• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele 5 probleme actuale din agricultura UE, în viziunea comisarului Wojciechowski

    Violina Gorcinschi -

    Ceremonia de deschidere a Conferinței Naționale privind Provocările Naționale în Agricultură din Polonia din acest an s-a concentrat pe tema gestionării riscului în producția agricolă. Primul vorbitor a fost Janusz Wojciechowski, Comisarul pentru Agricultură din UE, care a analizat 5 probleme actuale în agricultură.

    Comisarul Wojciechowski a fost întrebat, în cadrul evenimentului, cum fac față fermierii provocărilor actuale, cum ar fi politicile agricole, măsuri pentru schimbările climatice, probleme economice și altele. Oficialul CE, răspunzând la întrebările formulat, a subliniat că în prezent, fermierii se confruntă cu cinci situații fără precedent în agricultura europeană care au un impact uriaș asupra vieții de zi cu zi a fermierului, potrivit Farmer.pl.

    5 probleme actuale ale agriculturii. Impactul politicilor naționale

    Prima schimbare fundamentală, potrivit comisarului UE, este influența mult mai mare a politicilor naționale asupra agriculturii.

    „Se poartă o dezbatere publică cu privire la faptul că UE dorește să-și extindă competențele referitoare la păduri, sănătate, mediu și multe altele. Aceasta este o inițiativă care a luat naștere în Parlamentul European, nu este o inițiativă a Comisiei Europene. În agricultură, s-a întâmplat altceva – avem în continuare Politica Agricolă Comună, o piață unică, dar avem planuri strategice naționale. Planul strategic național polonez, aprobat de CE ca unul dintre primele, a fost creat în Polonia. Este cu adevărat un plan strategic național și polonez, desigur, consultat și acceptat de CE, trebuie să îndeplinească direcțiile care decurg din Politica Agricolă Comună, dar planificarea și programarea sunt la nivel național”, a declarat Janusz Wojciechowski.

    steagul UE pe un camp
    Bugetul UE pentru agricultură (foto: agromarketing.mx)

    5 probleme actuale ale agriculturii. Bugetul european pentru agricultură

    A doua problemă importantă ridicată de politicianul european din Polonia a fost bugetul pentru agricultură.

    „Pentru prima dată în această perioadă de finanțare, bugetul pentru agricultură a fost majorat. De obicei, Comisia prezenta propuneri mai mari în cadrul planurilor de șapte ani, iar apoi acestea erau reduse de către statele membre care nu doreau să plătească contribuții mai mari. De data aceasta, s-a întâmplat invers – bugetul propus de CE a fost majorat cu 26 de miliarde de euro. În ceea ce privește bugetul polonez al PAC, în propunerea comisiei a fost majorată cu 3 miliarde, iar în cele din urmă, după includerea unei părți din planul național de redresare, sunt 4 miliarde. Era planificat să fie 30,5 miliarde, iar acum totalul, împreună cu acea parte prevăzută în cadrul KPO, este de 34,5 miliarde. Pentru prima dată s-a reușit să se mărească bugetul pentru PAC în mod semnificativ. Bugetul este încă insuficient, dar pentru prima dată s-a reușit să-l mărim semnificativ”, a explicat comisarul Wojciechowski.

    5 probleme actuale ale agriculturii. Importurile din Ucraina

    A treia problemă care stârnește mari emoții în anumite state UE sunt Ucraina și importurile sale care au generat probleme în agricultură.

    Pentru prima dată în istoria Uniunii, s-a reușit instituirea unei interdicții regionale de import. Importul a patru produse care destabilizau piața (grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui) a fost oprit către cinci țări, așa-numitele țări de prim front, inclusiv Polonia – a spus comisarul Wojciechowski.

    Comisarul a asigurat, de asemenea, că, în ciuda opiniei că această măsură a fost tardivă, a fost făcută cât mai repede posibil din punct de vedere politic din cauza opoziției a 14 state și într-un moment în care 20 de state s-au opus restricțiilor comerciale asupra produselor ucrainene.

    „Cred că argumentul hotărâtor a fost atunci când am prezentat, la ședința consiliului, amploarea importului. În 2022, comparativ cu 2021, importurile din Ucraina au crescut de la 7 la 13 miliarde de euro. Fermierii din întreaga Europă sunt îngrijorați în legătură cu Mercosur, adică acordul cu patru țări din America de Sud (Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay), se tem că aceste obligații vor provoca o criză majoră în agricultura europeană. Efectele Mercosur vor fi 2 miliarde de euro din import, iar aici, în 7 luni, sunt 6 miliarde, adică trei Mercosur – inclusiv unul în Polonia, deoarece importul în Polonia a crescut”, a spus comisarul Janusz Wojciechowski.

    utilaj agricol pe camp
    Ajutor public pentru fermierii europeni

    5 probleme actuale ale agriculturii. Sprijinirea fermierilor în cadrul ajutorului public

    O altă problemă ridicată de comisar a vizat ajutorul public pentru fermierii aflați în situație de criză. Acesta a asigurat că UE a deschis oportunități de ajutor public în general, dar includerea agriculturii în acest ajutor nu a fost atât de ușoară – s-a susținut că până la urmă este vorba despre PAC și că ajutorul ar trebui să curgă de acolo.

    „Până în prezent, statele membre au alocat 9 miliarde de euro pentru ajutor public, inclusiv 3,5 miliarde euro pentru ajutor în Polonia. Pe parcursul a 18 luni, CE a luat decizii de 18 ori cu privire la posibilitatea de a acorda Poloniei ajutor din rezerva de criză cu posibilitatea de cofinanțare de 200% de la bugetul național – mai întâi ajutorul a fost în legătură cu gripa aviară la păsările de curte, apoi pentru porci, iar apoi cererile de ajutor național. Toate cererile Poloniei au primit răspuns pozitiv. Nu a existat niciodată un ajutor de această amploare și mă tem că nu va exista un astfel de ajutor în viitor”, a concluzionat comisarul Wojciechowski.

    5 probleme actuale ale agriculturii. Nesemnarea unui acord cu Australia

    A 5-a situație fără precedent, comisarul a menționat că recunoașterea intereselor fermierilor nu este mai puțin importantă decât cele ale altora.

    „Acum câteva săptămâni, la reuniunea G7 de la Osaka nu a fost semnat niciun acord cu Australia. Probabil că a fost prima dată când CE a fost atât de clar de partea fermierilor și nu a agreat un acord în care alte industrii să câștige, iar agricultura să piardă. A fost semnat un acord cu Noua Zeelandă, dar cu condiții acceptabile pentru fermieri. Acordul cu Australia nu a fost semnat pentru că Australia a cerut cote de export și concesii agricole cu care nu am putut fi de acord și nu am fost de acord”, a precizat comisarul.

    Comisarul a subliniat că interesele fermierilor sunt apărate cât mai mult posibil din punct de vedere politic, deși este foarte dificil pentru că lumea, din păcate, nu este formată doar din prieteni ai agriculturii și pentru toate chestiunile legate de această industrie este nevoie luptă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură