• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Obținerea răsadurilor de varză: soiuri, perioade semănat, îngrijire, plantare

    Mircea Olteanu -

    Obținerea răsadurilor de varză poate fi o provocare pentru cei care nu au experiență cu această cultură. Sunt câteva secrete pentru obținerea unor răsaduri de varză sănătoase și viguroase, care se pot planta în solar sau în câmp.

    Producția de varză depinde de calitatea răsadurilor de varză, iar o serie de sfaturi vă vin în ajutor pentru ca semințele să aibă o germinație bună, iar răsadurile să se dezvolte armonios.

    Alegerea soiului de varză

    1. Obținerea răsadurilor de varză. Alegerea soiului

    Obținerea răsadurilor de varză începe cu alegerea soiului cel mai mai potrivit pentru ce aveți nevoie. Există soiuri de varza albă timpurie, medie și târzie. Soiurile timpurii de varză sunt potrivite pentru consum în stare proaspătă: frunzele sunt fragede și suculente, dar nu pot fi păstrate mult timp. Verzele cu maturare medie pot fi folosite proaspete și sunt potrivite și pentru depozitare pe termen scurt. Soiurile târzii sunt cele mai bune pentru depozitarea pe timp de iarnă, dar și pentru pus la murat.

    De asemenea, alegeți o varietate de varză adaptată zonei dumneavoastră – aici vă puteți consulta cu alți cultivatori din zonă, și puteți cerere recomandări și din partea furnizorului de semințe.

    Citiți și: Cum se produc răsadurile de varză în mod tradițional: sfaturi și trucuri esențiale

    2. Obținerea răsadurilor de varză. Selecția semințelor

    Selecția semințelor de varză este o sarcină dificilă. Aveți pe piață o multitudine de oferte, așa că este dificil să alegeți. Vă recomandăm să achiziționați semințele de la furnizori autorizați și să nu vă bazați pe achiziția directă de la producători care nu își asumă nicio responsabilitate și nu pot fi mai apoi trași la răspundere.

    Ambalajul semințelor trebuie atent studiat, să prezinte urme că a stat în umezeală, înțepături sau să fie foarte uzat – semn că semințele sunt vechi sau au fost depozitate necorespunzător.

    Pe ambalajul semințelor trebuie să fie trecut producătorul lor și datele de contact ale acestuia.

    Numărul lotului și data la care expiră semințele este un alt aspect la care să vă uitați pe eticheta pungilor de semințe. În cazul verzei, termenul de valabilitate pentru semințele păstrate în mod corect este de 4-5 ani.

    Amestec de pământ pentru răsadurile de varză

    3. Obținerea răsadurilor de varză. Amestecul potrivit de pământ

    Pentru cultivarea răsadurilor de varză, nu se recomandă folosirea pământului din grădină. Cel mai bine este să pregătiți un substrat potrivit. Pentru a face acest lucru, trebuie să amestecați pământul cu nisip (în proporții egale).

    Apoi trebuie să turnați apă clocotită peste amestec pentru a-l dezinfecta.

    De asemenea, este recomandabil să cerneți substratul înainte de utilizare și să creșteți permeabilitatea la aer și umiditate. După aceea, se recomandă să adăugați puțină cenușă în amestec (10 linguri la 1 găleată de amestec).

    Citiți și: Germinarea semințelor de legume: temperatură, lumină și umiditate 

    4. Obținerea răsadurilor de varză. Momentul semănatului

    Momentul de semănat al verzei variază în funcție de soiul selectat și de zona în care vă aflați. Contează și dacă veți pune varza afară, în grădină sau în câmp, sau dacă o veți cultiva la solar.

    Răsadurile de varză timpurie din unele regiuni pot fi plantate pe câmp încă de la sfârșitul lunii aprilie. Aceasta înseamnă că semințele ar trebui să fie semănate la mijlocul lunii februarie – începutul lunii martie.

    Răsadurile de varză cu maturitate medie se plantează în grădină la mijlocul lunii mai, iar cele de varză târzie, la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. În consecință, semințele pentru soiurile medii sunt semănate pentru răsaduri la începutul lunii aprilie, iar cele tardive, la sfârșitul acestei luni.

    Nu este posibil să indicăm datele exacte pentru semănarea verzei, deoarece acestea vor varia în funcție de regiune. În acest sens, fiecare grădinar trebuie să calculeze singur timpul, ținând cont de condițiile climatice.

    Nu este dificil să calculați perioada de semănare a răsadurilor, având în vedere că din momentul semănării semințelor până la apariția răsadurilor trec în medie 5-10 zile și de la apariția primilor lăstari până la momentul transplantării răsadurilor în sol – 35-50 de zile.

