• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bloomberg: Recordul de producție la grâu din Rusia prăbușește prețurile la nivel mondial

  Violina Gorcinschi -

  Rusia se bucură de o poziție favorabilă pe piață, ca cel mai mare exportator global de grâu, în urma celei de-a doua recolte ce s-a dovedit îndestulătoare. Acest rezultat al rușilor reduce prețurile pe plan global, ce atinseseră un nivel record după invadarea Ucrainei. Conform unor surse anonime, guvernul de la Kremlin dorește să introducă plafoane neoficiale la prețurile de export pentru a-și mări profitul.

  Războiul împotriva ucrainenilor, inclusiv sabotarea și bombardarea porturilor, a produs probleme mari în cadrul exporturilor de produse agroalimentare, ceea ce i-a oferit Rusiei oportunitatea de a domina piața globală a grâului. Aceste acțiuni au dus la livrări record pentru Rusia, traderii reușind să treacă peste obstacolele logistice și de finanțare ivite după declanșarea războiului, potrivit Economedia.

  grau si steagurile Ucrainei si Rusiei
  Prețurile la grâul rusesc domină piața (foto: allaboutfeed.net)

  Grâul rusesc reduce prețurile la nivel global

  Cantităţile mari exportate prin porturile ruseşti au reprezentat vești bune pentru consumatorii de grâu afectaţi de criza costului vieţii datorită celui mai scăzut preţ din ultimii aproape trei ani. În ciuda eforturilor Moscovei de a profita de situaţie – crescând preţurile pentru a câștiga mai mult – valoarea grâului la bursa de cereale de la Chicago este la mai puţin de jumătate faţă de vârful înregistrat după declanşarea invaziei Ucrainei de către Rusia.

  „Nu există o concurenţă semnificativă pentru grâul rusesc. Acum Rusia decide preţul”, a spus Hélene Duflot, analist la Strategie Grains.

  În timp ce prețurile sunt reduse de resursele mult mai mari, Rusia încearcă să profite de poziţia sa dominantă pentru a-şi crește profiturile.

  grau incarcat intr-un camion
  Guvernul rus – speculații cum că ar vrea să plafoneze prețurile de export (foto: allaboutfeed.com)

  Kremlinul ar putea introduce plafoane de preț la export

  Oficialii ruşi încearcă să pună un plafon de preţ neoficial pentru exporturi, au declarat pentru Bloomberg surse anonime. Astfel, unii traderi sunt nevoiți să renegocieze şi chiar să anuleze tranzacţiile, potrivit surselor. Guvernul poate obliga la un prag minim de preţ, refuzând să ofere documente de export pentru livrările care au costuri mai scăzute.

  „În luna septembrie, Egiptul a cumpărat o cantitate semnificativă de grâu rusesc printr-o tranzacţie privată, la un preţ sub plafonul neoficial din licitaţiile publice. După câteva zile, Egiptul a declarată că li se va permite traderilor să aducă grâu şi din alte ţări în afară de Rusia. Acest fapt a permis Ministerului Agriculturii din Rusia „să păstreze aparenţele” în legătură tranzacţiile care erau sub pragul minim de preţ, a susținut Andrey Sizov, director în cadrul firmei de consultanţă SovEcon.

  Ministerul Agriculturii de la Moscova nu oferit declarații lămuritoare privind impunerea unui plafon oficial de preţ.

  „Susţinem preţurile noastre, care sunt dictate de majorarea costurilor de producţie”, a spus Eduard Zernin, şeful Uniunii exportatorilor de cereale din Rusia.

  Totuși, plafonul de preţ este încă un indiciu că Rusia caută să facă controale mai exigente asupra exporturilor de cereale ruseşti, şi, prin urmare, asupra pieţei globale.

  Casele internaţionale de comerţ au ieşit de pe piaţa rusă mai devreme în acest an, după criticile la adresa companiilor străine. Moscova continuă să cocheteze cu cumpărătorii din Africa şi Orientul Mijlociu, în timp ce atacă infrastructura de export a Ucrainei şi amestecă cerealele din teritoriile ocupate cu propria sa producţie.


  Te-ar mai putea interesa

  Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus