• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

    Angelica Lefter -

    Cultura de varză plată în România. Un tânăr legumicultor arădean a venit din străinătate pentru a investi într-o fermă din localitatea sa natală. Acum este al doilea an când se bucură de cultura de varză plată – Autumn King, o varză foarte căutată în zonă.

    Administratorul Riv Farm Curtici, Ionuț Rotariu, din orașul Curtici, județul Arad, cultivă 60 de ari în câmp cu varză, vinete și roșii și 800 de metri pătrați de solar cu alte legume. Varza plată o cultivă deocamdată pe o suprafață de 1.700 de metri pătrați, iar în aceste zile se află în plină recoltare.

    Varza plată este recoltată în ferma lui Ionuț Rotariu

    Tânăr fermier, întors din străinătate pentru a cultiva varză în România

    Tânărul Ionuț Rotariu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că modelul său a fost încă din școala primară cunoscutul fermier Dimitrie Muscă a cărui fermă a avut ocazia să o viziteze alături de alți colegi. De atunci a avut acest vis, să devină el însuși fermier.

    ”Am făcut agricultură de când am fost copil. Acesta este al doilea an de când am reluat activitatea. Mi-am dorit să fiu fermier de când, în clasa a III-a am vizitat ferma domnului Dimitrie Muscă. Atât de tare mi-a plăcut, că am zis că vreau să devin fermier. Cu gândul acesta am plecat afară, să adun bani, să investesc în țară într-o afacere în agricultură. Acum am 28 de ani și am fost plecat pentru a lucra în străinătate. De la 19 ani până la 27 am muncit în străinătate, iar apoi m-am întors și mi-am deschis propria afacere, aici, în țară. Astăzi este prima zi când onorez o comandă, am semnat un contract cu un depozit, mă aflu chiar în câmp la cules de varză plată. Anul viitor doresc să extind suprafața cultivată cu varză plată cu încă 2 hectare”, a spus tânărul fermier Ionuț Rotariu.

    Autumn King sau varza plată  rămâne proaspătă chiar la multe zile după recoltare

    Varza plată obținută cu hibridul Autumn King este foarte căutată de arădeni și nu numai. Deși este o varză densă, nu cântărește mult și poate fi păstrată o perioadă mai lungă de timp fără să se strice. Tânărul fermier își produce singur răsadurile, iar anul acesta, într-o primă fază, a cultivat 10.000 de fire de varză plată.

    ”Varza plată este rezistentă mai mult timp după recoltare. Varza rotundă, dacă o recoltez acum, pe căldură, după 2-3 zile la piață nu mai are aspect comercial. E foarte bună la păstrare, nu crapă în câmp în momentul când a ajus la maturitate, poate să stea în câmp și până la 3 săptămâni. Varza rotundă crapă foarte repede, are frunza mai fragilă, are multă apă și crapă. La varza plată eu îmi produc răsadurile, am pus 10.000 de fire, aproape 9.800 au rezistat și au produs, pierderi au fost în jur de 200 de fire, deci este foarte bine. Sămânța o cumpăr de la depozitul de semințe Oradea, este însă o sămânță coreeană, dar probabil este aclimatizată pentru Europa, că dă cel mai bun randament în momentul de față. Varza plată are o căpățână mare și este bună pentru gătit, pentru murat”, a explicat tânărul legumicultor.

    Producția de varză plată ajunge într-un depozit și apoi în mai multe magazine românești

    Investiție de 1.000 de euro pentru prima cultură de varză plată din acest an

    Cultura de varză plată poate fi înființată în etape, tocmai pentru a produce până în toamnă. O primă etapă presupune însămânțarea încă din iarnă, permitând fermierului să aibă prima recoltare la începutul verii.

    ”Este cel de-al doilea an în care cultiv varză plată. Pentru această cultură eu am început însămânțarea în data de 4 ianuarie. Am plantat-o în câmp în 19 martie. La pregătirea solului se procedează normal, arat, discuit, dar neavând suprafață extrem de mare eu folosesc freza. Se încorporează îngrășăminte în sol, după analiza solului. Față de altă varză, are avantajul că este foarte productivă pe o suprafață mică. Chiar și anul trecut, când a fost secetă a fost relativ bine, dar cultura am și irigat-o. Este nevoie de vreo trei insecticide minim pe cultură. Toate acestea se fac înainte să înceapă varza să lege. De exemplu, eu ultimul tratament l-am făcut acum 3 săptămâni și ieri am recoltat”, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO legumicultorul Ionuț Rotariu.

    Pentru un hectar de varză plată se plantează 40.000 de fire de răsad, iar fermierul Ionuț Rotariu a investit 5.000 de lei doar în producția de pe cei 1.700 de metri pătrați. În final, efortul a meritat deoarece va recolta 20 de tone de varză.

    ”La un hectar intră 40.000 de plante, 10.000 de răsaduri costă 450 de lei, dar dacă ne gândim la inputuri costă mai mult, un tratament 200 de lei. Tratamentele le aplic din cunoștințe proprii, am lucrat doi ani în agricultură în Irlanda. Acolo am fost pe varză, conopidă, ceapă, foarte rar cartof. Acolo nu ne-au dat voie să ne ocupăm de agricultură, să stropim, să folosim fertilizant fără cursuri de bază, așa că am făcut un curs acolo. Per total, investiția la cultura mea de 10.000 de plante se ridică la 5.000 de lei, adică 1.000 de euro. Eu scot de aici între 18 și 20 de tone. Prețul la vânzare este de 2 lei pe kilogram, pentru depozitul cu care am contract. Aceste prețuri fluctuează, mai pot crește deoarece varza rotundă o să dispară, aceasta nefiind de vegetație lungă”, a spus legumicultorul care a menționat că varza plată are mare căutare la piață, însă preferă să o vândă către depozite, neavând timp de stat la tarabă.

    Peste o lună, legumicultorul Ionuț Rotariu pregătește răsadul pentru a doua cultură de varză plată

    Ionuț Rotariu, legumicultor: ”Agricultura este de viitor, hrana este cea mai importantă”

    Administratorul Riv Farm Curtici, Ionuț Rotariu a testat și piața online. Anul trecut a vrut să vadă cum merg livrările la domiciliu și a creat o pagină de Facebook prin intermediul căreia preia comenzi, inclusiv pentru varza plată.

    ”Este o idee foarte bună, chiar funcționează pentru cine cultivă mai puțin, aceasta este cea mai bună desfacere, pentru că vinzi la preț întreg. Eu așa am făcut, mi-am ales o zi pe săptămână să pot face livrările, am încărcat mașina și am mers la adresele oamenilor. Comanda minimă trebuia să fie de 70 de lei, așa am procedat anul trecut. Agricultura este de viitor, este cea mai importantă hrana în toate țările, nu poți eșua cu această meserie, trebuie doar să-ți faci o clientelă”, a opinat tânărul legumicultor arădean.

    Tânărul Ionuț Rotariu a remarcat că vremea a fost în acest an un sprijin pentru fermieri, dar nu același lucru l-a putut spune pentru anul trecut, de aceea investițiile în irigații sunt foarte importante.

    ”Vremea ne-a ajutat în acest an. Am irigat de patru ori după plantare, în martie. Am avut chiar exces de apă. Am irigare prin picurare la varză, dar de la anul o să trec pe irigarea prin aspersie pentru că mărim suprafața cel puțin cu un hectar pentru că am început să-mi fac și alți clienți, e loc de mai mult. Deocamdată nu am accesat fonduri europene din cauza unor probleme de cadastrare ale terenului, însă aș dori, împreună cu alți agricultori să punem bazele unei asocieri pe viitor”, a conchis administratorul Riv Farm Curtici, Ionuț Rotariu, care a spus că peste o lună deja va planta a doua cultură de varză plată.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till