• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR a dat derogare pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui cu neonicotinoide

  Oana Timar -

  Apelul fermierilor, transmis de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), a fost ascultat. Ministerul Agriculturii a emis autorizații temporare de folosire a unor produse pe bază de neonicotinoide pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui ce vor fi utilizate în campania agricolă de primăvară.

  în urmă cu două zile, Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă informa că AAC, structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, au transmis Ministerului Agriculturii o solicitare pentru a fi emise autorizări temporare pentru tratamente cu neonicotinoide la culturile de primăvară. În urma solicitării fermierilor, ministrul Florin Barbu a decis să acorde aceste derogări.

  Ministrul Florin Barbu a semnat autorizaţiile pentru utilizarea în situații de urgență a produselor de protecție a plantelor pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui, în perioada 22 ianuarie – 21 mai 2024”, se arată într-o informare făcută de Ministerul Agriculturii pentru presă.

  Conform sursei citate, însămânțarea cu semințele tratate cu neonicotinoide se va face numai în zonele şi pe suprafeţele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol, iar tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați, iar parcelele de teren vor fi semnalizate ca atare.

  MADR reamintește că art. 53 al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 permite introducerea pe piață a produselor fitosanitare pentru combaterea dăunătorilor de sol. ”Dovadă și că la nivel european au fost acordate 445 de derogări pentru statele membre, de la începutul acestui an”, precizează ministerul care a transmis și o centralizare a numărului de derogări acordate pentru fiecare stat membru.

  Este de așteptat ca produsele care au primit derogare anul trecut pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui să fie cele care au primit și acum autorizație temporară. Astfel, vă reamintim că pentru ultima campanie agricolă de primăvară, Ministerul Agriculturii a emis autorizări temporare pentru tratarea semințelor la principalele culturi de primăvară. Astfel, pentru campania de semănat la porumb și floarea-soarelui, fermierii au la dispoziție patru produse de tratament al semințelor: Cruiser 350 FS – porumb și floarea-soarelui, Picus 600 FS – porumb și floarea-soarelui, Nuprid AL 600 FS – porumb și floarea-soarelui și Lumiposa 625 FS, doar pentru porumb.

  La acest moment nu sunt informații privind derogări pentru utilizarea neonicotinoidelor la tratarea semințelor de sfeclă de zahăr și nici nu se cunoaște dacă cultivatorii au făcut vreun demers în acest sens către Ministerul Agriculturii.

  Anul acesta, la nivelul UE s-au emis 445 de derogări pentru neonicotinoide. Doar 7 au fost din România

  În perioada 1 ianuarie-16 noiembrie 2023 au fost acordate 445 de autorizații de urgență pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor, după cum urmează:
  Frața – 67
  Germania – 63
  Austria – 50
  Italia – 41
  Grecia – 29
  Spania – 28
  Slovacia – 23
  Norvegia – 19
  Belgia – 16
  Cehia – 14
  Letonia – 14
  Finlandia – 11
  Suedia – 11
  Danemarca – 7
  Lituania – 7
  România – 7
  Slovenia – 7
  Luxemburg – 6
  Polonia – 6
  Olanda – 5
  Estonia – 4
  Croația – 3
  Islanda – 2
  Bulgaria – 2
  Cipru – 1
  Irlanda – 1
  Portugalia – 1


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus