• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • China se aprovizionează cu mari cantități de grâu din Franța și Australia

    Angelica Lefter -

    China cumpără volume imense de grâu din Franța și Australia, după ce recoltele sale au fost afectate de precipitații abundente. Importurile de grâu ale celui mai mare consumator din lume vor depăși în 2023 recordul înregistrat anul trecut, în contextul în care recolta proprie a înregistrat scăderi.

    Achizițiile de grâu făcute de China în următoarea perioadă vor susţine preţurile globale, care au scăzut cu peste 25% în acest an, sunt de părere mai mulţi traderi consultaţi de Reuters, potrivit Agerpres.

    Citește și: China devine cel mai mare importator de grâu din lume

    China a cumpărat cantități mari de grâu din Franța și Australia (foto: hotnews.ro)

    China a cumpărat 2 milioane de tone de grâu din Australia și a rezervat 2,5 milioane de tone de grâu din Franța

    Cel mai mare producător şi consumator mondial de grâu, China a cumpărat în luna octombrie aproximativ 2 milioane de tone de grâu din noua recoltă a Australiei, cu livrare începând din luna decembrie. De asemenea, începând din septembrie, China şi-a rezervat aproximativ 2,5 milioane de tone de grâu din Franţa, cu livrare în perioada decembrie-martie, au mai spus sursele care au ţinut să sublinieze că este vorba de volume neobişnuit de mari pentru acest moment al anului.

    Importurile de grâu ale Chinei în 2023 ar urma să ajungă la 12 milioane de tone, depăşind precedentul record de 9,96 milioane de tone înregistrat în 2022, iar valul de achiziţii este aşteptat să se prelungească şi în 2024, susţin doi traderi de la Singapore.

    ”China are probleme cu calitatea recoltei de grâu în acest an iar Australia, care este principalul furnizor de grâu al Chinei, va avea o recoltă mult mai mică”, a spus unul din traderi care lucrează la o companie internaţională care vinde grâu în China.

    ”Chinezii cumpără tot ce pot şi cât mai curând posibil. În cele din urmă livrările vor deveni limitate, în special cele provenind din Australia”, a adăugat traderul.

    Citește și: China caută noi furnizori de grâu. Achizițiile din acest an vor ajunge la un nivel record

    În perioada ianuarie-septembrie, importurile de grâu ale Chinei au crescut cu 53,6%

    Recolta de grâu a scăzut în acest an cu 0,9% până la 134,5 milioane de tone, aceasta fiind prima scădere în ultimii 7 ani, din cauza precipitaţiilor abundente care au afectat culturile tocmai înainte de recoltare, potrivit autorităţilor de la Beijing.

    Deşi autorităţile de la Beijing nu au oferit estimări referitoare la calitatea recoltei de grâu din acest an, potrivit traderilor aproximativ 25 de milioane de tone, sau 20% din recolta de grâu a Chinei din acest an, a fost afectată de ploi.

    O parte din acest grâu afectat de ploi va putea fi utilizat doar ca nutreţ pentru animale sau pentru a fi amestecat cu grâu de calitate ridicată din import înainte de a fi procesat în făină.

    Datele vamale arată că în perioada ianuarie-septembrie 2023, importurile de grâu ale Chinei au crescut cu 53,6% în ritm anual până la 10,17 milioane de tone, dintre care 6,4 milioane de tone din Australia şi 1,8 milioane de tone din Canada. Însă aceste cifre nu includ şi comenzile cu livrare ulterioare, precum recentele achiziţii de grâu american.

    Potrivit traderilor, achiziţiile mari de grâu australian ale Chinei ar putea forţa importatorii rivali, precum Indonezia şi Japonia, să caute surse alternative de aprovizionare din America de Nord şi regiunea Mării Negre.

    Totodată, achiziţiile de grâu ale Chinei au stabilizat preţurile mondiale, susţine un trader de la Singapore.

    ”Ne aşteptăm ca preţurile să crească în viitor, când China va începe să cumpere cantităţi mai mari de grâu de calitate ridicată din SUA iar livrările din Australia se vor reduce”, a mai estimat traderul.

    Traderii şi analiştii susţin că este posibil ca China să importe cantităţi semnificativ mai mari de grâu din Franţa în lunile următoare, având în vedere cantitățile mai mici deținute de Australia.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    APIA – ultima oră despre plata subvențiilor! O colaborare de succes în domeniul agricol între Dancereal și ROfert Romania Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei