• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâu semănat după porumb. Cât de târziu se poate face lucrarea

    Violina Gorcinschi -

    Grâu semănat după porumb, înainte de venirea iernii. Semănatul grâului toamna târziu sau chiar la începutul iernii se practică, dar este riscant dacă nu se cunosc regulile importante din acest proces. Aflați din acest articol de ce trebuie să se țină cont la semănatul grâului înainte de iarnă.

    Specialiștii vin cu mai multe recomandări cu privire la semănarea grâului înainte de sosirea iernii. Tehnologia agricolă folosită implică o atenție deosebită în ceea ce privește soiul, intervalul de timp, pregătirea terenului, densitatea la plantare etc. Pentru o producție ridicată de grâu cultivat în aceste condiții, luați în considerare sfaturile prezentate în acest articol.

    un tractor pe camp
    Soiuri potrivite pentru semănatul grâului de iarnă (foto: canr.msu.edu)

    Grâu semănat toamna târziu. Alegerea soiului

    Alegerea soiului potrivit este cel mai important aspect atunci când alegem să semănăm grâul foarte târziu. În general, porumbul nu este o cultură premergătoare ideală pentru grâu. Cu toate acestea, în condițiile date, există o arie limitată în ceea ce privește alegerea culturilor, potrivit farmer.pl.

    Atunci când se seamănă grâu după porumb, este foarte importantă alegerea soiurilor tardive, ținând cont că ne aflăm în afara epocii optime de semănat. Astfel, de reținut că nu trebuie amânat foarte mult lucrarea de înființare a noii culturi! La pachet cu timpurietatea soiului, aveți în vedere caracteristicile lui privind înfrățirea și toleranța la temperaturi scăzute.

    O altă caracteristică a soiului ales trebuie să fie rezistența ridicată la boli precum fuzarioza deoarece acestea sunt mai periculoase atunci când grâul are ca predecesor porumbul.

    resturi de porumb dupa recoltare
    Fetilizarea solului cu resturi de porumb (foto: purdue.edu)

    Semănatul grâului înainte de iarnă. Gestionarea resturilor vegetale din recolta anterioară

    Înainte de semănatul grâului, se acordă o atenție deosebită resturilor vegetale rămase pe câmp și care poate ajunge chiar și până la 20 de tone (raportul dintre producția de boabe și reziduuri este de 1:1,5-2) fiind o bună sursă de substanțe nutritive. În fiecare tonă de resturi disponibile pentru utilizare rămân aproximativ 10 kg de azot, 3 kg de fosfor și 12-20 kg de potasiu.

    Astfel, se are în vedere faptul că substanțele nutritive sunt eliberate treptat și în primul an se pot include în bilanț aproximativ 25% din azot și fosfor, și aproape 50% din potasiu. Mineralizarea resturilor de recoltă este destul de importantă.

    În cazul semănatului tardiv, adesea nu mai este suficient timp pentru tratamente suplimentare care să accelereze descompunerea, dar minimul necesar ce poate fi făcut este tocarea corespunzătoare a resturilor vegetale și încorporarea lor în sol. Totodată, merită menționate produsele care stimulează descompunerea – există o serie de produse bazate, de exemplu, pe microorganisme care sprijină mineralizarea. În acest caz, se utilizează des preparate microbiologice. Descompunerea accelerată extinde disponibilitatea substanțelor nutritive din resturile de recoltă și limitează absorbția apei din sol.

    Merită, de asemenea, menționat raportul mare dintre carbon și azot în cazul resturilor de porumb, care este de aproximativ 60:1. În practică, acest lucru semnifică o dinamică înaltă de dezvoltare a microorganismelor, care epuizează rapid azotul. Este necesară suplimentarea acestuia pentru a menține o bună ritmicitate a mineralizării. Această suplimentare este realizată, printre altele, prin fertilizarea cu un îngrășământ cu mai multe componente înainte de semănat. Cel mai important aspect este tocarea corespunzătoare a resturilor – fără aceasta, orice altă acțiune are un impact mult mai mic.

    Cât de târziu se poate semăna grâul toamna

    Grâul are un interval destul de mare pentru semănat. În funcție de momentul lucrării, se calculează doze diferite de sămânță, iar potențialul de producție scade pe măsură ce se iese din perioada optimă se semănat. Cu toate acestea, grâul poate fi semănat chiar și în decembrie. Grâul de primăvară, însă, se poate semăna în ianuarie și februarie.

    seminte de grau
    Densitate la plantat (foto: fwi.co.uk)

    Grâu semănat înainte de venirea iernii – densități

    Grâul de toamnă poate fi semănat după porumb sau sfeclă de zahăr, în condiții corespunzătoare, chiar și în luna decembrie. Cu toate acestea, în cazul semănatului atât de tardiv este necesară o densitate mult mai mare la semănat. De exemplu, dacă norma de semănat în termenul optim este de 300 de plante/mp, la începutul lui noiembrie se crește la 400 de plante.

    Cu un indice de germinare de 95% și masă hectolitrică de 45 g, diferența la semănat este de 47 de kg (în termenul optim 142 kg/ha, iar în termenul târziu 189 kg/ha).

    De regulă, dacă se iese din perioada optimă de semănat, este suficientă creșterea normei de sămânță cu 20%. Totuși, la semănatul de exemplu, cu o lună mai târziu, densitatea de semănat ar trebui să fie chiar mai mare.

    Alegerea corespunzătoare a densității este foarte importantă. Chiar dacă este clar că norma de semănat trebuie să fie mărită, adesea sunt incidente cu densități prea mari. Chiar și la semănatul târziu, nu se seamănă mai mult de 550 de plante/mp. Între timp, există situații în care se seamănă „la întâmplare” peste 250 kg/ha în intervale mai târzii, iar apoi se constată că densitatea ajunge la 600 de semințe/mp. Cu o astfel de densitate mare de semănat, în primăvară, există o competiție inutilă între plante, inclusiv pentru apă și lumină, iar calitatea culturii în sine suferă.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!