    În consecință, este necesar să semănați varza pentru răsaduri cu 40-60 de zile înainte de a o planta în pământ.

    Calendar cu interval de zile pentru semănatul verzei

    5. Obținerea răsadurilor pentru varză. Dezinfectarea semințelor înainte de semănat

    Pentru ca din semințele de varză să crească răsaduri sănătoase și puternice, trebuie să pregătiți corespunzător semințele. Cele mai multe boli ale culturilor de legume se transmit la semănare și prin materialul săditor.

    Doriți să obțineți răsaduri sănătoase de varză? Atunci înainte de a semăna semințele, asigurați-vă că efectuați procedura de dezinfecție a acestora. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, încălzind semințele sau murând-le într-o soluție de permanganat de potasiu.

    6. Obținerea răsadurilor pentru varză. Înmuierea semințelor înainte de semănat

    Înainte de semănat, semințele de varză trebuie nu numai dezinfectate, ci și înmuiate în apă, astfel încât să germineze mai repede. Cel mai bine este să folosiți apă rezultată în urma topirii zăpezii sau de ploaie pentru această procedură.

    Semințele de varză sunt înmuiate timp de 17-19 ore înainte de a fi semănate. Ca să fie mai simplu, puteți înfășura semințele într-o bucată de pânză (legați-o ca pe o pungă) și să le puneți apoi într-un recipient cu apă.

    Unii grădinari îngheață apa în congelator și apoi pun cuburi sau bucăți de gheață într-un vas larg, le lasă să se topească și apoi scufundă semințele în apă.

    Pentru a stimula germinarea accelerată a semințelor de varză, în apă pot fi adăugate produse care ajută înrădăcinarea. Sau puteți adăuga suc de aloe în apă.

    Este recomandabil să înlocuiți apa din recipient o dată la 3-4 ore. După înmuiere, semințele de varză trebuie să fie uscate puțin și apoi pot fi însămânțate.

    7. Obținerea răsadurilor pentru varză. Cum se seamănă varza

    Majoritatea grădinarilor cunosc regulile generale pentru semănatul semințelor de legume pentru răsaduri. Totuși, există unele elemente specifice pentru semănatul de varză pentru răsaduri.

    – Pământul în care se vor crește răsadurile de varza trebuie bine udat înainte de semănarea semințelor si nu mai trebui să faceți acest lucru până când apar lăstarii. De ce? Semințele de varză au nevoie de un mediu umed pentru a germina. Dar dacă exagerați cu udarea în primele zile după însămânțare, răsadurile pot fi afectate de unele boli ale plantelor.

    – După apariția răsadurilor, varza trebuie rărită. Un răsad ar trebui să aibă un spațiu de minim 2 × 2 cm.

    – Semințele de varză trebuie semănate la o adâncime de 1 cm. Dacă semințele sunt îngropate prea adânc în sol, este posibil să nu germineze.

    – După semănatul verzei, recipientul trebuie acoperit cu o peliculă (pentru ca umiditatea din stratul superior al solului să nu se evapore), iar culturile trebuie păstrate la o temperatură de 20 ° C.

    Udare după semănatul semințelor de varză

    8. Obținerea răsadurilor pentru varză. Udarea

    Principiul principal al udării verzei (atât plantele adulte, cât și răsaduri) este că trebuie udată pe măsură ce solul se usucă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că varza este o plantă iubitoare de umiditate, așa că nu trebuie să permiteți uscarea exagerată a solului. Udarea excesivă, la rândul său, poate provoca boli fungice și virale. Prin urmare, umiditatea ar trebui să fie întotdeauna moderată.

    În medie, răsadurile de varză sunt udate o dată la 7-10 zile. După udare, camera în care se află răsadurile poate fi ventilată. Cu toate acestea, amintiți-vă că acestei culturi îi dăunează curenți de aer.

    Răsadurile de varză nu trebuie udate cu apă rece. Ca și în cazul înmuierii, apa de ploaie sau în urma topirii zăpezii este considerată cea mai bună apă pentru irigare. Este bine sa udăm varza cu apa obișnuită, trecută printr-un filtru si decantată 1-2 zile la temperatura camerei.

    9. Obținerea răsadurilor pentru varză. Lumina necesară

    Răsadurile de varză încep să fie plantate la sfârșitul iernii – începutul primăverii, când perioada însorită este încă destul de scurtă.

    În același timp, varza are nevoie de aproximativ 12-15 ore de lumină pe zi pentru o creștere bună.

    Prin urmare, răsadurile de varză vor trebui să fie iluminate. Pentru a realiza acest lucru, pot fi achiziționate fitolămpi din magazinele specializate.

    10. Obținerea răsadurilor pentru varză. Controlul temperaturii

    Temperatura optimă pentru germinarea semințelor de varză este de 18-20°C. După apariția răsadurilor de varză albă, temperatura ar trebui să fie ușor scăzută: la 15-17 °C în timpul zilei și la 8-10 °C noaptea. Această diferență între temperaturile de zi și de noapte va ajuta la călirea răsadurilor și va împiedica întinderea lor.

    Dacă cultivați răsaduri de conopidă, atunci rețineți că acestea nu tolerează o scădere a temperaturii. Pentru cultivarea lor, temperatura aerului ar trebui să fie cu 5-6 grade mai mare decât cea pentru cultivarea verzei albe.

    Pregatirea-răsadurilor de varză pentru transplantare

    11. Obținerea răsadurilor pentru varză. Repicarea

    Pentru a obține răsaduri puternice, răsadurile de varză sunt recomandate să fie cultivate în alveole separate. Acest lucru va permite fiecărei plante să-și dezvolte un sistem de rădăcini puternic. În plus, fiind în recipiente separate, răsadurile de varză sunt mult mai ușor de transplantat în grădină.

    Curățarea și repicarea răsadurilor de varză se face atunci când au apărut primele frunze adevărate. Înainte de repicare, se recomandă să tratați pământul din fiecare ghiveci cu o soluție de permanganat de potasiu pentru a-l dezinfecta.

    Este important să ajustați răsadurile cu foarte mare atenție. Rădăcinile pot fi ajustate puțin pentru a stimula ramificarea sistemului radicular. Când ajustați răsadurile de varză, este important să le îngropați în sol până la cotiledoane.

    12. Obținerea răsadurilor pentru varză. Fertilizarea răsadurilor de varză

    Fertilizarea este necesară pentru răsadurile oricărei culturi, iar răsadurile de varză nu fac excepție.

    La răsadurile de varză sunt trei momente importante pentru fertilizare:

    – prima fertilizare trebuie efectuată la 9 zile după transplantarea răsadurilor în recipiente individuale;
    – a doua fertilizarea se face la 2 săptămâni după prima;
    – a treia fertilizare se face cu câteva zile înainte de plantarea răsadurilor în pământ (pentru a spori imunitatea).

    Pentru a fertiliza puieții de varză, puteți folosi îngrășăminte lichide gata preparate pentru răsaduri (aplicați conform instrucțiunilor).

    Pentru a nu arde lăstarii și rădăcinile puieților tineri, solul trebuie udat înainte de fertilizare.

    Răsadurile de varză sunt vulnearabile în fața bolilor și dăunătorilor

    13. Obținerea răsadurilor pentru varză. Combaterea bolilor

    Condițiile de acasă nu sunt deloc ideale pentru răsadurile de grădină. Prin urmare, există întotdeauna riscul ca la răsadurile de varză să apară diferite boli. Pentru a preveni acest lucru, după curățare și tăiere, răsadurile trebuie tratate cu preparate fungicide, alegând mai ales soluții biologice.

    14. Obținerea răsadurilor pentru varză. Combaterea dăunătorilor

    Răsadurile de varză pot fi afectate de cel puțin șase dăunători diferiți. Pentru a evita apariția lor pe răsaduri, varza trebuie pulverizată cu produse biologice care le asigură protecție.

    15. Pregătirea răsadurilor de varză pentru plantarea în pământ

    După ce răsadurile sunt transplantate, plantele riscă să întâmpine condiții pentru care nu erau pregătite în timpul creșterii în interior. Pentru ca varza să nu moară în urma unui astfel de „șoc”, trebuie pregătită corespunzător pentru transplantare într-un loc nou. O astfel de pregătire constă în călire treptată.

    Răsadurile de varză ar trebui să înceapă să se întărească cu 10 zile înainte de plantarea în pământ. În primele zile, este suficient să deschideți o fereastră în cameră timp de 3-4 ore. În următoarele două zile, răsadurile pot fi scoase pe un balcon vitrat sau într-o logie timp de câteva ore. Dacă vremea este însorită în aceste zile, răsadurile ar trebui să fie ținute la umbră.

    Cu patru zile înainte de plantare, umiditatea trebuie redusă (dar nu uscați exagerat pământul în ghivece) și răsadurile trebuie lăsate permanent în logie.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului