• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Centrul de Testare Innvigo: Trei tehnologii comparative la cultura de rapiță

    Roxana Dobre -

    În toamna anului 2022, la Centrul de Testare Innvigo din județul Neamț, compania furnizoare de inputuri agricole a demarat un proiect în cadrul căruia a înființat o platformă dedicată culturii de rapiță. Acest proiect a avut drept scop să ofere fermierilor și specialiștilor din domeniul agricol un mediu de testare și cercetare avansată pentru tehnologiile și practicile de cultivare a rapiței: analiză comparativă a trei tehnologii distincte, evaluându-le atât din punct de vedere al randamentului și calității producției, cât și al viabilității economice a fiecăreia, oferind astfel informații relevante pentru optimizarea practicilor agricole în contextul cultivării rapiței.

    ”Am acordat o atenție specială rolului și influenței regulatorilor de creștere asupra rapiței de toamnă în variantele tehnologice 1 și 2, precum și impactului aplicării unui tratament fungicid împotriva bolii Verticillium longisporum încă din toamnă în varianta tehnologică 3. Aceste aspecte au fost studiate în detaliu, având în vedere efectele asupra stării fitosanitare și, implicit, a producției”, arată specialiștii Innvigo Agro România.

    La data de 15 august 2022, a fost efectuată semănarea rapiței pe platformă, realizând o răsărire uniformă a plantelor. Pregătirea terenului a implicat o atenție detaliată pentru a crea condiții ideale de creștere și dezvoltare a culturii. Suprafața platformei a fost împărțită în trei parcele de dimensiuni egale, fiecare cu o suprafață de 5 hectare. Pentru a minimiza influența efectului de margini, au fost stabilite și eliminate de la cântărire 2 lățimi de heder de fiecare parte și 3 lățimi de heder la cele două capete ale fiecărei parcele, acoperind întreaga lungime a acestora. Această abordare a fost adoptată pentru a asigura uniformitatea condițiilor de creștere și pentru a minimiza variațiile în rezultatele experimentului agricol.

    Pentru întreaga suprafață a câmpului, s-a utilizat aceeași schemă de erbicidare și fertilizare.

    Erbicidarea s-a efectuat cu un amestec format din METAX 500 SC (metazaclor 500 g/l) în doză de 1,5 l/ha, RALDICO 300 SL (picloram 300 g/l) în doză de 0,078 l/ha și MAJOR 300 SL (clopiralid 300 g/l) în doză de 0,4 l/ha.

    Împotriva samulastrei, s-a utilizat RENTO 150 EC (fluazifop-P-butil 150 g/l) în doză de 0,75 l/ha. Aceeași abordare uniformă a fost aplicată și în cazul tratamentelor insecticide împotriva dăunătorilor, respectiv APIS 200 SE (acetamiprid 200 g/l) în doză de 0,25 l/ha și DELMETROS 100 SC (deltametrin 100g/l) în doză de 0,05 l/ha.

    În cadrul Variantei 1 (V1), în toamnă, s-a aplicat un tratament cu ZIZAN 500 SC (tebuconazol 500 g/l) în doză de 0,5 l/ha. Aceste produse au fost aplicate în stadiul de 4-6 frunze ale culturii de rapiță, simultan cu insecticidele APIS 200 SE (acetamiprid 200 g/l) în doză de 0,25 l/ha și DELMETROS 100 SC (deltametrin 100g/l) în doză de 0,05 l/ha.

    În cadrul Variantei 2 (V2), am utilizat unul dintre cele mai utilizate produse în toamnă, respectiv INVISTER 300 SL (mepiquat clorură 300 g/l) în doză de 0,7 l/ha, în amestec cu METKON 100 SL (metconazol 100 g/l) în doză de 0,5 l/ha. Acestea au fost aplicate în stadiul de 4-6 frunze ale culturii de rapiță, simultan cu insecticidele APIS 200 SE (acetamiprid 200 g/l) în doză de 0,25 l/ha și DELMETROS 100 SC (deltametrin 100g/l) în doză de 0,05 l/ha.

    În Varianta 3 (V3), am adoptat aceeași schemă ca și în V2, cu excepția faptului că în stadiul de 6-8 frunze am aplicat un tratament fungicid compus din DAFNE 250 EC (difenoconazol 250 g/l ) în doză de 0,6 l/ha și MAKLER 250 SE (azoxistrobin 250 g/l) în doză de 1 l/ha, Figura 1.

    Figura 1 – variante tratamente Innvigo la rapiță

    În primăvară, când rapița se afla la stadiul de boboc floral, s-au recoltat câte două plante din fiecare parcelă (vezi Foto 1), observând următoarele diferențe:

    Plantele provenite din V1, varianta care în toamnă a fost aplicat un singur tratament fungicid cu ZIZAN 500 SC (tebuconazol 500 g/l) în doză de 0,5 l/ha, prezentau o talie mai redusă, între 50-60 cm. Sistemul radicular era mai subțire și mai puțin dezvoltat, având o lungime de 10-13 cm și o grosime redusă.

    Plantele provenite din V2, care în toamnă au fost tratate cu INVISTER 300 SL (mepiquat clorură 300 g/l) în doză de 0,7 l/ha, în amestec cu METKON 100 SL (metconazol 100 g/l) în doză de 0,5 l/ha, aveau o înălțime mai mare, cuprinsă între 60-80 cm. Sistemul radicular era mai dezvoltat, atât în lungime, cât și în grosime, prezentând o ramificație mai pronunțată în comparație cu V1.

    Plantele provenite din V3, varianta care, comparativ cu V2, s-a aplicat în toamnă și un tratament fungicid compus din: DAFNE 250 EC (0,6 l/ha) împreună cu MAKLER 250 SE (1 l/ha), prezentau cea mai mare dezvoltare, atât în lungime (100-120 cm), cât și în ceea ce privește radăcina, care la unele plante măsurau între 40-50 cm în lungime și având o grosime semnificativă și o ramificație complexă.

    Foto 1 – Diferențe rapiță

    Am continuat observațiile și am efectuat o secționare longitudinală a tulpinii, a coletului și a rădăcinii la plantele analizate. Am remarcat că atât în cazul V1, cât și în cazul V2, în zona superioară a rădăcinii, aproape de colet, exista o zonă cu culoare închisă. Această caracteristică nu a fost identificată în cazul plantelor din V3 (vezi Foto 2).

    Foto 2 – Evoluția plantelor de rapiță

    În urma analizelor de laborator, rezultatele au indicat că plantele din V1 și V2 erau infectate cu Leptosphaeria biglobosa, în schimb, V3 nu prezenta astfel de infecție. Am respectat un program identic de protecție fitosanitară pentru toate cele 3 variante.

    În momentul desprimăvărării, când temperatura a atins 13-15 grade Celsius, au fost capturați aproximativ 2-3 adulți de Ceuthorincus în capcanele adezive, s-a aplicat un tratament insecticid cu LOS OVADOS 200 SE (acetamiprid 200 g/l) în doză de 0,25 l/ha și DELMETROS 100 SC (deltametrin 100g/l) în doză de 0,05 l/ha. În stadiul de boboc floral, am aplicat fungicidul KIER 450 SC (azoxistrobin 200 g/l + difenoconazol 125 g/l + tebuconazol 125 g/l) în doză de 1 l/ha și APIS 200 SE (0,25 l/ha), iar la sfârșitul infloritului, s-a efectuat un ultim tratament fungicid cu produsul DAFNE 250 EC în doză de 0,6 l/ha.

    La momentul recoltării, am observat că plantele din V3 erau singurele care aveau tulpina verde (vezi Foto 3), în comparație cu plantele din V1 și V2, la care tulpina era uscată (vezi Foto 4 și Foto 5).

    Foto 3 – Plantele din varianta 3 de tratament au fost singurele care aveau tulpina verde
    Foto 4
    Foto 5

    Analiza rezultatelor indică o diferență semnificativă în producția de rapiță între cele trei variante testate. Varianta 3 (V3) a înregistrat cea mai mare producție, reprezentând 100% în comparație cu care Varianta 1 (V1) a obținut 62% și Varianta 2 (V2) a obținut 81% din producția Variantei 3 (vezi Graficul 1). Aceste date evidențiază impactul pozitiv al tehnologiei utilizate în V3 asupra randamentului și indică o performanță superioară a acestei variante în comparație cu celelalte două.

    Analiza rezultatelor indică o diferență semnificativă în producția de rapiță între cele trei variante testate. Varianta 3 (V3) a înregistrat cea mai mare producție, reprezentând 163% în comparație cu Varianta 1 (V1), și Varianta 2 (V2), care a obținut 131% din producția Variantei 1 (vezi Graficul 1). Pentru a clarifica, Varianta 1 (V1) reprezintă baza de referință la 100%. Aceste cifre indică o diferență semnificativă în producția de rapiță între cele trei variante, evidențiind impactul pozitiv al tehnologiei utilizate în V3 asupra randamentului și indicând o performanță superioară a acestei variante în comparație cu celelalte două.

    Grafic 1 – randament rapiță

    Concluzii:

    Varianta 1 (V1):

    Varianta 1 (V1) a constat în aplicarea unui singur tratament fungicid cu ZIZAN 500 SC, în toamnă. Aceasta a servit ca bază de referință, cu producție, cost și venit estimat reprezentând 100% în toate aspectele.

    Varianta 2 (V2):

    Varianta 2 (V2) a implicat folosirea unui tratament combinat cu efect de regulator de creștere INVISTER 300 SL și fungicid METKON 100 SL, în toamnă. Această variantă a înregistrat o creștere de 31% în producție față de V1, dar și un cost cu 11% mai mare. Venitul estimat a fost cu 36% mai mare decât cea a V1.

    Varianta 3 (V3):

    Varianta 3 (V3) a implicat introducerea unui tratament fungicid adițional în toamnă, combinând DAFNE 250 EC și MAKLER 250 SE. Această variantă a obținut o creștere semnificativă de 63% în producție față de V1, dar și un cost cu 34% mai mare. Venitul estimat a fost cu 68% mai mare decât cea a V1.

    Impactul tratamentului fungicid în Varianta 3 (V3) comparativ cu V2:

    Tratamentul efectuat în toamna, în faza de 6-8 frunze ale rapiței, cu DAFNE 250 EC (0,6 l/ha) și MAKLER 250 SE (1 l/ha), a prevenit infestarea plantelor cu Leptosphaeria biglobosa, fapt evident la recoltare prin aspectul verde al tulpinilor. Diferența de producție față de V2, care nu a beneficiat de acest tratament, a fost de + 24% . Astfel, cu o investiție suplimentară de 21%, am obținut o creștere semnificativă a producției, transformată într-un venit suplimentar de + 24.4%.

    Grafic 2 – comparativ cost/producție/venit pe hectar

    Aceste soluții prezentate reprezintă doar o parte din gama completă a tehnologiilor dezvoltate de INNVIGO AGRO pentru cultura de cereale și rapiță, iar în următorul material ne propunem să examinăm provocările, să furnizăm soluții și recomandări specifice pentru fiecare etapă de dezvoltare a culturii de rapiță.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!