• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț foarte mic pentru cartofii românești. Mihail Mucsi, fermier: ”Sudul țării dictează prețul cartofului de toamnă. Anul acesta s-a pornit cu stângul”

    agrointeligenta.ro -

    Producția de cartofi de anul acesta a fost foarte bună, dar prețul la care se vinde recolta este unul dintre cele mai mici înregistrate vreodată. Marii producători au căutat soluții, dar păstrează tot ce pot și peste iarnă, în speranța că prețul va mai crește în perioada care urmează.

    În prezent, potrivit fermierilor, un kilogram de cartofi se vinde în câmp și cu 25 de bani, în timp ce la marginea drumului, ambalați în săculețe, micii producători vând cartofii cu cel mult 50 de bani kilogramul.

    Potrivit fermierului Mihail Mucsi, unul dintre cei mai mari și mai cunoscuți cultivatori români de cartofi, prețul foarte scăzut din această toamnă este cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile cu care s-au confruntat exploatațiile din sudul țării. ”Necazul a venit de la producătorii din partea de sud a țării care din cauza băltirii, a manei și a putrezirii cartofilor au fost obligați să vândă la orice preț pentru că marfa lor nu rezista pe tarabe, de multe ori nu stătea de pe o zi pe alta. Din aceste motive au fost obligați să plece din vară cu un preț mic și, de obicei, dacă vara prețul este mic, acesta se transpune și la noi care avem cartofi de toamnă. Practic, sudul dictează prețul cartofului de toamnă”, a explicat proprietarul Agrico-M SRL.

    Producție mai bună decât anul trecut

    Ceea ce îi doare pe producătorii din zonele cu tradiție în cultivarea cartofilor este faptul că ei anul acesta au avut o producție bună, cu până la 10-15% mai mare decât anul trecut și problemele cu care s-au confruntat nu au fost foarte mari.

    ”Anul acesta, la noi, cultura cartofului a fost una bună, am avut și condiții meteo favorabile. Mai problematică a fost perioada de recoltare în luna septembrie pentru că a fost foarte secetos și recoltarea s-a realizat în condiții improprii, pământul era prea uscat și atunci au fost ceva probleme de ordin tehnic. De asemenea precipitațiile din timpul verii au făcut ca fermierii să cheltuiască ceva mai mult pe soluțiile de protejare împotriva manei tocmai pentru a se asigura că acea producție bună din timpul verii să se regăsească și în toamnă și cartofii vor rezista mai mult timp”, a explicat pentru Agrointeligența fermierul din Târgu Secuiesc.

    Pentru marii producători de cartofi, cei care au posibilitatea păstrării mărfii o perioadă mai îndelungată în depozite, evoluția prețului este foarte importantă, dar Mihail Mucsi spune că nu știe la ce să se aștepte în continuare, fiind mai mulți factori care au putea duce la o creștere sau nu a prețului de vânzare.

    ”Nu prea știm la ce să ne așteptăm în continuare în ceea ce privește evoluția prețului. Este foarte important și ce se întâmplă în continuare cu embargoul Rusiei. Pentru că marii producători din vestul Europei exportau foarte mult în Rusia. Dacă se va ridica embargoul atunci cu siguranță va crește și prețul, dacă nu, chiar nu știm ce se va întâmpla. Pentru că și la noi în țară se aduc cartofi din afară și aceste importuri nu sunt întotdeauna legale”, a spus producătorul pentru Agrointeligența.

    Strategie nouă pentru 2015

    Speranțele celor care cultivă cartofi sunt pentru anul viitor. Premise pentru a fi un an bun sunt, singura necunoscută o reprezintă condițiile meteorologice.

    ”Semnele arată un an 2015 bun, mai ales că noi, cei care aducem sămânță din import ne-am lecuit de această problemă și am început să păstrăm sămânța noastră, astfel încât să reducem costurile, pentru că este greu să dai 4 lei pe kilogramul de cartof de sămânță. În felul acesta sperăm să plecăm cu costuri mai mici, inclusiv micii fermieri au o șansă în plus pentru că și ei pot achiziționa sămânţa la un preț mai mic”, conchide Mihail Mucsi.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!