îmburuienare, doza de 0,5 l/ha asigură un control eficient al buruienilor, iar doza maximă este recomandată doar în cazuri excepționale de îmburuienare puternică cu buruieni graminee.

    La aplicarea în post-emergență timpurie a erbicidului Battle® Delta, acolo unde situația din câmp o impune (în funcție de spectrul de buruieni din cultură, de densitatea lor pe mp, dar și de stadiul de dezvoltare al acestora), se recomandă aplicarea in tank-mix cu erbicidul Laren® Pro 20 SG pentru o combatere mai eficientă și mai rapidă a buruienilor.

    Erbicidul Laren® Pro 20 SG (metsulfuron metil 200 g/kg) este selectiv faţă de toate speciile şi soiurile de cereale păioase şi poate fi administrat din stadiul de 3 frunze până la apariţia frunzei standard fără probleme de fitotoxicitate. LAREN® PRO 20 SG are eficacitate maximă când este aplicat pe buruieni tinere aflate în stadiul de creştere activă, respectiv în faza de 2 – 4 frunze (pentru anuale) sau rozetă (pentru cele perene).

    Contactează echipa #FMC pentru a accesa pachetul special de toamnă format din 20 l erbicid BATTLE® DELTA și 1.5 kg erbicid LAREN® PRO 20 SG și obține un avantaj comercial de până la 7.5% ! www.fmcagro.ro/contact.

    Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul companiei: https://fmcagro.ro/blog/pachet-erbicidare-in-toamna.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului