• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tragedie fără precedent în ferma unui cunoscut fermier din Dobrogea

    Angelica Lefter -

    Tragedia în care 3.000 de oi au murit în saivan mistuite de flăcări a șocat comunitatea oierilor din România și nimeni nu-și aduce aminte să fi fost înregistrată vreo pagubă atât de mare de animale din cauza unui foc în fermă. Ferma în care a avut loc incendiul aparține Tolil Company și este localizată în Baia, județul Tulcea, fiind administrată de unul dintre cei mai cunoscuți fermieri și oameni de afaceri din Dobrogea, Gigică Apostol.

    Confirmarea că incendiul a avut loc în ferma Tolil Company am primit-o chiar din partea fermierului Gigică Apostol. Vădit afectat de cele întâmplate, omul de afaceri nu a dorit să ofere prea multe informații, rezumându-se la a spune: ”Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat”.

    Citiți și: Tragedie la o fermă! 3.000 de oi au ars de vii într-un puternic incendiu!

    Incendiul a pornit aproape de ora prânzului

    Alerta privind incendiul la cunoscuta fermă a fost dată la 112 ieri, marți – 31 octombrie, în jurul orei 12.30, potrivit informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Intervenția a fost una promptă, mai ales că exploatația se află în apropierea unei stații peco, așa că tragedia putea fi una chiar și mai mare.

    Imediat după primirea apelului la 112, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Tulcea, de la Babadag și de la SVSU – Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Baia, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, sergent major Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt ISU Delta Tulcea.

    ”Apelul la 112 a fost dat pe la 12:30 și colegii mei au plecat la intervenție care a ținut cel puțin 4 ore, până spre seară. Au trebuit să întoarcă la mână toate furajele, să elimine toate focarele din zonă. Colegii noștri au intervenit cu două ASAS-uri (autospeciale de stingere cu apă și spumă), unul din localitatea Babadag și unul de la detașamentul Tulcea, cu 10 subofițeri în total. La fața locului a mai fost prezent și SVSU – Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Baia cu 3 voluntari, dar au participat și angajați din cadrul complexului agricol de acolo”, a menționat sergent major Daniel Năstase.

    Cauza probabilă a incendiului: autoaprinderea furajelor

    Cauza probabilă a fost stabilită de pompieri după ore întregi de luptă cu flăcările, ca fiind o autoaprindere a furajelor.

    ”Este vorba despre o fermă mai mare, o fermă care se ocupă cu agricultură și cu creșterea animalelor. Este situată în localitatea Baia, în zona unei benzinării de la intrare din Baia. Cauza probabilă au stabilit-o colegii mei ca fiind o autoaprindere a furajelor. Se întâmplă lucrul acesta, ca furajele să se autoaprindă. De exemplu lucerna, dacă este cea verde cu cea uscată, amestecate, se creează acolo un fenomen chimic și se poate aprinde. De obicei primăvara și toamna se întâmplă acest lucru”, a explicat purtătorul de cuvânt ISU Delta Tulcea.

    3.000 de oi și o bovină nu au mai putut fi salvate

    Din cele relatate de pompieri, animalele au fost scoase cu greu din țarcurile în care se aflau deoarece nu aveau căi directe de evacuare, fiind scoase pe un singur culoar interior.

    ”Din păcate, 3.000 de ovine au murit, iar 2.000 au fost salvate. Bovine au fost 100 salvate și una decedată. Ovinele nu aveau nicio scăpare, evacuarea lor a fost destul de dificilă pentru că modurile în care erau țarcurile făcute, nu aveau acces direct către ieșire sau căile de evacuare a acestor animale, nu erau direct către afară, ci pe un culoar de mijloc prin interior. Tocmai de aceea a fost mai dificil și pentru proprietari, dar și pentru colegi să salveze cât mai multe animale. La astfel de incendii timpul este scurt, focul se propagă foarte repede. Colegii de la Babadag au ajuns într-un timp destul de scurt, au intrat în dispozitiv, la fel și colegii de la SVSU Baia, dar și angajații de acolo au lucrat cot la cot pentru a salva cât mai multe animale”, a punctat sergent major Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt ISU Delta Tulcea, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Gigică Apostol, administrator Tolil Company (foto: captură video Youtube – Ferma, TVR 2, Replica Online)

    Ferma Tolil Company, unul dintre cei mai mari exportatori de ovine din România

    Ferma Tolil Company din Baia, județul Constanța este profilată pe exportul de tineret ovin, figurând anul trecut în top 10 cei mai mari exportatori de ovine din România, ocupând locul 8.

    Despre ferma pe care o conduce, Gigică Apostol declara în urmă cu circa trei ani, pentru Agro TV: ”Avem mai multe segmente de activitate: agricultură, comerț cu cereale, comerț cu animale, zootehnie, procesare cereale, fabrică de furaje„.

    Pe partea de vegetal, exploatația lucrează peste 2.000 hectare de terenuri agricole, cultivate cu cereale, plante oleaginoase și de furaj. Din suprafața totală, peste 1.200 de hectare sunt irigate, iar fermierul și-a făcut pe cont propriu inclusiv propria stație de pompare.

    Pe partea de zootehnie, conform informațiilor de pe site-ul exploatației, ferma Tolil Company are o capacitate de 60.000 capete tineret ovin si de 5.000 capete tineret bovin. ”Ferma dispune de o serie de saivane ultramoderne, care asigură spațiul și condițiile necesare pentru bunăstarea animalelor. Animalele sunt îngrijite folosind tehnologii moderne de creștere, îngrășare și reproducere”, se arată pe site.

    În 2020, Gigică Apostol anunța o investiție de 6 milioane de euro (proiect prin AFIR cu finanțare de până la 2,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile), un abator cu o capacitate de 300-500 de ovine pe oră și de 30-50 de bovine pe oră. ”Este o capacitate mare. Este printre primele abatoare din Europa de capacitatea aceasta. Sperăm ca să termină lucrările undeva în mai-iunie (2021 – n.r.), să terminăm cu totul. Pentru abator avem totul contractat, doar montajul mai este”, declara pentru Agro TV, în decembrie 2020, fermierul Gigică Apostol care anunța și o nouă linie de silozuri, o fabrică de granule de lucernă și creșterea capacității de producție în FNC.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till