• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gabriel Ionescu, SEEFCO: DAP 18-46-00 este cel mai popular îngrășământ astăzi pe piață

    Roxana Dobre -

    Cel mai bine vândut îngrășământ din România. Piața românească de îngrășăminte a revenit la normal, iar fermierii sunt mult mai atenți la ce produse aleg pentru culturile lor, a remarcat Gabriel Ionescu, director general SEEFCO. Acesta a menționat că după un an 2022 în care producătorii agricoli au acceptat ”din disperare” și produse apărute ”peste noapte”, în acest an s-au reindreptat către alege formule pe care le știau de mult timp.

    Fermierii români au trăit anul trecut o situație fără precedent iar criza îngrășămintelor i-a pus în fața situației de a alege și produse noi provenite ”peste noapte” pe piața românească. ”Circa 30 de formule la îngrășămintele complexe au apărut subit în 2023 iar fermierii au dat năvală și au cumpărat”, avertizat Gabriel Ionescu în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, ediția de ieri, marți – 7 noiembrie.

    Citiți și: Decizia care aruncă din nou în aer prețul îngrășămintelor!

    Schimbări pe piața de îngrășăminte din România

    Gabriel Ionescu: Am remarcat o schimbare pozitivă anul acesta. Fermierii s-au uitat la ce cumpără

    Directorul general al SEEFCO Gabriel Ionescu a subliniat că anul acesta a remarcat o schimbare pozitivă în opțiunile de cumpărare ale fermierilor raportate la îngrășămintele utilizate în agricultură.

    ”2022 a fost un an al panicii în care lumea a cumpărat orice, la orice preț, fără să știe sau nu produsul. Au apărut peste noapte circa 30 de formule la îngrășămintele complexe, pe care, surpriză totală, s-a năvălit, s-a cumpărat orice deși unele dintre aceste îngrășăminte nu au fost folosite de fermieri de la noi în ultimii 10 ani. În schimb, anul acesta, fermierul român a fost extrem de atent, s-a dus către formule pe care le cunoștea, ceea ce a fost foarte bine. Eu spun că, dacă comparăm cu 2022, anul acesta a fost mai bun pentru utilizarea îngrășămintelor în România. Mă bucur că fermierii s-au îndreptat către produse pe care le știau, s-au uitat foarte mult la substanțele active înghițite de plante și nu s-au mai uitat după tot felul de reclame care promiteau cele mai ieftine produse. Până la urmă cel mai ieftin ce? Că tu dai un ban dar produsul nu are niciun impact. Acum s-au uitat, repet, foarte bine la ce cumpără, cum cumpără, cât cumpără și când aplică”, a spus Gabriel Ionescu.

    Citiți și: Reguli noi pe piața îngrășămintelor care intră pe piața din România

    Cel mai bine vândut îngrășământ din România

    Potrivit lui Gabriel Ionescu, cel mai bine vândut DAP în România este 18-46-00 acesta păstrând cel mai bine echilibrul dintre preț, calitate și eficiență.

    ”În secunda aceasta pot spune că DAP-ul, fosfatul diamoniacal care are 18 azot-46 fosfor este cel mai popular produs care există astăzi în piață. Dar nu este doar în România cel mai popular, ci pe tot globul pentru că echilibrul cel mai bun preț/calitate/eficiență la nivel de plantă. Acum, desigur, sunt sole care au nevoie de potasiu, sulf etc. Și atunci fermierii se îndreaptă către alte formule. Iar analiza de sol trebuie neapărat făcută, nu doar că cere APIA ci pentru că așa îți controlezi costurile mult mai bine. Altfel intri într-o rutină și efectiv ai impresia că tu le știi pe toate folosind aceeași metodă de fertilizare ani și ani la rând. Dar, la un moment dat, solul acumulează anumite componente și le pierde pe altele și atunci dacă faci teste măcar o dată la 5 ani, realizeazi ce ai schimbat prin metodele pe care le-ai aplicat”, a mai spus Gabriel Ionescu.

    Directorul general al SEEFCO a făcut și o serie de recomandări pentru fermieri, în funcție de zonele țării unde aceștia au înființate culturile.

    ”Ca medie pe țară cred în continuare că DAP-ul va face diferența și anul viitor și va rămâne cel mai eficient îngrășământ complex care există disponibil la nivelul țării. În schimb, pe zone, în regiunile unde plouă foarte mult iar solurile au un deficit de potasiu acolo este nevoie de un produs care să aibă pe lângă azot și fosfor, și potasiu. Aș spune că în nord-vest sau în general unde plouă mai mult, este nevoie de un NPK, deci de un fertilizant care să aibă toate cele trei elemente (azot, fosfor, potasiu – n.r.). Și acest lucru nu îl spun eu, ci îl confirmă toate studiile care s-au făcut, toate cercetările de sol care au existat și au văzut că acolo din cauza ploilor și a consumului plantelor este nevoie de mai mult potasiu. În sud, s-a văzut că nu a fost atât nevoie potasiu. Sunt fermieri care vor să facă eficiență maximă și care pun îngrășământ odată cu sămânța și atunci aici este foarte bine să ai toate cele trei elemente: NPK pentru că îi ai exact la momentul oportun maxim de calitate”, a mai spus specialistul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Gabriel Ionescu, Director General SEEFCO (07.11.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!