• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia interzice exporturile de grâu dur pe o perioadă de 6 luni

    Violina Gorcinschi -

    Rusia vrea să interzică exporturile de grâu dur până la sfârșitul lunii mai 2024. Ministerul Agriculturii din Federația Rusă a propus limitarea exportului de grâu dur pentru șase luni, până pe data de 31 mai 2024. Dacă este aprobată, interdicția nu se va aplica livrărilor de grâu către Belarus, în temeiul acordurilor interguvernamentale și în scopuri umanitare. Motivația ar fi asigurarea securității alimentare și independenței din acest punct de vedere.

    Ministerul Agriculturii a propus interzicerea exportului de grâu dur din Rusia timp de șase luni, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe portalul de informații juridice. Potrivit documentului, exporturile vor fi limitate începând cu 1 decembrie 2023 până pe 31 mai 2024. Interdicția se aplică cerealelor în conformitate cu codurile 1001 11 și 1001 19 din Nomenclatura unificată a mărfurilor pentru activitatea economică străină a Uniunii Economice Eurasiatice. Se presupune că interdicția nu se va aplica furnizării de grâu către Belarus, Abhazia și Osetia de Sud, livrărilor sub formă de ajutor umanitar internațional, în cadrul acordurilor internaționale interguvernamentale, transportului internațional de tranzit și circulației de grâu între părți ale Rusiei prin intermediul teritoriile statelor străine (de exemplu, pe uscat până în regiunea Kaliningrad). Există și alte excepții, a relatat forbes.ru.

    grau si paste
    Rusia – limitarea exporturilor de grâu din motive de securitate alimentară (foto: melinvest.ru)

    Ministerul Agriculturii de la Moscova vrea să interzică exporturile de grâu dur

    Ministerul Agriculturii nu a atașat la proiectul de rezoluție o notă explicativă și nu a prezentat motivele pentru această inițiativă. În Rusia, aproximativ 700.000–800.000 de tone de grâu durum sunt recoltate anual. La începutul anului 2022, Ministerul Agriculturii se aștepta ca, până în 2025, recolta de grâu dur din Rusia să ajungă la 1,8 milioane de tone, ceea ce ar fi de aproape 2,5 ori mai mult decât rezultatele din 2021.

    „Propunerea Ministerului Agriculturii se justifică din perspectiva securității alimentare și a autosuficienței în produsele alimentare de bază”, a declarat pentru Interfax Eduard Zernin, președintele consiliului de administrație al Uniunii Exportatorilor de Cereale.

    Potrivit acestuia, soiurile de durum (grâu dur) sunt folosite în producția de paste și macaroane. Principalele volume de exporturi au mers, așadar, către țările „tradiționale de paste” ale Uniunii Europene.

    „Niciunul dintre marii exportatori de cereale nu va suferi de pe urma interdicției; grâul dur este un produs de nișă, ale cărui volume de producție și export sunt comparabile cu volumele de grâu comun (de măcinat), produsul nostru emblematic agroexport”, a menționat Zernin.

    Prețurile cerealelor din regiunile centrale ale Rusiei au ajuns în octombrie la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, a scris Forbes, citând date de la Institutul de Studii ale Pieței Agricole (IKAR). Prețul grâului a fost, de asemenea, sub nivelul din 2020-2022, a declarat directorul general al ICAR, Dmitri Rylko.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură