• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AAC a transmis MADR o solicitare de derogare pentru tratarea semințelor la culturile de primăvară

    Oana Timar -

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis Ministerului Agriculturii o solicitare pentru acordarea unor autorizări temporare pentru tratarea semințelor pentru culturile ce vor fi semănate în primăvară. Fermierii semnalează și apariția unui fenomen nou care face ineficiente tratamente aplicate în vegetație, așa că tratamentul la semănat rămâne soluția pentru salvarea culturilor.

    După o primăvară dezastruoasă în care peste 70% din culturile semănate cu rapiță sunt pierdute, iar speranțele pentru răsărirea și dezvoltarea normală a grâului sunt rezervate, fermierii români își pun speranțe în campania de semănat din primăvară. Agricultorii din cele patru organizații ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare – Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, au transmis Ministerului Agriculturii o solicitare pentru a fi emise autorizări temporare pentru tratamente cu neonicotinoide la cultura de porumb.

    ”Având în vedere condițiile pedoclimatice favorabile dăunătorilor din culturile agricole (în special Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Ceutorhynchus spp., Chlorops pumilionis, Oscinella frit/Oscinella pusilla și Aphididae) și care amenință să afecteze în continuare randamentul culturilor agricole și să penalizeze eforturile fermierilor, cumulat cu impactul negativ asupra veniturilor
    fermierilor agricoli din Romania pe fondul efectelor războiului din Ucraina, ne vedem nevoiți să apelăm din nou la bunăvoința dvs. pentru emiterea unor autorizații temporare de urgență, pe bază de neonicotinoide în vederea utilizării lor ca tratament pentru semințele care urmează să fie însămânțate în anul 2024, pentru culturile de primăvară”, se arată în adresa AAC.

    Fenomen nou în culturi: seva plantei a devenit prea vâscoasă pentru ca tratamentele în vegetație să mai aibă efect

    Fermierii citează lucrări de specialitate elaborate la nivelul UE conform cărora ”utilizarea tratamentului cu insecticide neonicotinoide al semințelor rămâne ultima soluție cu adevărat eficientă în diminuarea intensității dăunătorilor, combaterea în vegetație a larvelor, ouălor și fluturilor. În ultimii ani, aceste probleme au limitate datorită folosirii produselor de tipul clotianidin, tiametoxam si imidacloprid, capabile să mențină presiunea sub PED. La ora actuală, din cauza secetei severe, mai apare un fenomen nemaintâlnit până în prezent, modificarea consistenței sevei plantei, care devine vâscoasă, nu mai circulă, iar produsele aplicate în vegetație nu au nici un efect, chiar dacă s-au realizat tratamente repetate”.

    Sămânță de porumb pusă în pământ

    AAC precizează că solicitarea are în vedere ”condițiile specifice ale țării noastre comparativ cu celelalte state europene, unde nu există acești dăunători, sau sunt mult sub pragul economic de dăunare”.

    ”Pentru a-și putea continua activitatea de producție fără să fie forțați să întoarcă suprafețe importante atacate distruse de dăunători, este necesar ca autoritățile naționale să ia act de această situație, reală și să-și ajute fermierii oferind posibilitatea utilizării produselor de protecția plantelor cele mai adecvate, inclusiv să acorde derogările pentru produsele care se folosesc la tratarea semințelor încorporate în sol, eliminând aplicările multiple în vegetație. De aceea, vă rugăm insistent să analizați informațiile prezentate și să dispuneți adoptarea de urgență a tuturor măsurilor legale care se impun pentru ca agricultorii din România să aibă acces la molecule eficiente în protecția plantelor, disponibile pe piața internațională”, se mai arată în documentul AFF transmis Ministerului Agriculturii împreună cu ghidurile EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) pentru porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr.

    Citiți și: Fermierii au primit derogare pentru tratarea semințelor de cereale păioase cu neonicotinoide

    Vă reamintim că pentru ultima campanie agricolă de primăvară, Ministerul Agriculturii a emis autorizări temporare pentru tratarea semințelor la principalele culturi de primăvară. Astfel, pentru campania de semănat la porumb și floarea-soarelui, fermierii au la dispoziție patru produse de tratament al semințelor: Cruiser 350 FS – porumb și floarea-soarelui, Picus 600 FS – porumb și floarea-soarelui, Nuprid AL 600 FS – porumb și floarea-soarelui și Lumiposa 625 FS, doar pentru porumb. Pentru cultura de sfeclă de zahăr au fost autorizate produsele Cruiser 350 FS și Poncho Beta FS 453,34.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!